Το ρωσικό επιχειρηματικό λόμπι “κάνει άνοιγμα” στις φιλικές χώρες

Το ρωσικό επιχειρηματικό λόμπι “κάνει άνοιγμα” στις φιλικές χώρες
MOSCOW, RUSSIA - MARCH 22: Russian ruble coins are displayed in Moscow, Russia on March 22, 2022. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία πολλές δυτικές επιχειρήσεις ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Ο επικεφαλής του κορυφαίου επιχειρηματικού λόμπι της Ρωσίας κάλεσε σήμερα τις εταιρείες από την Ρωσία και αλλά μέρη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να καταλάβουν τις θέσεις που άφησαν με την αποχώρηση τους οι δυτικές εταιρείες, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να αναπτύξει στενότερους δεσμούς με τις λεγόμενες φιλικές χώρες.

Ένας μεγάλος αριθμός ξένων εταιρειών, από την McDonald’s έως την Renault έχουν φύγει από την Ρωσία ή έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες τους στη χώρα από τότε που η Μόσχα έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου χρόνου.

Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν επιβάλει επίσης σκληρές κυρώσεις που έχουν στόχο να στραγγαλίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε κεφάλαια και ορισμένα βασικά αγαθά. Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις χώρες που δεν της έχουν επιβάλει κυρώσεις «φιλικές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν ζητάμε την παράκαμψη των κυρώσεων, αλλά τη χρήση των κενών που έχουν προκύψει σε σχέση με την αποχώρηση των δυτικών εταίρων από τη Ρωσία», δήλωσε ο Αλεξάντερ Σόχιν, επικεφαλής της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών.

«Φυσικά, όχι μόνο οι ρωσικές εταιρείες μπορούν να καταλάβουν αυτά τα κενά, αλλά και εταιρείες από χώρες μέλη της EEU (Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης)».

Ορισμένες εταιρείες επωφελήθηκαν από την έξοδο των ξένων ανταγωνιστών τους, όπως η εταιρεία παραγωγής ποτών Chernogolovka, η οποία δήλωσε ότι στοχεύει σε μερίδιο 50% της ρωσικής αγοράς αναψυκτικών αξίας σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού η Coca-Cola και η PepsiCo σταμάτησαν την παραγωγή και τις πωλήσεις πέρυσι.

Ο Σόχιν μίλησε στο φόρουμ ολοκλήρωσης της Ένωσης του, όπου άλλοι ομιλητές κατονόμασαν χώρες όπως η Αίγυπτος, Ινδονησία, Ιράν και Κίνα, ως μέρη όπου η Ρωσία έχει μεγάλες προοπτικές να αναπτύξει το εμπόριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλες χώρες μέλη της EEU, όπως η Αρμενία, η Λευκορωσία το Καζαχστάν και το Κιργιστάν, αύξησαν απότομα τις εξαγωγές τους προς την Ρωσία το 2022, καθώς οι Ευρωπαϊκές χώρες απέφυγαν την Μόσχα και περιόρισαν δραματικά τις αποστολές αγαθών.

Ο Ρώσος μεγιστάνας του αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα ανησυχούσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα ξεμείνει από χρήματα το επόμενο έτος χωρίς επαρκείς ξένες επενδύσεις, προτρέποντας την κυβέρνηση να σταματήσει να παρεμβαίνει στις επιχειρήσεις και να προσελκύσει επενδυτές πίσω στην πληγείσα από κυρώσεις οικονομία της χώρας.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επίσης παρακαλέσει τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Ρωσία, επιπλήττοντας εκείνους που «ζητιανεύουν» για χρήματα στη Δύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: