Το ωράριο 7 με 7 είναι το νέο 9 με 5: Τι έχει αλλάξει στο ρυθμό των εργαζομένων

Το ωράριο 7 με 7 είναι το νέο 9 με 5: Τι έχει αλλάξει στο ρυθμό των εργαζομένων
Photo: pixabay.com
Έρευνα δείχνει ότι οι μέρες των εργαζομένων στο γραφείο είναι λιγότερες αλλά μεγαλύτερες απ’ ό,τι πριν από την πανδημία.

Της Orianna Rosa Royle

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι εργαζόμενοι προσέρχονται όλο και περισσότερο στις 7 π.μ. και δεν αφήνουν τα γραφεία τους πριν τις 7 μ.μ.

Η εταιρεία ψύξης νερού Bevi εξέτασε τη χρήση των μηχανημάτων της – σύμφωνα με την εταιρεία, το 25% των εταιρειών της λίστας Fortune 500 έχουν τουλάχιστον έναν ψύκτη Bevi στο γραφείο τους – για να πάρει μια ιδέα για το πόσο χρόνο περνούν οι εργαζόμενοι στο γραφείο.

Η εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη συνέκρινε τη χρήση μηχανών διανομής νερού στα γραφεία σήμερα με το 2019, όταν οι περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονταν στο γραφείο τους πέντε ημέρες την εβδομάδα και διαπίστωσε ότι οι ημέρες των εργαζομένων στο γραφείο είναι λιγότερες αλλά μεγαλύτερες απ’ ό,τι πριν από την πανδημία.

«Ένα μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας του γραφείου παρατηρείται πλέον πριν από τις 9 π.μ. και μετά τις 5 μ.μ. απ’ ό,τι πριν από την πανδημία», σημείωσε η εταιρεία στην τελευταία της έκθεση επιστροφής στο γραφείο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2019 -όταν η πλειονότητα των εργαζομένων άρχιζαν την εργάσιμη ημέρα τους μεταξύ 9 π.μ. και 10 π.μ. – σημειώθηκε αύξηση 25% στους εργαζομένους που ξεκινούν την εργασία τους στις 7 π.μ.

Πάνω από το 2% των εργαζομένων είναι στο γραφείο ακόμη νωρίτερα (μεταξύ 5 π.μ. και 7 π.μ.) σε σύγκριση με το 0,6% των εργαζομένων πριν από την πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προσέλευση στο γραφείο εξακολουθεί να κορυφώνεται (10,6%) γύρω στο μεσημέρι, προτού οι εργαζόμενοι αρχίσουν να εγκαταλείπουν σταθερά τα γραφεία τους. Αν και η προσέλευση στο γραφείο είναι οριακά χαμηλότερη τα απογεύματα απ’ ό,τι ήταν το 2019 (αυτό το πρόσφατο φαινόμενο ονομάζεται «νεκρή ζώνη»), αυτή η τάση αλλάζει ξαφνικά μετά τις 7 μ.μ. όπου η προσέλευση στο γραφείο είναι σημαντικά υψηλότερη απ’ ό,τι πριν από την πανδημία.

Ενώ μόλις το 0,2% των εργαζομένων εξακολουθούσαν να εργάζονται στα γραφεία τους στις 11 μ.μ. το 2019, αυτό έχει πλέον αυξηθεί στο 0,6%.

Ένας λόγος για αυτό, εξηγεί η έκθεση, είναι ότι οι άνθρωποι μπορεί να έρχονται νωρίτερα ή να φεύγουν αργότερα για να αποφύγουν την ώρα αιχμής των μετακινήσεων. Μια άλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι αξιοποιούν στο έπακρο τις μέρες του γραφείου τους, καθώς τώρα είναι λιγότερες και πιο μακριά από ό,τι το 2019.

Αν και η παρουσία στα γραφεία ήταν πιο ομοιόμορφα διασκορπισμένη σε όλη την πενθήμερη εργάσιμη εβδομάδα πριν από την πανδημία, τα δεδομένα της Bevi δείχνουν ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι σήμερα εμφανίζονται περισσότερο κάθε Τρίτη και Τετάρτη (68%) με τις Πέμπτες να ακολουθούν (66%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com