Το νέο παιχνίδι της Apple διδάσκει τα παιδιά πώς να συγγράψουν κώδικα

Το νέο παιχνίδι της Apple διδάσκει τα παιδιά πώς να συγγράψουν κώδικα

Το Swift Playgrounds είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια για να βοηθηθούν τα παιδιά να γίνουν προγραμματιστές.

της Λίζα Αντιτσίκο

Πρόσφατα, πέρασα 40 λεπτά καθοδηγώντας έναν φιλικό κύκλωπα σε έναν λαβύρινθο προς αναζήτηση πολύτιμων λίθων. Αφού τον μετακίνησα με μια σειρά αγγιγμάτων στην οθόνη, αυτός κατάφερε να περάσει στην επόμενη φάση.

Αυτό που περιγράφω θα μπορούσε να είναι ένα οποιοδήποτε παιχνίδι για smartphone. Παίζοντάς το, όμως, μαθαίνω παράλληλα τα βασικά του προγραμματισμού.

Η πλατφόρμα Swift Playgrounds της Apple, που η εταιρεία αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα και θα παρουσιάσει αργότερα φέτος, χρησιμοποιεί γρίφους για να διδάξει στους αρχάριους τα βασικά της συγγραφής κώδικα. Τα παιχνίδια και τα μαθήματα απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίου, αλλά είναι προσβάσιμα σε οποιονδήποτε με ένα iPad και την επιθυμία να μάθει πώς να κατασκευάζει εφαρμογές για τις συσκευές της Apple.

Η νέα πλατφόρμα της Apple ανήκει σε μια ευρύτερη κατηγορία εφαρμογών και παιχνιδιών που στόχο έχουν να καταστήσουν τον προγραμματισμό ευκολότερο στην κατανόηση, ιδιαίτερα για παιδιά. Εφαρμογές όπως το Lightbot και παιχνίδια στο Code.org δείχνουν τις βασικές αρχές της συγγραφής κώδικα μέσω γρίφων. Και παιχνίδια όπως το Hackaball και το νέο Project Bloks της Google αναθέτουν στα παιδιά καθήκοντα που σχετίζονται με τον προγραμματισμό χειροπιαστών αντικειμένων.

Αλλά οι άνθρωποι της Apple λένε ότι το Swift Playgrounds ξεχωρίζει επειδή οι παίκτες χρησιμοποιούν πραγματικές γραμμές κώδικα. «Δεν κρύβουμε τον κώδικα, ούτε υποκρινόμαστε ότι δεν είναι κώδικας» λέει ο Γουάιλι Χοντζ, διευθυντής προώθησης προϊόντων τεχνολογίας στην Apple.

Όλα τα μαθήματα και τα καθήκοντα του Swift Playgrounds είναι φτιαγμένα ειδικά για χρήση σε iPad. Υπάρχει έτοιμη λίστα εντολών, ενώ αν οι παίκτες προτιμούν να δακτυλογραφήσουν, θα δουν ότι το πληκτρολόγιο έχει βελτιστοποιηθεί για τη συγγραφή γραμμών κώδικα.

Εκτός από την ατομική χρήση, η Apple σχεδιάζει να συνεργαστεί με σχολεία για την εισαγωγή του Swift Playgrounds στις τάξεις. «Θεωρούμε ότι η συγγραφή κώδικα πρέπει να είναι μια υποχρεωτική γλώσσα σε όλα τα σχολεία» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, σε μια εκδήλωση της εταιρείας τον προηγούμενο μήνα. «Και ελπίζουμε ότι αυτό το δώρο στα παιδιά σε σχολεία ανά τον κόσμο θα βοηθήσει ώστε η συγγραφή κώδικα να γίνει κομμάτι του ημερήσιου σχολικού προγράμματος».