Ντόναχιου και Μητσοτάκης δηλώνουν βέβαιοι για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας φέτος

Ντόναχιου και Μητσοτάκης δηλώνουν βέβαιοι για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας φέτος
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον πρόεδρο του Eurogroup, Paschal Donohoe, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Τρίτη 04 Απριλίου, 2023. Στην Ελλάδα βρίσκεται ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, για να συμμετάσχει στο συνέδριο για την ελληνική οικονομία «Ανθεκτικότητα, Πρόοδος, Προοπτική». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ελλάδα κατάφερε να μηδενίσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ενώ η πρόβλεψη ήταν για πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ.  

Καλύτερο του αναμενομένου είναι τελικά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική».

Στην εκδήλωση, κατά την διάρκεια της παρέμβασής του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πήγε ένα βήμα παραπάνω και δεσμεύθηκε με πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, το οποίο θα προέλθει, όπως τόνισε χαρακτηριστικά από την ανάπτυξη και όχι από την μεγαλύτερη φορολόγηση.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, τόνισε πως ασπάζεται την εκτίμησή του ότι σύντομα η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, σημειώνοντας ότι αυτό αναμένεται να συμβεί μέσα στο τρέχον έτος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup απέδωσε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τις επιδόσεις της σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να είναι υπερήφανη για τις επιδόσεις της».

Ο Πασκάλ Ντόναχιου, σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος από την Ελλάδα, παρά τις πολλές προκλήσεις που συνάντησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναφερόμενος στο Έλληνα υπουργό Οικονομικών σημείωσε ότι «ο Χρήστος Σταϊκούρας απολαμβάνει σεβασμού στο Eurogroup», ενώ χαρακτήρισε ιστορική στιγμή την έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Σε ότι αφορά την επενδυτική βαθμίδα ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι «είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα θα εξασφαλίσει πολύ γρήγορα την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό οφείλεται στη δουλειά που έχει γίνει».

Σημείωσε επίσης ότι «το επίπεδο του πληθωρισμού είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη. Μολονότι παραδέχομαι ότι οι αυξήσεις στις τιμές, η αύξηση στο κόστος ζωής, έχουν ασφαλώς επηρεάσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χάρη στις αποφάσεις που έγιναν στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σας είχατε τη δυνατότητα να επέμβετε εκ νέου και να υποστηρίξετε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές ανέφερε ότι «όταν συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση, θα έχει μία πιο υγιή οικονομική προοπτική, πιο ισχυρά οικονομικά θεμέλια από οποιαδήποτε προηγούμενη κυβέρνηση εδώ και κάποιο καιρό. Αυτό οφείλεται στη δουλειά που έχετε κάνει, στις πολύ δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν σε κάποιες περιπτώσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί περισσότερο το 2023 από τις αρχικές προβλέψεις και το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022 που είναι κατά πολύ καλύτερο των προβλέψεων φέρνουν πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα.

Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος τόνισε μεταξύ των άλλων ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην μείωση της φορολογίας που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: