Το παρασκήνιο που οδήγησε στο ξέσπασμα κατά του ΔΝΤ

Το παρασκήνιο που οδήγησε στο ξέσπασμα κατά του ΔΝΤ
Employees of the Greek Ministry of Finance are seen in their offices in central Athens February 25, 2015. A prominent Greek minister defied his government's pledge to press on with some state asset sales, revealing the first open dissent within Prime Minister Alexis Tsipras's coalition and highlighting the tightrope that the leftist premier must walk. The sign reads "Finance". REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS) - RTR4R54V

Η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να ρίξει λίγο ακόμη το αφορολόγητο όριο, όχι όμως στα 7.000 ευρώ που ζητά το Ταμείο.

Την ώρα που κυβερνητικοί αξιωματούχοι διέρρεαν έως το μεσημέρι της Παρασκευής ότι επίκειται συμφωνία για τα φορολογικά, έσκαγε η «βόμβα»: το ΔΝΤ απέρριπτε την ελληνική πρόταση για αφορολόγητο 9.350 ευρώ και επέμενε στη θέση του για αφορολόγητο 7.000 ευρώ. Αποτέλεσμα, αυτό που όλοι ήθελαν να αποφύγουν. Μια νέα εικόνα εμπλοκής, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει το κουαρτέτο από την Αθήνα.

Η κυβέρνηση αντεπιτέθηκε με διαρροές κύκλων του Υπουργείου Οικονομικών και ειρωνικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Ταμείου, κατηγορώντας το για «παγκόσμια πρωτοτυπία» και αφήνοντας να εννοηθεί ότι «θα τρίζουν τα κόκαλα» των Σμιθ, Κέινς και Φρίντμαν, ενώ υποστήριξε ευθέως ότι το ΔΝΤ παραλογίζεται.

Δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν εκείνος που ερμήνευσε ως «κοντά σε συμφωνία» τη στάση του Ταμείου την Πέμπτη, που, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ποτέ δεν συμφώνησε στο θέμα του αφορολόγητου, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση να καταθέσει νέα πρόταση, ρίχνοντας λίγο ακόμη το αφορολόγητο στα 9.090 ευρώ, ψαλιδίζοντας την έκπτωση του φόρου κατά 100 ευρώ, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για νέα πρόταση για την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Παράλληλα, στο τραπέζι έχουν μπει και νέα εισπρακτικά μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί 1% του ΑΕΠ, που υπολείπεται για να επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων. Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν τόσο τη νέα αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, με το επιχείρημα ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου είναι πολύ χαμηλές και δεν θα επηρεάσουν την κατανάλωση, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει βγάλει από το τραπέζι και την επιβολή του ειδικού τέλους 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές. Το δεύτερο μέτρο, πάντως, προσκρούει στην κάθετη άρνηση των δανειστών.

«Κλειδί» παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αφού, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι τόνοι έχουν ανέβει και πάλι, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει από τις Βρυξέλλες το ερώτημα «κατά πόσο θα παραμείνει στο πρόγραμμα», αφήνοντας αιχμές για άλλη μια φορά ότι υπονομεύει τη διαπραγμάτευση.

Είναι, πλέον φανερό ότι οι ελπίδες για συμφωνία, έστω και «κατ’ αρχήν», στα επόμενα 24ωρα εξανεμίζονται, με αποτέλεσμα, το ραντεβού να μεταφέρεται για το Eurogroup της 22ας Απριλίου στο Άμστερνταμ.