Το παρασκήνιο του διπλωματικού επεισοδίου στη Λιβύη
- 09/07/2025, 16:46
- SHARE

Η απόφαση του καθεστώτος του στρατάρχη Χαφτάρ να κηρύξει «ανεπιθύμητη» την αντιπροσωπεία της ΕΕ προκάλεσε μεγάλη έκπληξη και στην Ιταλία. Αρχικά, ιταλικές διπλωματικές πηγές άφησαν να διαρρεύσει ότι δεν επρόκειτο για κίνηση κατά της Ρώμης και ότι δεν απειλούνται οι ιταλο-λιβυκές διμερείς σχέσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ιταλικού Tύπου, το διπλωματικό αυτό επεισόδιο φέρεται να οφείλεται σε απαίτηση μελών της μη αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Βεγγάζης και σειράς συνεργατών τους να φωτογραφηθούν με τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, ακριβώς έξω από το αεροπλάνο τους. Η άρνηση του πρέσβη της ΕΕ στη Λιβύη φέρεται να εξόργισε τους οικοδεσπότες.
Ο Τύπος στην Ρώμη γράφει, μάλιστα, ότι παρενέβησαν και μέλη των ιταλικών αστυνομικών δυνάμεων και των ιταλικών υπηρεσιών ασφαλείας, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα, χωρίς να το πετύχουν.
Οι σχέσεις άλλωστε της Ιταλίας με την Τρίπολη και τη Βεγγάζη βασίζονται σε μια διαρκή προσπάθεια μείωσης των εντάσεων και «ρεαλιστικής συνεργασίας» στο μεταναστευτικό. Η Ρώμη παρέχει ταχύπλοα στην κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ έχει προμηθεύσει εκείνη της Βεγγάζης με ντρόουν και συνεχίζει να εκπαιδεύει τη συνοριοφυλακή της. Πολλές ΜΚΟ, την ίδια ώρα, καταγγέλλουν ότι στη βορειοαφρικανική αυτή χώρα παραβιάζονται συνεχώς τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.
Στη Ρώμη αύριο ο Μητσοτάκης
Τώρα όμως το όλο σκηνικό φαίνεται να αλλάζει. Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Corriere della Sera, «οι συνέπειες του χθεσινού συμβάντος μπορεί να ξεπεράσουν τα όρια της απλής απογοήτευσης για κάποιες φωτογραφίες που δεν τραβήχτηκαν στο αεροδρόμιο», διότι «υπάρχει κίνδυνος να έχουμε άμεσα αντίποινα, με νέα κορύφωση των αφίξεων μεταναστών στην Κάτω Ιταλία».
Στη φάση αυτή, στην Ιταλία η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αν και οι αφίξεις από τη Λιβύη παρουσιάζουν βαθμιαία άνοδο: τους πρώτους επτά μήνες, φέτος, άγγιξαν τις 27.000, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα, πέρυσι, δεν ξεπέρασαν τις 14.684.
Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση Μελόνι προτίμησε να μην σχολιάσει δημόσια το χθεσινό συμβάν, για να δώσει βάρος – όπως φαίνεται- στη διπλωματική προσπάθεια επαναπροσέγγισης με τη Βεγγάζη. Το όλο θέμα πάντως είναι πιθανό να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ιταλίδα πρωθυπουργό στην αυριανή Διάσκεψη για τη Στήριξη της Ουκρανίας, η οποία διοργανώνεται στην Αιώνια Πόλη.
Πηγή: dw.com