Το μικροσκοπικό barcode που κάνει τον κόσμο να γυρίζει

Το μικροσκοπικό barcode που κάνει τον κόσμο να γυρίζει
Από είδη καθημερινής ανάγκης, μέχρι τρόφιμα και… εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τα barcodes που βασίζονται σε παγκόσμια πρότυπα διασφαλίζουν την ποιότητα αλλά και την αξιοπιστία των προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Η πανδημία έφερε τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες στα όριά τους. Από την εμφάνιση και τάχιστη του πρώτου κρούσματος, τους πρώτους μήνες του 2020, μέχρι και σήμερα, η απρόσκοπτη διακίνηση προϊόντων ήρθε σε πρώτη προτεραιότητα, με τις διαδικτυακές εφοδιαστικές αλυσίδες να παίρνουν τα «πάνω» τους.

Όμως δεν ήταν μόνο τα προϊόντα που έπρεπε να διακινηθούν εν μέσω πανδημίας. Τους πρώτους μήνες του 2021, ξεκίνησε η παγκόσμια διάθεση εμβολίων κατά του κορωνοϊού, που υπογράμμισε ακόμα περισσότερο την ανάγκη καθολικής υιοθέτησης κοινών προτύπων σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα της Υγείας για να καταστεί δυνατή η γρήγορη, αποτελεσματική και ασφαλής διανομή και χορήγηση εμβολίων. Αυτό είναι κάτι που επισημαίνεται και στην πρόσφατη έκθεση της Deloitte με τίτλο «Securing Trust in the Global COVID-19 Supply Chain».

Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η δημιουργία-χρήση barcode, βασισμένου στα διεθνή πρότυπα GS1 για την ασφαλή ταυτοποίηση των προϊόντων και των φαρμάκων, από την ανάπτυξη μέχρι το σημείο χορήγησής τους.

Η μελέτη της Deloitte χαρακτηρίζει τις πληροφορίες αναγνώρισης εμβολίου (όπως το αναγνωριστικό προϊόντος, τον αριθμό παρτίδας και την ημερομηνία λήξης) «απαραίτητα προκειμένου οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης να χορηγούν εμβόλια με σιγουριά», σημειώνοντας ότι ο ΠΟΥ συνιστά όλα τα εμβόλια να ταυτοποιηθούν με αυτά τα δεδομένα σε τυποποιημένα barcode. Η GAVI και η UNICEF απαιτούν επίσης τη χρήση προτύπων GS1 στα δευτερεύοντα πακέτα εμβολίων.

Καθώς ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες εντοπισμού και σύνδεσης των εμβολίων με ασθενείς στο σημείο χορήγησης, η έκθεση Deloitte σημειώνει επίσης, ότι «είναι σημαντικό να εντοπίσουμε και να σημάνουμε τα εμβόλια καταγράφοντας ακριβώς ποιος ασθενής έλαβε ποιο εμβόλιο και πότε».

Η παγκόσμια μοναδική ταυτοποίηση που επιτυγχάνεται με την χρήση GS1 barcodes προσφέρει σημαντική βοήθεια σε αυτό το κρίσιμο έργο, καθώς τα πρότυπα GS1 προσφέρουν διαφάνεια και συμβάλλουν στη βελτίωση του συντονισμού της αλυσίδας εφοδιασμού, μειώνοντας τον κίνδυνο απώλειας ή λήξης εμβολίων και διάδοσης πλαστών εμβολίων.

Ποιος είναι ο GS1

O GS1 (www.gs1.org) είναι ουδέτερος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που αναπτύσσει και διαχειρίζεται τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα Διεθνή Πρότυπα για την αποτελεσματική επιχειρηματική επικοινωνία, δηλαδή τα Διεθνή Πρότυπα GS1. Το πιο γνωστό πρότυπο είναι το  GS1 barcode, που χαρακτηρίστηκε από το BBC ως ένα από τα «50 πράγματα που στήριξαν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας». Τα Διεθνή Πρότυπα GS1 βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ενώ προσφέρουν διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα μέσω της ιχνηλάτησης προϊόντων και θέσεων, σε φυσικές και ψηφιακές συναλλαγές, σε 25 διαφορετικούς τομείς της αγοράς. Εθνικοί Οργανισμοί-Μέλη του GS1 σε 115 χώρες, περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο επιχειρήσεις χρήστες-μέλη του συστήματος GS1 και 6 δισεκατομμύρια συναλλαγές καθημερινά, επιβεβαιώνουν ότι τα Πρότυπα GS1 δημιουργούν την κοινή γλώσσα του επιχειρείν.

Στην Ελλάδα, νόμιμος και μοναδικός εξουσιοδοτημένος φορέας του Διεθνούς Οργανισμού GS1 είναι το μη κερδοσκοπικό σωματείο GS1 Association Greece (www.gs1greece.org), που δημιουργήθηκε και διοικείται από επιχειρήσεις-χρήστες του συστήματος GS1, και είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του συστήματος GS1 και την απόδοση GS1 κωδικών barcodes με προθέματα 520 & 521. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 5.000 μέλη.

Σκοπός του GS1 Association Greece, όπως άλλωστε όλων των μελών του GS1 σε 115 χώρες στον κόσμο, είναι να παρέχει στις επιχειρήσεις-μέλη του σύγχρονες λύσεις, βασισμένες στα πρότυπα GS1, που θα τους επιτρέψουν να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, να προωθήσουν την διεθνή αναγνωρισιμότητα τους και να απαντούν στις ανάγκες και προκλήσεις της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη και αξιόπιστη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας στο σύνολό της και διευκολύνεται σημαντικά το εξαγωγικό εμπόριο.

Μέλη του σωματείου μπορούν να γίνουν επιχειρήσεις, εταιρίες ή άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, όπως σωματεία και οργανισμοί, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κωδικούς αριθμούς GS1, να χρησιμοποιήσουν το σύστημα GS1, καθώς και να ενημερώνονται και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του σωματείου.

Η προσφορά του GS1 Association Greece στα μέλη του:

  • κατοχύρωση μοναδικών κωδικών barcode GS1 (προθέματα 520 και 521)
  • καταχώρησή τους στο Διεθνές Μητρώο Κωδικών του GS1, GEPIR (www.gepir.org)
  • υπηρεσία συγχρονισμού δεδομένων μέσω του data pool HellaSync
  • συμμετοχή σε ομάδες εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό
  • συμμετοχή σε συνέδρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια
  • τεχνική υποστήριξη και συνεχής ενημέρωση
  • αμεσότητα και προσαρμογή σε κάθε τεχνολογική εξέλιξη

Διεθνή Πρότυπα & Λύσεις GS1

Τα πρότυπα GS1 δημιουργούν ένα κοινό θεμέλιο για τις επιχειρήσεις με τον μοναδικό εντοπισμό, την ακριβή καταγραφή και την αυτόματη κοινοποίηση ζωτικών πληροφοριών σχετικά με προϊόντα.

  • GS1 Barcodes – Κωδικοποίηση και Σήμανση για την Αυτόματη Συλλογή & ανταλλαγή δεδομένων. Περιλαμβάνονται και οι νέοι τύποι barcodes: DataBar – DataMatrix – QRCode.
  • GS1 eCom – Καλύπτουν όλες τις εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου
  • GS1 GDSN – Καλύπτουν το Συγχρονισμό Δεδομένων μεταξύ λιανεμπορίου και βιομηχανίας, με τη χρήση data pools (Ηλεκτρονικοί Κατάλογοι Προϊόντων). Σήμερα, στο δίκτυο GDSN βρίσκονται καταχωρημένοι περίπου 32 εκ. κωδικοί προϊόντων και το δίκτυο χρησιμοποιείται από περίπου 000 επιχειρήσεις.
  • GS1 EPC – Αναγνώριση μέσω ραδιοσυχνοτήτων (RFid) με χρήση RF tags
  • Εφαρμογές για Ιχνηλασιμότητα, Ασφάλεια, Αυθεντικότητα, Ανάκληση και Απόσυρση Προϊόντων
  • Καινοτόμες εφαρμογές B2C με τη χρήση κινητής τηλεφωνίας (smartphones)

Με τη χρήση των GS1 barcodes εξασφαλίζονται:

  • Τυποποίηση εμπορικών συναλλαγών & αυτοματοποιημένες διαδικασίες
  • Αξιόπιστες πληροφορίες & ασφάλεια
  • Αύξηση παραγωγικότητας & μείωση κόστους στην εφοδιαστική αλυσίδα
  • Προστιθέμενη αξία στο προϊόν, διαθεσιμότητα & ταχύτεροι χρόνοι εξυπηρέτησης
  • Δυνατότητα νέων εμπορικών συνεργασιών – διευκόλυνση εξαγωγών – βελτίωση ανταγωνιστικότητας

Γιατί μια επιχείρηση να επιλέξει τα Διεθνή Πρότυπα GS1

Με τη χρήση των Διεθνών Προτύπων GS1, οι επιχειρήσεις κερδίζουν στρατηγικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών τους. Σήμερα, πάνω από 1.500.000 επιχειρήσεις στον κόσμο τα χρησιμοποιούν και ζητούν το ίδιο από τους συνεργάτες τους.

Καθώς οι «παραδοσιακές» εμπορικές συναλλαγές εξελίσσονται σε ηλεκτρονικές, με το «κλασικό» κατάστημα προάγεται σε «ηλεκτρονικό», διευρύνονται τα όρια δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων και στην παγκόσμια αγορά. Έτσι, κρίνεται αναγκαία η καταχώρηση των προϊόντων σε GS1 «ηλεκτρονικούς καταλόγους» (data pools), που κάνει την επιχείρηση και τα προϊόντα της άμεσα «ορατά» και αναγνωρίσιμα οπουδήποτε στον κόσμο.

Σημαντικός παράγοντας για την επιλογή των Διεθνών Προτύπων GS1 αποτελεί και η αποδοχή του GS1 από όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και η καθιέρωσή του ως TSD (Trusted Source of Data), οδηγώντας τις επιχειρήσεις στη χρήση και αξιοποίηση του Διεθνούς Μητρώου GEPIR αλλά και νέων εργαλείων όπως GS1 Registry, Verified by GS1 κ.α..

Τέλος, αξίζει να υπογραμμιστεί η σημασία που το GS1 Association – Greece δίνει στη λειτουργία του υπό όρους νομιμότητας. Συγκεκριμένα, πρόσφατα, αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών δικαίωσε το GS1 Association Greece, στο πλαίσιο ποινικής δίωξης εναντίον του για το αδίκημα της απάτης και της παράβασης του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, με βάση τα αποδεικτικά έγγραφα που προσκομίσθηκαν κατά την προανακριτική- ανακριτική διαδικασία και την αξιολόγησή τους από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, έκρινε ότι σε ουδεμία ψευδή παράσταση προέβη η εκπρόσωπος της διοίκησης του σωματείου «GS1 ASSOCIATION- GREECE» αναφορικά με το δικαίωμα χρήσης των κωδικών αριθμών GS1 με τα προθέματα 520 και 521, τη στιγμή που μόνο στο «GS1 ASSOCIATION- GREECE» έχει απονεμηθεί το δικαίωμα χρήσης αυτών, ως μοναδικό φορέα- μέλος του GS1 AISBL στην Ελλάδα.

Σε μια πραγματικότητα που (όπως μας έδειξε και η πανδημία) διαμορφώνεται και ψηφιακά, η απρόσκοπτη λειτουργία των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων είναι ζωτικής σημασίας. Η επιχειρηματική σκηνή δεν θα πρέπει να κάνει πίσω σε αυτή την πρόκληση, αλλά να προχωρήσει μπροστά, υιοθετώντας νέες πρακτικές, όπως τα παγκόσμια πρότυπα GS1, που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα παρέχουν εμπιστοσύνη στα εμβόλια, τα φάρμακα και τα προϊόντα που διανέμονται και θα φέρουν τους πολίτες του κόσμου λίγο πιο κοντά.