Το μήνυμα της Ευρώπης: Η παραμονή στο ευρώ απαιτεί μεταρρυθμίσεις

Το μήνυμα της Ευρώπης: Η παραμονή στο ευρώ απαιτεί μεταρρυθμίσεις
A woman walks past the headquarters of the Bank of Greece in Athens, Greece, August 19, 2015. German Finance Minister Wolfgang Schaeuble urged lawmakers to back a third bailout for Greece in a vote on Wednesday, saying while there were no guarantees of success, it would be irresponsible not to give Greeks the chance for a new start. REUTERS/Stoyan Nenov - RTX1OR1R

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι έξωθεν παρεμβάσεις δείχνουν ουδέτερες αλλά είναι ιδιαίτερα στοχευμένες.

Δύο εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να συνδέουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Αν και έχουν επιλέξει την απόλυτη ουδετερότητα σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο, στις λίγες και πολύ προσεκτικές παρεμβάσεις τους, το μόνο που επαναλαμβάνουν μονότονα είναι ότι το τρίτο Μνημόνιο δεσμεύει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, καθώς και ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποφύγει η χώρα την έξοδο από το ευρώ.

Για τους Ευρωπαίους, αυτός ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει και παραμένει στο τραπέζι, μέχρι η Αθήνα να αποδείξει ότι εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα.

Στο πλαίσιο αυτό και η παρέμβαση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προειδοποίησε για την ανάγκη συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, προκειμένου, όπως τονίζει, να μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις τα επόμενα χρόνια.

Το Ασφαλιστικό είναι το μεγάλο αγκάθι, που περιμένει τη νέα κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, αφού θα πρέπει να περάσουν μέτρα, όπως η μείωση των επικουρικών συντάξεων, η ενοποίηση των ταμείων, αλλά και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων, που οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις.

Το γεγονός ότι το Grexit βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι το επιβεβαιώνει και επισήμως ο έτερος ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ο οποίος επανέλαβε ακόμη και σήμερα ότι “η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη”, δίνοντας το στίγμα για την στάση που θα κρατήσουν οι ελεγκτές την επομένη των εκλογών και κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης.