Το πολύτιμα δώρα στους εργαζόμενους της Google

Το πολύτιμα δώρα στους εργαζόμενους της Google
Photo:

Οι Googlers είναι συνηθισμένοι στα προνόμια. Για αυτό δεν μπόρεσαν να το πιστέψουν όταν η εταιρεία πήρε πίσω ένα από τα καλύτερα.

Η Google δεν ψηφίζεται τυχαία κάθε χρόνο ως ένα από τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα στον κόσμο. Δεν είναι μόνο πως σχεδόν κάθε προϊόν της έχει παγκόσμια απήχηση και βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας και της καινοτομίας, είναι και τα προνόμια και οι ευκολίες που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

Πριν από δέκα χρόνια η εταιρεία αποφάσισε να προσφέρει 5.000 δολάρια ως επιδότηση αγοράς υβριδικού αυτοκινήτου. Η τεχνολογία ήταν νέα, προφανώς ευνοούσε το περιβάλλον και η Google συμμετείχε με αυτόν τρόπο στην προσπάθεια.

Πριν από λίγες μέρες ο Laszlo Bock, επικεφαλής του People Operations, δήλωσε στο CNNMoney πως την εποχή εκείνη τους φάνηκε καλή ιδέα, όμως πολύ γρήγορα τα αυτοκίνητα αυτά έγιναν φθηνότερα και πιο διαδεδομένα. Επιπλέον, επειδή σχεδόν όλοι αγόραζαν το Prius, η επιδότηση έγινε γνωστή ως The Prius Subsidy και η Google αποφάσισε να σταματήσει να επιδοτεί -ουσιαστικά- την Toyota.

Όταν το έμαθαν οι υπάλληλοι, συνεχίζει ο Bock, ήταν πραγματικά πολύ αναστατωμένοι, παρόλο που το μέτρο λειτούργησε για μόνο τρία χρόνια. Όσοι δεν είχαν αγοράσει Prius έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την προσφορά προτού λήξει και οι τοπικές αντιπροσωπείες κατέγραψαν μια από τις καλύτερες επιδόσεις τους σε πωλήσεις εκείνον τον Δεκέμβριο.

Ποια είναι όμως τα προνόμια στη Google τα οποία οι υπάλληλοι εκτιμούν περισσότερο;

Δωρεάν φαγητό. Φαίνεται λίγο, αλλά είναι σημαντικό. Η Google ήταν από τους πρώτους που το εφάρμοσε και σήμερα αυτό είναι κοινός τόπος στη Silicon Valley. Μάλιστα, μέλημα της εταιρείας είναι το φαγητό να μην είναι απλώς νόστιμο, αλλά και πολύ υγιεινό.

Δωρεάν μεταφορά. Σύμφωνα με την εταιρεία τα δωρεάν λεωφορεία σημαίνει 20.000 με 40.000 αυτοκίνητα λιγότερα στο δρόμο κάθε μέρα. Όμως στο Σαν Φρανσίσκο τα πούλμαν αυτά έχουν γίνει το σύμβολο των «προνομιούχων υψηλόμισθων υπαλλήλων» που συντελούν στην αύξηση των ενοικίων και γενικά του κόστους ζωής στην πόλη.

Googlers-to-Googlers. 3.000 υπάλληλοι συμμετείχαν πέρσι στις διαλέξεις και τα μαθήματα όπου οι εργαζόμενοι διδάσκουν ο ένας τον άλλον και μοιράζονται τις ειδικές γνώσεις τους, από την επιστήμη των υπολογιστών μέχρι το πώς μεγαλώνουν τα παιδιά.

Google talks. Συχνά η Google καλεί διάσημους ομιλητές από όλα τα πεδία (από τον κωμικό Stephen Colbert μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα όταν ήταν ακόμα υποψήφιος. Αυτό δημιουργεί μια ατμόσφαιρα φρέσκων ιδεών.

Βοήθεια στις χήρες και τα ορφανά. Το λιγότερο διαφημισμένο, αλλά το πιο ουσιαστικό. Αν κάποιος υπάλληλος πεθάνει και έχει μετοχές, αυτές ωριμάζουν αμέσως και η οικογένεια μπορεί, αν θέλει, να τις πουλήσει. Ο/η σύζυγος που μένει πίσω μπορεί να εισπράττει το 50% του μισθού του θανόντα για 10 χρόνια, ενώ κάθε παιδί παίρνει 1.000 δολάρια το μήνα.