Το ψάρι-ρομπότ του ΜΙΤ θα αποκαλύψει τα καλά κρυμμένα μυστικά του βυθού

Το ψάρι-ρομπότ του ΜΙΤ θα αποκαλύψει τα καλά κρυμμένα μυστικά του βυθού

Σίγουρα πάντως θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες μελετούν τη ζωή στους ωκεανούς. 

της Grace Donnelly 

Ο καλύτερος τρόπος για να μελετήσουν οι άνθρωποι τους ωκεανούς ίσως είναι το να αρχίσουν να λειτουργούν σαν ψάρια – ή τουλάχιστον να μοιάζουν περισσότερο με ψάρια στα μάτια των υπόλοιπων θαλάσσιων οργανισμών!

Αυτή είναι η ιδέα πίσω από το Soft Robotic Fish (Μαλακό Ρομποτικό Ψάρι), γνωστό ως SoFi, το οποίο αναπτύχθηκε από μια ερευνητική ομάδα στο ΜΙΤ.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν στο Science Robotics την περασμένη εβδομάδα κάποιες λεπτομέρειες της διαδικασίας με την οποία σχεδίασαν ένα ρομπότ που μπορεί να λειτουργήσει υποβρύχια και να μιμείται τις κινήσεις των ψαριών αρκετά πειστικά, ώστε να περνάει δίπλα από άλλα ψάρια χωρίς να τα τρομάζει.

«Για μας, αυτό το ψάρι είναι μαγικό» είπε στους L.A. Times η Daniela Rus, διευθύντρια του Εργαστηρίου Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) στ ΜΙΤ, η οποία ηγήθηκε του πρότζεκτ και συν-υπογράφει την επιστημονική δημοσίευση. «Φανταζόμαστε ότι κάποια μέρα ίσως μας βοηθήσει να αποκαλύψουμε περισσότερα μυστήρια από τον καταπληκτικό κόσμο του βυθού, για τον οποίο γνωρίζουμε τόσο λίγα.

Η κατασκευή ενός ρομπότ που λειτουργεί σε θαλάσσιο περιβάλλον δεν ήταν απλό πράγμα. Συνήθως, τα ρομπότ χρησιμοποιούν ραδιοκύματα για να επικοινωνούν με τη μονάδα ελέγχου, αλλά αυτά δεν ταξιδεύουν πάνω από μερικά εκατοστά στο νερό. Έτσι, η ομάδα στο MIT χρησιμοποίησε ακουστικά σήματα για τον έλεγχο του ρομπότ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε έναν δύτη να κατευθύνει το SoFi από απόσταση 20 μέτρων περίπου, χρησιμοποιώντας ένα τροποποιημένο χειριστήριο Super Nintendo.

«Τα ακουστικά σήματα στο νερό μπορούν να καλύπτουν μεγαλύτερη απόσταση και με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας» είπε στο Wired ο Robert Katzschmann, ερευνητής στο CSAIL του ΜΙΤ και επικεφαλής συγγραφέας του επιστημονικού άρθρου. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στο SoFi να κινείται ελεύθερα μέσα στο νερό, χωρίς να χρειάζεται να είναι προσδεμένο σε κάποιο σκάφος.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που το ψάρι μας μπορεί να κολυμπάει πλάι σε πραγματικά ψάρια, τα οποία δεν απομακρύνονται όταν το βλέπουν. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με το τι συμβαίνει όταν τα προσεγγίζει ένας δύτης», εξηγεί η Rus στο The Verge.

Το σώμα του ψαριού-ρομπότ είναι κατασκευασμένο από σχετικά φτηνά μέρη που έχουν εκτυπωθεί τρισδιάστατα, και περιλαμβάνει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή Linux και μια κάμερα.

Και μπορεί το SoFi να μην είναι το πρώτο ρομποτικό ψάρι που μιμείται τις κινήσεις των ψαριών, αλλά ο συνδυασμός τόσων πολλών λύσεων σε ένα «πακέτο» το καθιστά ένα σαφώς βελτιωμένο εργαλείο για την επιστημονική κοινότητα που ερευνά τη θαλάσσια ζωή.