Το «ΟΧΙ» της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο διχάζει την Ευρώπη

Το «ΟΧΙ» της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο διχάζει την Ευρώπη
European Commission President Ursula von der Leyen speaks during the Athens Democracy Forum, at the Attalos arcade at the Roman Agora archaeological site in Athens on September 29, 2022. (Photo by Angelos Tzortzinis / AFP) Photo: AFP
Με τις «πλάτες» της Γερμανίας, η Επιτροπή «πάγωσε» την πρόταση 15 κρατών μελών - Μητσοτάκης από Σόφια: Έχει ωριμάσει η συζήτηση για πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Έντονο είναι το παρασκήνιο της απόφασης της Κομισιόν να μην αποδεχτεί την πρόταση 15 χωρών για πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου και να προτείνει εναλλακτικά κοινή αγορά φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην απόφαση αυτή φαίνεται να εμπλέκεται άμεσα το Βερολίνο. Γερμανία, Ολλανδία και Δανία έχουν εκφράσει ισχυρές αντιδράσεις σε μια τέτοια προοπτική. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν 15 χώρες, μέσα σε αυτές και η Ελλάδα, που έχουν στείλει μία επιστολή και ζητούν από την Κομισιόν να επιβληθεί γενικό πλαφόν, δηλαδή στην τιμή όλων των εισαγωγών σε φυσικό αέριο και όχι μόνο της Ρωσίας.

Η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι στην περίπτωση που τεθεί πλαφόν ανώτατου ορίου τιμών υπάρχει ο κίνδυνος οι τρίτες χώρες να αρνηθούν την πώληση και συνεπώς να αναδυθεί ζήτημα επάρκειας. Αυτό που θέτει η Κομισιόν «στο τραπέζι» είναι να τεθεί πλαφόν στην τιμή εισαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου μόνο. Επίσης η Κομισιόν πιστεύει ότι με απευθείας συζητήσεις με αξιόπιστους προμηθευτές, όπως είναι η Αλγερία, θεωρεί ότι μπορεί να επιτύχει καλύτερη τιμή.

Η Κομισιόν προτείνει εξοικονόμηση ενέργειας, επιτάχυνση στις αδειοδοτήσεις για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διαφοροποίηση στους προμηθευτές φυσικού αερίου, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταφέρει να περάσει όχι απλώς τον ερχόμενο χειμώνα αλλά και για να αποθηκεύσει αρκετή ποσότηταφυσικού αερίου και για το 2023.

Διπλωμάτες σχολίαζαν στο Politico ότι το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει την πρόεδρο της Κομισιόν να μην προτείνει πλαφόν. Η Γερμανία υποστηρίζει ότι τυχόν επιβολή ανώτατου ορίου, θα οδηγήσει σε πολιτική αναδιανομή μεταξύ των χωρών της ΕΕ αντί για κατανομή από τις δυνάμεις της αγοράς. Σε περίπτωση που η φον ντερ Λάιεν προτείνει το πλαφόν, το Βερολίνο εκτιμά ότι θα είναι πιο δύσκολο να το αποτρέψει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Πολλά κράτη – μέλη γέμισαν φέτος τις αποθήκες τους και με φυσικό αέριο κάτι που τον επόμενο χρόνο δεν θα συμβεί. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό. Και αυτή είναι επίσης η βασική συζήτηση με τα κράτη μέλη. Πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς. Αλλά αυτή τη στιγμή, η ασιατική ζήτηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι εάν η Κίνα τερματίσει τα μέτρα καραντίνας, τότε θα αυξηθεί η ζήτηση. Το μήνυμά μου λοιπόν είναι ότι έχουμε αρκετά βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να υποστηρίξουν τους καταναλωτές τους», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας Κάθριν Σίμσον.

Μητσοτάκης από Σόφια: Έχει ωριμάσει η συζήτηση για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Σόφια όπου συμμετέχει στην τελετή για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).

Προσερχόμενος στην εκδήλωση ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για το γεγονός ότι ένα πολύ σημαντικό έργο ενεργειακής διασύνδεσης έχει πια και επίσημα ολοκληρωθεί. Ο αγωγός IGB, ο οποίος συνδέει τα συστήματα φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας θα δώσει τη δυνατότητα στη Βουλγαρία να διευρύνει τις πηγές τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει και τη θέση της Ελλάδος ως ενός σημαντικού γεωστρατηγικού, γεωπολιτικού παίκτη στον ευρύτερο περιφερειακό χάρτη ενέργειας.

Οι επενδύσεις που η Ελλάδα κάνει συνολικά στην Αλεξανδρούπολη αναδεικνύουν την πόλη αυτή ως μία νέα εναλλακτική πηγή εισόδου ενέργειας -σε πρώτη φάση υγροποιημένου φυσικού αερίου- για να καλύψουμε όχι μόνο τις ανάγκες της Ελλάδος, τις ανάγκες των Βαλκανίων, γιατί όχι και τις ανάγκες της κεντρικής Ευρώπης.

Σε μία εποχή που η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, απαιτείται περισσότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών έτσι ώστε να απενεργοποιήσουμε αυτή την ξεκάθαρη απόπειρα απειλής, η οποία στρέφεται τελικά κατά όλων των ευρωπαίων πολιτών. Απαιτείται, όμως, ακόμα περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία, αντίστοιχη με αυτή που έχουν επιδείξει τα κράτη της Βαλκανικής.

Έχουμε συζητήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η συζήτηση αυτή έχει ωριμάσει, 15 χώρες έχουν στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα πια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί πιο γρήγορα, να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να μπορούμε πια -το αργότερο στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες- να πάρουμε οριστικές αποφάσεις.

Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να υπάρχουν χώρες οι οποίες ακολουθούν μία αυτόνομη πολιτική στήριξης των δικών τους κοινωνιών, μόνο και μόνο επειδή έχουν την οικονομική και δημοσιονομική δυνατότητα να το πράττουν. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μία υπαρξιακή οικονομική κρίση».