Το πολύ μεταδοτικό στέλεχος του ιού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι και 30% πιο θανατηφόρο, προειδοποιεί ο Μπόρις Τζόνσον

Το πολύ μεταδοτικό στέλεχος του ιού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι και 30% πιο θανατηφόρο, προειδοποιεί ο Μπόρις Τζόνσον
epa08743228 British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street, London, Britain, 14 October 2020. Johnson is due to attend Prime Ministers Questions (PMQs) for the first time after introducing a three tier levels of restrictions to deal with a rise of COVID-19 cases. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις δηλώσεις, Βρετανοί επιστήμονες προσπαθούν να τα "μαζέψουν".

Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 30% πιο θανατηφόρο από τον αρχικό ιό, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Προηγουμένως, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε πει ότι αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος μεταδιδόταν πολύ πιο εύκολα από την αρχική μορφή του SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τον COVID-19, αλλά ότι δεν πίστευε ότι ήταν πιο θανατηφόρος. Η ανακοίνωση της Παρασκευής αντιστρέφει αυτήν την εκτίμηση.

Μια ομάδα επιστημόνων που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με την απειλή που συνιστούν οι αναδυόμενοι αναπνευστικοί ιοί, έκανε τη νέα εκτίμηση βασισμένη σε δεδομένα από ανθρώπους που είχαν βγει θετικοί και πέθαναν στη συνέχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει 1,3 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου δήλωσε στο ITV News της Βρετανίας ο Neil Ferguson, επιδημιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος είναι πρόεδρος στο συμβουλευτικό σώμα.

Ο Ferguson είπε ότι αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1.000 άτομα ηλικίας 60 ετών που προσβλήθηκαν από το νέο στέλεχος του ιού, τα 13 πιθανότατα θα πεθάνουν, σε σύγκριση με τα 10 με το αρχικό στέλεχος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει επί του παρόντος τα υψηλότερα καθημερινά ποσοστά θανάτων από την έναρξη της πανδημίας. Την Τετάρτη, αναφέρθηκαν 1.820 νεκροί που είχαν βγει θετικοί  στον COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ. Από την έναρξη της πανδημίας, περισσότεροι από 94.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον ιό και η χώρα έχει τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό θανάτων από οποιαδήποτε μεγάλη χώρα.

Σε μια απογευματινή συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο Τζόνσον προσπάθησε να τονίσει ότι τα νέα ευρήματα σχετικά με τη θνητότητα του μεταλλαγμένου στελέχους δεν είχαν αλλάξει τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που χρησιμοποιούνται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά έναντι και του μεταλλαγμένου στελέχους.

Ωστόσο, ορισμένοι Βρετανοί επιστήμονες εξέφρασαν σκεπτικισμό σχετικά με τη νέα ανάλυση αναφορικά με τη θνητότητα της μετάλλαξης του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η ερμηνεία των ποσοστών θανάτων όταν οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό τεράστια πίεση είναι δυνητικά παραπλανητική», είπε ο Jonathan Ball, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ στην Αγγλία.

«Όταν οι ΜΕΘ είναι υπό πίεση, τότε το επίπεδο φροντίδας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο και τα ποσοστά θανάτων να αυξηθούν. Η αιτία και το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να καθοριστούν με μαθηματικά μοντέλα, εκτός εάν συμπεριλάβετε όλες τις μεταβλητές».