To μυστήριο με τον κορωνοϊό που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση στους επιστήμονες

To μυστήριο με τον κορωνοϊό που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση στους επιστήμονες
epa08325874 Medical staff in full protective suits move about inside Miju Hospital in Daegu, South Korea, 27 March 2020. The hospital reported a total of 51 new cases of COVID-19 coronavirus infections, earlier in the day, mostly among its patients. EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα το γεγονός, ότι ενώ ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σταθερά, την ίδια στιγμή παρατηρείται μείωση έξαρσης από άλλα νοσήματα. Απαντώντας μάλιστα σε…
ερώτηση του Νews247.gr ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στη χθεσινή τακτική ενημέρωση σημείωσε ότι «Υπάρχουν πάρα πολλές εικασίες ότι κάποια από τα νοσήματα δεν προχωράνε ή δε βλέπουμε τους αριθμούς που βλέπαμε πριν την επιδημία».

Σύμφωνα με αναφορές από το εξωτερικό, έχει διαπιστωθεί ότι λόγω κορωνοϊού στα περισσότερα νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζονται πλέον άλλα «κλασικά» προβλήματα υγείας πολιτών, με την ίδια συχνότητα όπως πριν την έναρξη της επιδημίας. Υπάρχουν τοποθετήσεις γιατρών, κυρίως από την Ιταλία που αναφέρουν ότι μάλλον η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο ότι υπάρχει ανασφάλεια στους πολίτες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια λόγω του ενδεχόμενου να προσβληθούν από κορωνοϊό αν απευθυνθούν σε κάποια δημόσια δομή υγείας.

Σε σχετικό ερώτημα ο κ . Τσιόδρας απαντά ότι «αυτό που έχω δει και μου κάνει εντύπωση επιστημονικά και το έχω συζητήσει και με συναδέλφους. Κάποια από τα νοσήματα συνεχίζουν την πορεία τους, ανεξάρτητα από τον ιό και κάποια λες και έχουνε μπει σε ένα, κατά κάποιο τρόπο, σε ένα pause (παύση), που λέμε, σε μία στάθμευση. Μάλιστα είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση και συζήτηση με φίλους καρδιολόγους, οι οποίοι μου είπαν ότι δεν βλέπουμε τον αριθμό των εμφραγμάτων που βλέπαμε πριν την επιδημία του κορωνοϊού».

Συμπληρώνει ακόμη ότι «Είδα τι γίνεται και στο εξωτερικό και είδα επίσης παρόμοια εικόνα. Δεν ξέρουμε ακριβώς το λόγο για τον οποίο έχει γίνει αυτό. Υπάρχουν πάρα πολλές εικασίες ότι κάποια από τα νοσήματα δεν προχωράνε ή δε βλέπουμε τους αριθμούς που βλέπαμε πριν την επιδημία».

Πάντως ο καθηγητής εκτιμά ότι η παύση αυτή δεν αποδίδεται τόσο στο ότι οι πολίτες δεν αναζητούν βοήθεια, αλλά στο ότι «για κάποιο λόγο έχει πέσει η συχνότητά τους στον πληθυσμό. Δε μπορούμε να το εξηγήσουμε σαφώς επιστημονικά αυτή τη στιγμή, φυσικά έχει τον κίνδυνο του rebound (επαναφοράς) όταν τελειώσει η επιδημία, αλλά δεν φαίνεται να ισχύει η εκτίμηση ότι δεν έρχονται στα νοσοκομεία από φόβο».

Ο κ. Τσιόδρας σημειώνει ακόμη ότι θα πρέπει κανείς να εξετάσει τα δεδομένα για όλες τις ασθένειες, γιατί υπάρχουν ασθένειες, όπως τα κακοήθη νοσήματα, που συνεχίζονται και υπάρχουν ειδικές οδηγίες οι οποίες θα βγουν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και για άλλα νοσήματα, για τα οποία πρέπει να συνεχιστεί η φροντίδα των ασθενών.

«Είναι πολύ σημαντικά ερωτήματα, τα παρακολουθούμε, ξέρουμε για αυτά, βλέπουμε και με απορία και με έκπληξη κάποια πράγματα που δεν τα περιμέναμε και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο σε αυτή την επιδημία. Όπως του να μη δούμε κάποια κατηγορία νόσων να εξελίσσεται με τους ρυθμούς που περιμέναμε ή άλλες να εξελίσσονται σταθερά και να χρειάζονται την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται ούτως ή άλλως. Και το ένα είναι σημαντικό και το άλλο. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αναφέρει» ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας στο Νew247.gr.

Πηγή: news247.gr