Το νόημα του management by heart στη σκηνή του Most Powerful Women Summit 2022

Το νόημα του management by heart στη σκηνή του Most Powerful Women Summit 2022

Την ικανότητα και το ταλέντο της προέδρου της Soyamills International,  Μαρίνας Οφλούδη – Γιαβρόγλου, ενός συμβόλου της βιομηχανικής ιστορίας, ανέδειξε συζήτηση του Most Powerful Women Summit 2022 με θέμα «The ultimate mentorship», με τη συμμετοχή της ίδιας και της κόρης της, την οποία συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief, Fortune Greece.

Η εταιρεία της κ. Οφλούδη – Γιαβρόγλου συγκαταλέγεται στις τοπ 10 βιομηχανίες τροφίμων και στις τοπ-25 βιομηχανίες της χώρας συνολικά. Εξιστορώντας την πορεία της ανέφερε ότι όταν ανέλαβε, μετά τον θάνατο του πατέρα της, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας της ήταν 15 εκατ. ευρώ και τώρα έχει φτάσει τα 330 εκατ. ευρώ. “Από τότε που γεννήθηκα άκουγα συνεχώς για τα αγροτικά προϊόντα, για το βαμβάκι, για τα σιτηρά, και μετά για τη σόγια. Όταν ανέλαβα, όλοι οι συνεργάτες του πατέρα μου μού έλεγαν να παραιτηθώ. Είναι σκληρός κλάδος, αλλά σε πείσμα όλων αποφάσισα να αναλάβω τη διοίκηση της εταιρείας μας. Κατά την επαγγελματική μου διαδρομή έβαζα στόχους και προσπαθούσα να τους πετύχω σιγά-σιγά. Είχα πίστη στον εαυτό μου και μεγάλη αγάπη για τη δουλειά”. Σύμφωνα με την περιγραφή της κ. Οφλούδη – Γιαβρόγλου, μετά από αυτή τη διαδρομή αγόρασε το 100% των μετοχών της εταιρείας που ήταν ενδοοικογενειακά κατανεμημένες και πέτυχε με το ταλέντο της στην ηγεσία να διοαθέτει σήμερα μια εταιρεία που αριθμεί 200-210 άτομα.

“Εταιρείες σαν τη δική μας δεν έχουν μείνει πολλές στην Ευρώπη, έχουν αγοραστεί από πολυεθνικές επιχειρήσεις. Είμαστε περιφερειακοί leaders”, τόνισε αναδεικνύοντας το νόημα του management by heart.

Η επισιτιστική κρίση

Όπως είπε, σχετικά με την κρίση, η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν το 60% των σιτηρών και το 85% του ηλιελαίου και ηλιοσπορου στον πλανήτη, χωρίς να υπολογίζονται τα λιπάσματα. Τόνισε ότι αυτή η επισιτιστική κρίση θα συνεχιστεί ίσως για ένα-δύο χρόνια ακόμα επηρεάζοντας πολλούς τομείς. “Το θέμα της επισιτιστικής κρίσης θα το βρούμε μπροστά μας”, τόνισε η κ. Οφλούδη – Γιαβρόγλου σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να μείνει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο που να μην έχουμε φυτέψει ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εισάγουμε προϊόντα στο μέλλον, με τα προβλήματα να είναι έντονα και στην κτηνοτροφία λόγω των αυξήσεων στις ζωοτροφές.

Από την πλευρά της η Νίκη Γιαβρόγλου, CEO της «Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια», σημείωσε ότι στη λιανική υπήρξε μεγάλο πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό των αλυσίδων. Μάλιστα αυτό δεν οφείλεται στην αποθεματοποίηση του καταναλωτή, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις όπου αποθεματοποιούσαν από τα σούπερ μάρκετ οι επαγγελματίες και οι έμποροι, σύμφωνα με την κ. Γαβρόγλου, που εκτίμησε πάντως ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Αναφέρθηκε επίσης στα καλά και κακά των οικογενειακών επιχειρήσεων και ανέδειξε τα θετικά στοιχεία στο χαρακτήρα της μητέρας της, μεταξύ των οποίων η διαίσθηση. Έμαθε εξάλλου να έχει στόχους και υπομονή, αν και η μετάβασή της ήταν πιο ομαλή σε σχέση με τα εμπόδια που αντιμετώπισε η προηγούμενη γενιά. “Κολύμπησα στα βαθιά και προσπαθούσα να λύνω τα προβλήματα μόνη μου. Σήμερα με ενδιαφέρει κυρίως να μιλάμε μαζί για ζητήματα στρατηγικής, για πιο σοβαρά θέματα”, ανέφερε μεταξύ άλλων.