Διπλό μήνυμα από ΕΚΤ προς Αθήνα λίγο πριν τις εκλογές

Διπλό μήνυμα από ΕΚΤ προς Αθήνα λίγο πριν τις εκλογές
AppleMark Photo:

Απαραίτητη η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και η συνέχιση του προγράμματος δηλώνουν Μάριο Ντράγκι και Μπενουά Κερέ.

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, ώστε να διασφαλίσει ότι θα μπορεί να πληρώνει πλήρως τις συντάξεις τα επόμενα χρόνια, αναφέρει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών θα βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος», σημειώνει ο Ντράγκι σε επιστολή του προς Ευρωβουλευτή. «Η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι κρίσιμης σημασίας από την άποψη της κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς είναι αναγκαία για να διασφαλίσει ότι το ελληνικό κράτος θα διατηρήσει τη δυνατότητα να πληρώνει συντάξεις μακροπρόθεσμα», προσθέτει ο κεντρικός τραπεζίτης.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε συνέδριο στο Παρίσι.

Ίσως χρειαστούν λιγότερα από 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν λιγότερα από τα 25 δισ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους, ανέφεραν αξιωματούχοι του ευρωσυστήματος στο πρακτορείο MNI, τονίζοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την ιδιωτική συμμετοχή στις ΑΜΚ και το αποτέλεσμα των επικείμενων stress tests.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ολοκληρώσει την διαδικασία συλλογής δεδομένων και αναμένεται να έχει στα χέρια της την πρώτη ανεπίσημη αξιολόγηση για την ανακεφαλαιοποίηση στα τέλη του μήνα, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του ευρωσυστήματος. Ένας αξιωματούχος είπε ότι η κεντρική τράπεζα και ο εποπτικός της βραχίονας (SSM) σχεδιάζουν να κρατήσουν τις λεπτομέρειες για τα stress tests και τις παραμέτρους από τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών μέχρι να αποκαλυφθούν στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε ακόμα αισιοδοξία ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στην άντληση κεφαλαίων θα είναι τέτοια που υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το ποσό των 25 δισ. ευρώ που προορίζεται για τις τράπεζες να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο.