Το «πινγκ-πονγκ» Τσίπρα- Μητσοτάκη στη Βουλή για την πώληση βλημάτων και τους μεσάζοντες

Το «πινγκ-πονγκ» Τσίπρα- Μητσοτάκη στη Βουλή για την πώληση βλημάτων και τους μεσάζοντες
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) κατεβαίνει από το βήμα μετά από την ομιλία του στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία, στην Ολομέλεια της Βουλής, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Σε έντονη διαμάχη εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδ. Αραβία. Βολές από τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Στην υπεράσπιση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και στη διάθεση απαντήσεων σχετικά με την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία προέβη σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διαδικασία της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια της ΒουλήςΟ πρωθυπουργός συγκρούστηκε έντονα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκη, στον οποίο ανήκε η πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής επερώτησης για τη συζήτηση, ενώ δέχθηκε τα πυρά των πολιτικών αρχηγών και βουλευτών των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας κατά το κλείσιμο της δευτερολογίας του, όπου απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη δήλωσε: «Καλή σας νύχτα κ. Μητσοτάκη», φράση που στο παρελθόν είχε χρησιμοποιήσει και ο Ανδρέας Παπανδρέου απευθυνόμενος στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

«Από αυτή τη διαδικασία αναδείχτηκε ότι επί 15 μέρες εσείς κ. Μητσοτάκη και τα ΜΜΕ που σας στηρίζουν φτιάξατε μία σκευωρία», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του. «Όταν αποκάλυψα τα τηλεγραφήματα ειδικού τύπου του πρέσβη και της πρεσβείας πάνω στα οποία έχετε στηρίξει τη σπέκουλα, εσείς αντιτείνατε ότι υπάρχουν και άλλα έγγραφα ειδικού χειρισμού που τα ξέρετε εσείς και όχι ο πρωθυπουργός», σημείωσε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτήθηκε: «Πιστεύετε ότι δημιουργώντας παρακράτος μέσα στο κράτος νομίζετε ότι θα δημιουργήσετε ρωγμή στην κυβερνητική συνοχή;».

«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δουλεύουν για συγκεκριμένους μεσάζοντες, ενώ εμείς δουλεύουμε για τη χώρα», τόνισε κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας:. «Προσπαθείτε να δηλητηριάσετε την πολιτική ζωή του τόπου». Κατηγόρησε ακόμη τον κ. Μητσοτάκη ότι «στην προσπάθεια σας να δημιουργήσετε αντιπολιτευτικό λόγο εμπλέκεται το διπλωματικό σώμα και τις ένοπλες δυνάμεις και αυτό θα σας ακολουθεί σε όλη σας τη διαδρομή», και τελείωσε την ομιλία του λέγοντας: «Καλή σας νύχτα κ. Μητσοτάκη».

Οι απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση
Απαντώντας στα επιχειρήματα της ΝΔ και ΜΜΕ, όπως είπε, σχετικά με τη συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού προς τη Σαουδική Αραβία, ο κ. Τσίπρας, γνωστοποίησε επικοινωνίες -και με τηλεγραφήματα ειδικού χειρισμού που αποτελούσαν αλληλογραφία μεταξύ τους- του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ.

Αρχικά ο πρωθυπουργός απάντησε στην κατηγορία ότι ο εκπρόσωπος Παπαδόπουλος δεν ήταν επίσημος εκπρόσωπος της Σ. Αραβίας ή ότι η χώρα δεν τον αποδεχόταν και πως ήταν ο «εκλεκτός του κ. Καμμένου»: Επισήμανε τις ελληνικές κινήσεις που έγιναν για να πιστοποιηθεί ότι όντως ήταν εξουσιοδοτημένο αυτό το πρόσωπο από την Σ. Αραβία. Τόνισε ότι κατόπιν των κινήσεων της Αθήνας, υπάρχει από τις 17 Νοεμβρίου 2016 επίσημο πιστοποιητικό προς χρήση από το ΥΠΕΘΑ της Σ. Αραβίας και μάλιστα υπογεγραμμένο από τον διευθυντή της επιτροπής εξοπλισμών του υπουργείου της Σ. Αραβίας. Σημείωσε ότι αυτό το γνώριζε και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΝΔ στήριξε τη “σκανδαλολογία” της περί μη επίσημου εκπροσώπου, στην άποψη του πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ ότι ο Παπαδόπουλος δεν ήταν ο αυθεντικός εκπρόσωπος -«παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έπραξε τα δέοντα και έχει επίσημα έγγραφα από το σαουδαραβικό ΥΠΕΘΑ ότι ήταν αυτός ο εκπρόσωπος». Αποδομώντας αυτό το επιχείρημα, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι το πρόσωπο που ο πρέσβης κατέδειξε ως προσφορότερο, δεν ήταν κάποιος Σαουδάραβας, κάποιος εκπρόσωπος της χώρας, αλλά ένας Έλληνας ενδιάμεσος από το Ηράκλειο, ονόματι Τζον Σφακιανάκης, ο οποίος φέρεται μάλιστα να προσπαθούσε να πετύχει χαμηλότερο τίμημα, δηλαδή προσφορά λιγότερο συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο.

Κατόπιν των αποκαλύψεων κάλεσε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη «που εδώ και 15 μέρες ενορχηστρώνει την συκοφαντία», να ζητήσει συγγνώμη, από τον ελληνικό λαό και τον υπουργό Άμυνας, ενώ τον κατηγόρησε ότι με τη συμπεριφορά του κάνει κακό στη χώρα.

«Δεν ξέρω αν νομίζετε ότι με τις φούσκες θα καταφέρετε με αντιπερισπασμό να αλλάξετε τη συζήτηση και να φύγετε από εκεί που σας πονάει, από τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή». «Δεν θα τα καταφέρετε. Εγώ σήμερα απάντησα επί της ουσίας, αλλά την άλλη συζήτηση δεν θα την αποφύγετε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέσει πρόταση για διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή, «για να δούμε τι απαντήσεις θα δώσετε κ. Μητσοτάκη».

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συζήτηση 

Μητσοτάκης: Και μόνο η επιλογή Τσίπρα επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της σκοτεινής υπόθεσης. Ο κος Τσίπρας είναι εδώ γιατί πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο επέρριψε την ευθύνη της κάλυψης του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου. Μάλιστα κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «αυτό που στην αρχή αποκαλούσαμε σκάνδαλο Καμμένου από σήμερα είναι σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου».

«Αν κάποιοι ήλθαν εδώ σήμερα με ερωτήματα φεύγουν με την βεβαιότητα για την πλήρη ταύτιση του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ απεθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα ανέφερε: «Μου δώσατε την εντύπωση ότι κάνατε αγγαρεία. Μπρος στον κίνδυνο να χάσετε την καρέκλα υπερασπιστήκατε με προσποιητό ενθουσιασμό τον Καμμένο. Αυτό που όλοι αποκαλούσαμε σκάνδαλο Καμμένου τώρα είναι σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου».

«Δεν απαντήσατε επί της ουσίας σε κανένα από τα ερωτήματα που σας έθεσα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε:

– Το πρώτο είναι γιατί σε μία διακρατική συμφωνία χρειάζονται μεσάζοντες. Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν μεσάζων. Το νόμο του 2011 τον ψηφίσαμε γιατί έχουμε τραυματιστεί και έχουμε πληρώσει σαν χώρα και για να τελειώνουμε με τους μεσάζοντες. Εσείς και ο υπουργός σας επιλέξατε να τους επαναφέρετε όχι από την πίσω πόρτα αλλά από την μπροστινή πόρτα. Σας είχε προειδοποιήσει ο πρέσβης σας για τον ρόλο του κ. Παπαδόπουλου. Το τηλεγράφημα που έστειλε ο πρέσβης μας στα τέλη Αυγούστου του 2017 λίγο πριν έλθει η αποστολή των Σαουδαράβων.

Γιατί επιτρέπεται στον πρωθυπουργό να έχει πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα και απαγορεύεται στους βουλευτές. Αυτό λέγεται συγκάλυψη, κουκούλωμα. Υποστήριξε δε ότι ο υπουργός Αμύνης είχε ζητήσει τη σύλληψη στρατιωτικού γιατί χάλασε μία δουλειά.

– Τρίτο ερώτημα, πού είναι τα λεφτά αν η συμφωνία αυτή ήταν νόμιμη; Δείξτε μου τα χρήματα. Θα υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία; Γιατί αν υλοποιηθεί τότε θα περιμένουμε να δούμε τα χρήματα. Αν η συμφωνία χαλάσει τότε υπάρχει μείζον ζήτημα γιατί λείπουν 66 εκατομμύρια ευρώ.

Για ποιον δουλεύει ο κ. Παπαδόπουλος; Είναι απλώς ένας μεσάζων, ήταν ένας μεταφορέας; Γιατί δώσατε κ. Καμμένε εντολή με τον κ. Παπαδόπουλο να κάνει δουλειά με τα ΕΑΣ;  Ο ρόλος του κ . Παπαδόπουλου είναι εξαιρετικά ύποπτος, είπε ο κ. Μητσοστάκης και πρόσθεσε:

«Κύριε Τσίπρα δεν τελειώνει εδώ αυτή η υπόθεση. Υπάρχουν εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου που θα διερευνήσουν τι έχει συμβεί. Αύριο υπάρχει συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών. Γιατί κ. Καμμένε δεν ζητάτε να έλθει ο κ. Κυριακίδης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών, ή ο κ. Παπαδάκης ή ακόμη και ο κ. Σφακιανάκης. Μήπως είναι καλή ιδέα να ζητήσουμε και από τον κ. Ρουμπάτη, τον διοικητή της ΕΥΠ, να έλθει να μας διαφωτίσει για τον πραγματικό ρόλο του κ. Παπαδόπουλου».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην «επίθεση» που εξαπέλυσε εναντίον του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Ο εκπρόσωπός σας προχώρησε σε μία ανακοίνωση με την οποία με χαρακτήρισε “θρασύδειλο“. Σας επιστρέφω τον χαρακτηρισμό. Είστε θρασύς γιατί έρχεστε εδώ και μας κουνάτε το δάχτυλο και δειλός γιατί δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας».

Μίλησε και για την δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την φοροδιαφυγή: «Όσο για την συζήτηση για την φοροδιαφυγή και τις offshore, εδώ είμαστε να συζητήσουμε για όλα. Να συζητήσουμε και για τη Siemens και για τα paradise papers, αλλά και για την σχέση του κ. Παππά με τον κ. Αρτεμίου -του βασιλιά των offshore, για την offshore της Αυγής. Σήμερα όμως θα απολογηθείτε εσείς για ένα σκάνδαλο που ξεκίνησε σαν σκάνδαλο Καμμένου και στην πορεία έγινε σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου».

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έξι ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό σε σχέση με την επίμαχη σύμβαση, σημειώνοντας ότι είναι και ο ίδιος απολογούμενος.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Χαίρομαι που βλέπω παραταγμένο στην αίθουσα το μισό υπουργικό συμβούλιο. Δεν γνωρίζω αν η συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα έγινε με δική του βούληση ή γιατί εκβιαστήκατε».  «Και μόνο η επιλογή Τσίπρα επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της σκοτεινής υπόθεσης. Ο κος Τσίπρας είναι εδώ γιατί πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αυτός ως επικεφαλής του ΚΥΣΕΑ υπέγραψε τη σκανδαλώδη σύμβαση. Όμως πρέπει και να υπερασπιστεί τον Π. Καμμένο που επέλεξε δυο φορές για να συγκυβερνήσει».

«Όπως ήρθατε και μαζί έτσι θα φύγετε και μαζί. Χωρίς Καμμένο ο Αλ. Τσίπρας θα πέσει. Χωρίς Τσίπρα ο Καμμένος θα εκμηδενιστεί», συμπλήρωσε. «Δεν είστε δεμένος στο κατάρτι ως σύγχρονος Οδυσσέας. Είστε δεμένος χειροπόδαρα με τον κο Καμμένο. Οι μόνες σειρήνες που σας σαγηνεύουν είναι οι χαρές της εξουσίας», υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν είναι πρώτη φορά που εμφανίζονται μεσάζοντες σε υποθέσεις του υπ. Εθνικής Αμυνας. Θύμισε ότι ο κος Τσοχατζόπουλος ήταν το νο 2 του ΠΑΣΟΚ και σήμερα είναι στη φυλακή. Εξαιτίας όσων έγιναν τότε, απαγορεύτηκε ρητά το 2011 η δραστηριοποίηση μεσάζοντα στο Πεντάγωνο. Εσεις τους φέρατε πίσω, υπογράμμισε.  «Είστε η πρώτη κυβέρνηση που θα ελεγχθεί γιατί ξεπουλά στρατιωτικό υλικό. Αντιστρέφετε την πατέντα Τσοχατζόπουλου. Εσείς πουλάτε, αυτός αγόραζε, αλλά οι μεσάζοντες παραμένουν».

Χαρακτήρισε πιο σύντομο ανέκδοτο το «ηθικό πλεονέκτημα». Όπως είπε, ο Π. Καμμένος όταν δεν βρίζει και δεν εκτονώνεται με μετρητά στα καζίνο εκτονώνεται πουλώντας όπλα σε αραβικές χώρες. «Σε άλλη χώρα θα είχε καθαιρεθεί ο υπ. Αμυνας μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα. δεν το κάνετε; Σας εκβιάζει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση;», διερωτήθηκε.

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συζήτηση