Το restart της εστίασης: Η έλλειψη μουσικής, το περιορισμένο ωράριο και η… κατανάλωση στο παγκάκι

Το restart της εστίασης: Η έλλειψη μουσικής, το περιορισμένο ωράριο και η… κατανάλωση στο παγκάκι
Προετοιμασία καταστημάτων για άνοιγμα της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 29 Απριλίου 2021. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι από την Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργούν τα καταστήματα εστίασης και καφέ. Παράλληλα υπενθύμισε ότι από τις 3 Μαΐου επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων και μόνο χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι λένε στο Fortune Greece παράγοντες της αγοράς της εστίασης για τις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας.

Κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε σε καφέ και εστιατόρια κατά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης οι οποίες παρέμεναν κλειστές λόγω της πανδημίας. Ο κόσμος, εκμεταλλευόμενος τον καλό καιρό, έσπευσε να απολαύσει τον καφέ και το φαγητό του, εκτός σπιτιού, παρέα με φίλους και συγγενείς. Εμπειρία που είχε στερηθεί και του είχε κοστίσει αρκετά σε ψυχολογικό επίπεδο.

Η διάθεση των καταναλωτών για έξοδο είναι εμφανής, όμως οι επιχειρηματίες παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς θεωρούν ότι, με τα υφιστάμενα μέτρα, οι επιχειρήσεις τους δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων 1 στις 3 επιχειρήσεις αποφάσισε να μην ανοίξει τις πρώτες ημέρες, είτε επειδή θέλησε να «κόψει κίνηση» πώς θα πάει ο ανταγωνισμός, είτε επειδή δεν ήταν έτοιμη σε επίπεδο προμηθειών πρώτων υλών για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. Στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια  το πρώτο διήμερο η πληρότητα κυμάνθηκε μεταξύ 60% έως 90% ενώ σε παραθαλάσσιες περιοχές έφτασε ακόμη και το 100%.

Η απουσία μουσικής και το περιορισμένο ωράριο

«Τις πρώτες μέρες που άνοιξαν τα μπαρ και τα εστιατόρια φοβηθήκαμε μήπως κλείσουμε πάλι γιατί δε βγαίναμε οικονομικά. Έχουμε μπει στο καλοκαίρι, νυχτώνει στις 21:00 και στις 22:30 το βράδυ πρέπει να αδειάσουμε τα μαγαζιά. Εγώ σαν πελάτης δεν θα ήθελα να βγω σαν κυνηγημένος για να πιώ το ποτό μου και να φάω το φαγητό μου σε ένα μαγαζί χωρίς μουσική, έχοντας χρονικό περιορισμό» λέει στο Fortune, ο Νεκτάριος Νικολόπουλος, Πρόεδρος του σωματείου BA.RE.CA. που εκπροσωπεί τα μπαρ, τα εστιατόρια και τις καφετέριες, ο οποίος είναι παράλληλα επιχειρηματίας καταστημάτων εστίασης, μεταξύ των οποίων «Η Δεξαμενή» στο Κολωνάκι και το «Albion» στο Νέο Ψυχικό.

Αρκετά προβληματισμένος για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε έναν κλάδο που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει δουλέψει μόλις λίγους μήνες, ο κ. Νικολόπουλος τονίζει ότι η παράνομη εστίαση όλο αυτό το διάστημα ήταν ανεξέλεγκτη. Στην πραγματικότητα «τη νύφη» πλήρωσαν οι νόμιμοι επιχειρηματίες που κάθονταν με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας την επίσημη ανακοίνωση από τους αρμόδιους φορείς για το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους.

Η έλλειψη προσωπικού και η κατανάλωση στο … παγκάκι!

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με το ωράριο των καταστημάτων αλλά και την απουσία μουσικής και μετά λύπης μας βλέπουμε ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους. Έχουν ενοχοποιηθεί περιοχές όπως το Κολωνάκι, η Κηφισιά, το Ψυχικό, η Γλυφάδα κι αλλού γίνεται πόλεμος και δεν  διενεργείται κανένας έλεγχος. Ο κόσμος εξακολουθεί και είναι επιφυλακτικός. Όλο αυτό το διάστημα είχε μάθει να πίνει καφέ με 1,70 ευρώ και ποτό στο πλαστικό και πλέον του κακοφαίνεται να πληρώσει κάτι παραπάνω. Δεν τον νοιάζει αν θα το πιει στο παγκάκι ή αν θα κάτσει στην καρέκλα ενός μαγαζιού. Του είναι το ίδιο. Δυστυχώς η Πολιτεία δεν έχει καταλάβει πόσο κακά είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Καθένας από μας διατηρεί 15 μαγαζιά και το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι δεν έχουν εξωτερικό χώρο δεν θα δουλέψουν. Με την υφιστάμενη κατάσταση θεωρώ πως θα πρέπει να δουλεύουμε μόνο Παρασκευοσαββατοκύριακο.» λέει χαρακτηριστικά.

Ένα άλλο πρόβλημα που έχει επίσης ανακύψει σύμφωνα με τον Πρόεδρο του BA.RE.CA. είναι η αδυναμία εύρεσης προσωπικού. Όπως επισημαίνει οι περισσότεροι εργαζόμενοι που δούλευαν ως σερβιτόροι αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Μάλιστα ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών απορροφήθηκε στις υπηρεσίες delivery.

Σε φυσιολογικά επίπεδα η κατανάλωση

Όσοι Έλληνες επέλεξαν να βγουν έξω αντέδρασαν συνετά δίχως να προβαίνουν σε υπέρμετρη σπατάλη, ούτε όμως και να παραγγέλνουν φειδωλά. Σύμφωνα με τον Συνιδιοκτήτη του Ομίλου Κατελόριζο, Αντώνη Σταύρου, υπό τη σκέπη του οποίου βρίσκονται 11 εστιατόρια, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη και οι παραγγελίες κινήθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξε αναμονή σε ότι αφορά τις κρατήσεις. Τις καθημερινές τα πράγματα είναι πιο χαλαρά. Κρίνοντας από τα πρώτα μηνύματα της εστίασης, θα έλεγα ότι, αν συνεχίσουμε έτσι η κατάσταση θα είναι βιώσιμη. Σοβαρό πρόβλημα και μεγάλη  πτώση παρατηρείται στα εστιατόρια που δουλεύουν αποκλειστικά με τουρίστες. Στην περίπτωση του Ομίλου μας το εστιατόριο «Λυκαβητός» έχει πτώση 70% -80% διότι είναι ένα μέρος που επισκέπτονται κυρίως τουρίστες. Γενικά είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο».