Το παρασκηνιακό σχέδιο για απεμπλοκή του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Το παρασκηνιακό σχέδιο για απεμπλοκή του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Μια λύση που εξετάζεται από το Ταμείο και την Ευρωζώνη και υποστηρίζει εδώ και καιρό η Γερμανία.

Η χθεσινή αποκάλυψη των Financial Times σχετικά με την απαίτηση του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι κάτι το καινούργιο. Το Ταμείο δεν έπαψε ποτέ να θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του που έχουν βγει τώρα στη δημοσιότητα , «κούρεμα» χρέους έπρεπε να είχε γίνει πριν καν δοθεί το πρώτο δάνειο στην Ελλάδα το 2010.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, το ΔΝΤ πιστεύει πως ότι Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα έως και 1,5% του ΑΕΠ φέτος αντί για πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας ή θα υπάρξει νέο «κούρεμα» χρέους, ώστε αυτό να μπορεί να εξυπηρετηθεί και άρα το Ταμείο να εξασφαλίσει τα χρήματα του.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» , στελέχη με γνώση της κατάστασης επιβεβαιώνουν αυτή την πρόβλεψη του ΔΝΤ και μάλιστα εκτιμούν ότι πίσω από αυτή την κίνηση ενδεχομένως να υπάρχει στρατηγική του Ταμείου για να οδηγηθεί η χώρα σε στάση πληρωμών και στη συνέχεια σε «κούρεμα» του χρέους της.

Ο στόχος του Μνημονίου για το 2015 προβλέπει επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για να αναθεωρηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. Ακόμα, όμως, και εάν ο στόχος μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, η πρόβλεψη του ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ οδηγεί στην ανάγκη λήψης μέτρων άνω των 5 δισ. ευρώ.

Εναλλακτικά, ο Τόμσεν φέρεται να πρότεινε το «κούρεμα» του επίσημου ελληνικού χρέους, με τη θέση της Ευρωζώνης να είναι αρνητική, όπως είναι γνωστό.

Στελέχη με γνώση των συζητήσεων «βλέπουν» μάλιστα πιθανή στρατηγική του Ταμείου και προσωπικά του Τόμσεν να οδηγηθεί η χώρα στην περιπέτεια της αθέτησης κάποιας υποχρέωσής της και με αυτόν τον τρόπο να ανοίξει ο δρόμος για ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ώστε να πετύχει αυτό που δεν κατόρθωσε το 2010 και το 2012. Ετσι ερμηνεύουν τη σκληρή στάση που τηρεί το Ταμείο στη διαπραγμάτευση και ειδικά σε θέματα που έχουν βραχυπρόθεσμη, αλλά και μακροπρόθεσμη δημοσιονομική επίπτωση, όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Μια πρόταση που μπορεί να δώσει λύση
Το θέμα αυτό δεν άνοιξε τώρα από την πλευρά του ΔΝΤ. Εδώ και ένα χρόνο υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ του Ταμείου και της Ευρωζώνης , έτσι ώστε να προχωρήσει η επιμήκυνση του χρέους χωρίς να μπλοκάρουν οι διαδικασίες με απαίτηση για κούρεμα από την πλευρά του διεθνούς οργανισμού.

Μια λύση που συζητείται ανεπισήμως εδώ και καιρό είναι να εξαγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) τα δάνεια του ΔΝΤ έτσι ώστε να απεμπλακεί το Ταμείο από τη χώρα χωρίς να έχει τη δυνατότητα βέτο στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους με βάση την οποία θα γίνει η νέα αναδιάρθρωση. Το ζήτημα είναι στο τραπέζι, αλλά η τελική λύση δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Τη λύση υποστηρίζει εδώ και καιρό η Γερμανία, και κυρίως η πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ υπέρ της έχει εκφραστεί και ο επικεφαλής του ESM -επίσης Γερμανός- Κλάους Ρέγκλινγκ .

Μια τέτοια διευθέτηση θα ήταν η πιο «ακραία» λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, καθώς το τελευταίο έχει τεθεί υπέρ ενός κουρέματος στο ελληνικό χρέος, ενώ οι Ευρωπαίοι τάσσονται υπέρ μιας ήπιας λύσης με επιμήκυνση των δανείων και μείωση των επιτοκίων.

Επιπλέον, θα επέτρεπε στην Ευρώπη να αναγγείλει την αποχώρηση του ΔΝΤ από την τρόικα και την Ευρώπη, καθώς ο ESM θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο αντίστοιχο ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου αναλαμβάνοντας την αναδιάρθρωση των δανείων της Ελλάδας, αλλά και τη χρηματοδότησή της εφόσον τελικά αποφασιστεί κάτι τέτοιο, καθώς και οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας χρειαστεί βοήθεια στο μέλλον.