Το νόμισμα του Ισραήλ «βουλιάζει» μετά την επίθεση της Χαμάς – Σε χαμηλό 3 ετών το χρηματιστήριο

Το νόμισμα του Ισραήλ «βουλιάζει» μετά την επίθεση της Χαμάς – Σε χαμηλό 3 ετών το χρηματιστήριο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώληση 30 δισ. δολαρίων σε συναλλαγματικά αποθέματα, προσπαθώντας να στηρίξει το νόμισμα της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θα προχωρήσει στην πώληση 30 δισ. δολαρίων σε συναλλαγματικά αποθέματα, προσπαθώντας να στηρίξει το νόμισμα της χώρας, στον απόηχο των επιπτώσεων στην οικονομία από την επίθεση που ξεκίνησε η Χαμάς το Σάββατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως μετέδωσε το CNBC, το σέκελ έφτασε να χάνει 1,63% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 3,90 σέκελ έναντι 1 δολαρίου. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του ισραηλινού νομίσματος έναντι του δολαρίου για τα τελευταία 7 χρόνια.

Στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ σημειώνεται πως η «τράπεζα θα δραστηριοποιηθεί στην αγορά κατά την προσεχή περίοδο προκειμένου να μετριάσει τη μεταβλητότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του σέκελ και να παράσχει την απαραίτητη ρευστότητα για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας των αγορών».

Εκτός από το πρόγραμμα των 30 δισ. δολαρίων, η τράπεζα πρόσθεσε ότι θα παράσχει ρευστότητα στην αγορά μέσω μηχανισμών SWAP στην αγορά ύψους έως 15 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται πως την Κυριακή ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην αγορά του Ισραήλ (TA-35) έκλεισε με απώλειες 6,47%, στη μεγαλύτερη πτώση του από τον Μάρτιο του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com