Το μήνυμα Λαγκάρντ στον Τσίπρα: Πρώτα το ασφαλιστικό, μετά το χρέος

Το μήνυμα Λαγκάρντ στον Τσίπρα: Πρώτα το ασφαλιστικό, μετά το χρέος
AppleMark

Πιστή στη γραμμή της η επικεφαλής του ΔΝΤ – Τι έγινε στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συνάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός. Όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του Ταμείου, μετά τη συνάντηση, η Λαγκάρντ επιμένει στη γνωστή γραμμή της: πρώτα οι μεταρρυθμίσεις με βασικότερη το ασφαλιστικό και μετά το ζήτημα του χρέους.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση:

«Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνολικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς επίσης και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί σε μία βιώσιμη πορεία».

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας και η κ. Λαγκάρντ κατά τη συνάντηση τους είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος. Συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε την κ. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα. Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ, Τζακ Λιου, ο οποίος επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στο ελληνικό αίτημα για αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη η χθεσινή προτροπή του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Δηλαδή να τρέξουν τα μέτρα και μετά να ανοίξει και το θέμα του χρέους.