Το νέο είδος αρνητών της κλιματικής αλλαγής: Ο «πόλεμος» στο YouTube και τα 3 νέα επιχειρήματα

Το νέο είδος αρνητών της κλιματικής αλλαγής: Ο «πόλεμος» στο YouTube και τα 3 νέα επιχειρήματα
Photo: pixabay.com
Μια έντονη μετατόπιση σε αυτό που ονομάζουν «νέα αφηγήματα άρνησης» γύρω από την κλιματική κρίση

Μια νέα προσέγγιση των αρνητών της κλιματικής αλλαγής επηρεάζει τις γνώμες των εφήβων για το θέμα, βρίσκοντας πεδίο στο Youtube.

Η βρετανική ΜΚΟ Center for Countering Digital Hate (CCDH) διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο η άρνηση του κλίματος μοιράζεται στο YouTube.

Η έρευνα έρχεται λίγες ημέρες μετά την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τους παγκόσμιους κινδύνους, η οποία προειδοποιεί ότι η παραπληροφόρηση και η σκοπίμως λανθασμένη πληροφόρηση αποτελούν τους μεγαλύτερους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για την παγκόσμια ασφάλεια.

Ποιες είναι οι «νέες αφηγήσεις άρνησης για το κλίμα»;

Οι ερευνητές του CCDH έχουν διαπιστώσει μια έντονη μετατόπιση σε αυτό που ονομάζουν «νέα αφηγήματα άρνησης» γύρω από την κλιματική κρίση.

Η παλιά άρνηση, λέει η ομάδα, βασιζόταν σε δύο βασικές ψευδείς αφηγήσεις:

  • ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν συμβαίνει ή
  • ότι ο άνθρωπος δεν την προκαλεί.

Η νέα άρνηση κινείται σε τρεις επικρατούσες γραμμές που υποστηρίζουν ότι:

  1. οι λύσεις για το κλίμα δεν θα λειτουργήσουν,
  2. η κλιματική επιστήμη και το κλιματικό κίνημα είναι αναξιόπιστα και
  3. οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ευεργετικές ή ακίνδυνες.

«Οι επιστήμονες έχουν κερδίσει τη μάχη για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις αιτίες της, γι’ αυτό και όσοι αντιτίθενται στη δράση για το κλίμα έχουν εστιάσει κυνικά στην υπονόμευση της εμπιστοσύνης στις λύσεις και στην ίδια την επιστήμη», λέει ο διευθύνων σύμβουλος του CCDH, Ιμράν Αχμέντ.

Η βρετανική ΜΚΟ αναφέρει ότι αυτές οι επακόλουθες ιστορίες – που υποστηρίζονται από ανθρώπους όπως ο Καναδός influencer Τζόρνταν Πίτερσον – αποτελούν πλέον το 70% του συνόλου της άρνησης του κλίματος στο YouTube, σε σύγκριση με το 35% το 2018.

Οι ερευνητές έφτασαν σε αυτό το ποσοστό λαμβάνοντας ένα σύνολο δεδομένων με κείμενα από περισσότερα από 12.000 βίντεο στο YouTube που σχετίζονται με το κλίμα και δημοσιεύτηκαν από 96 κανάλια για σχεδόν έξι χρόνια, από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσουν τα κείμενα, κατηγοριοποιώντας τα σε διάφορες μορφές άρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μέτρα για τα κέρδη στο YouTube

Η Google (ιδιοκτήτρια του YouTube) έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την αποτροπή της άρνησης του περιεχομένου για το κλίμα τον Οκτώβριο του 2021, όταν απαγόρευσε τις διαφημίσεις για τέτοια βίντεο και την κερδοφορία τους.

Αυτό προκλήθηκε από τις ανησυχίες των διαφημιστών, οι οποίοι φυσικά δεν ήθελαν οι διαφημίσεις τους να προβάλλονται παράλληλα με ανακριβείς ισχυρισμούς για την κλιματική αλλαγή .Όμως, το CCDH λέει ότι βρήκε διαφημίσεις για παλαιές μάρκες όπως η Hilton Hotels και η Nike σε βίντεο που περιείχαν άρνηση του κλίματος, καθώς και πληρωμένες διαφημίσεις από φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως η Save the Children.

Η νέα της έκθεση ασκεί τρεις μεγάλες επικρίσεις στο YouTube.

  • Πρώτον, ότι η πλατφόρμα δυνητικά κερδίζει περίπου 12 εκατ. ευρώ ετησίως σε έσοδα από διαφημίσεις από κανάλια που μελέτησε και τα οποία έχουν αναρτήσει περιεχόμενο άρνησης του κλίματος.
  • Δεύτερον, οι κανόνες του YouTube δεν καλύπτουν τις νέες αξιώσεις άρνησης που επιδιώκονται τώρα σε μεγάλο βαθμό από κακόπιστους φορείς.
  • Και τρίτον ότι το YouTube δεν εφαρμόζει την υφιστάμενη πολιτική του κατά της νομισματοποίησης των βίντεο που προωθούν την «παλιά άρνηση».

«Η πολιτική μας για την κλιματική αλλαγή απαγορεύει την προβολή διαφημίσεων σε περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με την καθιερωμένη επιστημονική συναίνεση σχετικά με την ύπαρξη και τα αίτια της κλιματικής αλλαγής» σημείωσε εκπρόσωπος του Youtube στο euronews.

«Επιτρέπεται η συζήτηση ή οι συζητήσεις για θέματα κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεων γύρω από τη δημόσια πολιτική ή την έρευνα.Ωστόσο, όταν το περιεχόμενο ξεπερνά τα όρια της άρνησης της κλιματικής αλλαγής, σταματάμε να προβάλλουμε διαφημίσεις σε αυτά τα βίντεο. Εμφανίζουμε επίσης πίνακες πληροφοριών κάτω από τα σχετικά βίντεο για να παρέχουμε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή και το πλαίσιο από τρίτους» πρόσθεσε ο ίδιος.

Αφού εξέτασε το περιεχόμενο που επισημάνθηκε από το CCDH, το YouTube αναγνωρίζει ότι ορισμένα από τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν παραβίαζαν την πολιτική του για την κλιματική αλλαγή και αφαίρεσε τις διαφημίσεις από την προβολή τους. Αλλά, η πλατφόρμα υποστηρίζει πως η πλειονότητα των παραδειγμάτων που δόθηκαν ήταν συμβατά με την πολιτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: euronews.com