To παρασκήνιο για το γερμανικό «καψόνι» στην Ελλάδα

To παρασκήνιο για το γερμανικό «καψόνι» στην Ελλάδα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς ο Όλαφ Σολτς πάγωσε τη δόση 15 δισ. ευρώ για 28 εκατ. ευρώ.

«Το Βερολίνο μπλοκάρει δανειακή δόση προς την Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung που επισημαίνει: «Απροσδόκητα δεν εγκρίθηκε ακόμη η τελευταία δόση από το πρόγραμμα βοήθειας […] που εκπνέει στις 20 Αυγούστου.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ήταν ο μόνος που μπλόκαρε καταρχήν την εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης ύψους 15 δις ευρώ. Ο λόγος είναι ότι την τελευταία στιγμή άλλαξε το συμπεφωνημένο μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Η αλλαγή αυτή πρέπει να εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή και γι’ αυτό το λόγο ήταν δεμένα τα χέρια του Σολτς στις Βρυξέλλες. Μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής του Eurogroup Σεντένο είπε ότι πρόκειται απλώς για μια καθυστέρηση επειδή δεν ολοκληρώθηκαν όλες οι ‘εθνικές διαδικασίες’. Αναμένει ότι η εκταμίευση θα γίνει στις αρχές Αυγούστου».

«H κυβέρνηση Τσίπρα επιχειρεί να εξαπατήσει τους εταίρους»

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «ο λόγος της επανειλημμένης αλλαγής είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε μονομερώς σε αναστολή της συμπεφωνημένης αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά για μισό χρόνο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Ρέγκλινγκ, η αναστολή αυτή συνεπάγεται απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόσθεσε όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ήδη στη λήψη ισοδύναμων μέτρων. Η αλλαγή αυτή πρέπει να εγκριθεί από την Bundestag. Ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στο δημοσιονομικό σκέλος. ’28 εκατομμύρια είναι ένα πολύ μικρό ποσό’. Ήδη πριν γίνει γνωστή η καθυστέρηση αυτή ο βουλευτής των γερμανών Φιλελευθέρων Φρανκ Σέφλερ είχε ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως για το θέμα η αρμόδια επιτροπή της Bundestag, τονίζοντας ότι ο Σολτς δεν μπορεί ‘απλώς να συναινέσει’ στην αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ. ‘Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί εκ νέου να εξαπατήσει την κοινότητα’, σχολίασε ο Σέφλερ», σύμφωνα με την FAZ.

Το δημοσίευμα της SZ

Στο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, επισημαίνοντας: «Καθότι η Ελλάδα παραβίασε τους όρους του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, η Γερμανία μπλόκαρε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δις ευρώ.

Σε αντίθεση με ό,τι συμφώνησε με τους δανειστές, η κυβέρνηση στην Αθήνα ανέστειλε την αύξηση του ΦΠΑ σε πέντε ελληνικά νησιά. Σε Λέσβο, Σάμο, Χίος, Λέρο και Κω εξακολουθούν να ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές. Ο επικεφαλής του ESM Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε ότι το γερμανικό μπλόκο στην εκταμίευση συνδέεται με το εν λόγω ζήτημα. Η Αθήνα δεσμεύτηκε να αυξήσει τους συντελεστές και στα νησιά αυτά στο τέλος της χρονιάς. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται όμως να μην είχε ενημερώσει προηγουμένως τους ευρωπαίους δανειστές για τις προθέσεις της».