Το Πεκίνο επέκρινε τα σχόλια του FBI σχετικά με το ενδεχόμενο “διαρροής” του ιού SARS-CoV-2 από κινεζικό εργαστήριο

Το Πεκίνο επέκρινε τα σχόλια του FBI σχετικά με το ενδεχόμενο “διαρροής” του ιού SARS-CoV-2 από κινεζικό εργαστήριο
epaselect epa08140315 Medical staff carry a patient into the Jinyintan hospital, where patients infected with a new strain of Coronavirus identified as the cause of the Wuhan pneumonia outbreak are being treated, in Wuhan, China, 18 January 2020 (issued 19 January 2020). China on 19 January 2020 reported 17 new cases of the new mysterious SARS-like virus linked to the Wuhan pneumonia outbreak that has killed two people and sickened at least 62, raising fears ahead of the Chinese New Year holidays where millions of people are expected to travel around the country. EPA/STRINGER CHINA OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι προσπαθεί να εμποδίσει την έρευνα που διεξήγαγαν για την προέλευση της πανδημίας.

Το Πεκίνο εκτίμησε σήμερα ότι το FBI πλήττει την αξιοπιστία του μετά τις δηλώσεις του διευθυντή του Κρίστοφερ Ρέι, ο οποίος εκτίμησε ότι η πανδημία της covid-19 είναι «πολύ πιθανόν» να οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο στην πόλη Ουχάν.

Οι δηλώσεις του Ρέι στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News έγιναν δύο ημέρες αφού το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας έκανε την ίδια εκτίμηση.

Το γεγονός ότι το FBI «καταφεύγει σε αυτή τη θεωρία διαρροής από εργαστήριο δεν δυσφημεί με κανέναν τρόπο την Κίνα, αλλά πλήττει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία του», σχολίασε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Με δεδομένα τα ψέματα, την απάτη και τα αμέτρητα παραπτώματα των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, τα συμπεράσματά τους δεν έχουν απολύτως καμία αξιοπιστία», υπογράμμισε η ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του FBI έγιναν μετά το άρθρο που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας έχει εκτιμήσει, με χαμηλό βαθμό βεβαιότητας, ότι η πανδημία οφείλεται σε ακούσια διαρροή από εργαστήριο της Ουχάν.

Τέσσερις άλλες αμερικανικές υπηρεσίες, όπως και ένα πάνελ Εθνικών Πληροφοριών, εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η covid-19 προκλήθηκε από φυσική μετάδοση, ενώ άλλες δύο υπηρεσίες δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμπέρασμα, ανέφερε η Wall Street Journal.

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα για την προέλευση της πανδημίας.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ρέι κατηγόρησε επίσης την Κίνα ότι προσπάθησε να εμποδίσει την έρευνα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ για την προέλευση της πανδημίας.

«Η κινεζική κυβέρνηση (…) έκανε ό,τι μπορούσε για να προσπαθήσει να εναντιωθεί και να περιπλέξει το έργο που κάναμε, το έργο το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση και οι στενοί μας, ξένοι εταίροι» διεξάγουν, τόνισε ο επικεφαλής του FBI.

«Είναι λυπηρό για όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικό εργαστήριο

Το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς.

Στην τακτική της συνέντευξη Τύπου η Μάο επανέλαβε την άποψη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει επίσης να εξετάσει τα αμερικανικά εργαστήρια, κυρίως αυτό στο Φορτ Νέτρικ, που βρίσκεται στο επίκεντρο της αμερικανικής έρευνας κατά της βιοτρομοκρατίας.

«Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να σεβαστούν την επιστήμη και τα γεγονότα, να συνεργαστούν το συντομότερο δυνατό με τον ΠΟΥ, να καλέσουν διεθνείς ειδικούς για να διεξάγουν έρευνες για την προέλευση του ιού και να μοιραστούν τα αποτελέσματα των ερευνών με τη διεθνή κοινότητα», τόνισε η ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: