Το ράλι του πετρελαίου παρασύρει και τα ομόλογα

Το ράλι του πετρελαίου παρασύρει και τα ομόλογα
pexels

Aνοδικά κινήθηκαν και σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Το ράλι στις τιμές του πετρελαίου σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα, προκαλούν ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τους κεντρικούς τραπεζίτες, εκτιμάται από την αγορά ότι θα έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα. Ο πληθωριστικός κίνδυνος αποτελεί τον «σοβαρότερο εχθρό» των ομολόγων, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες αγορές να βρίσκονται σε διαρκή πίεση.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επιχείρησε σήμερα να υποβαθμίσει τον πληθωριστικό κίνδυνο, συνιστώντας μάλιστα υπομονή σε όσους αδημονούν για το πότε η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής προς μία πιο περιοριστική κατεύθυνση. Μάλιστα όπως είπε, η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές τράπεζες, είναι η αποφυγή μίας υπερβολικής αντίδρασης έναντι ενός προβλήματος (του πληθωρισμού) το οποίο έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς έχει προκληθεί από «μεταβατικά σοκ» που έχει υποστεί η εφοδιαστική αλυσίδα.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,075% από 0,055%, του 15ετούς αυξήθηκε στο 0,93% από 0,909%, και η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε περαιτέρω στο 0,84% από το 0,805% που κυμαίνονταν χθες.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 57 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,82% έναντι -0,19% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,101%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί κάτω από το όριο του 1,17 το ευρώ, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα τελούσε υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,1673 δολ. από το 1,17694 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά. Θετικά επηρεάζει το δολάριο η εκτίμηση ότι η Fed στη σύσκεψη του Νοεμβρίου θα ανακοινώσει σταδιακή μείωση του ύψους του προγράμματος αγοράς τίτλων.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1678 δολ..