Το σχέδιο της Vodafone να βάλει την Ελλάδα στο παγκόσμιο επίκεντρο της τηλεϊατρικής

Το σχέδιο της Vodafone να βάλει την Ελλάδα στο παγκόσμιο επίκεντρο της τηλεϊατρικής
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Τα πλάνα της εταιρείας για τη δημιουργία ενός development hub που θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Τεχνογνωσία στον τομέα της τηλεϊατρικής, η οποία θα φέρει ελληνική υπογραφή και θα εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο, προωθεί ο Όμιλος Vodafone, αναγνωρίζοντας το ταλέντο του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στην ελληνική αγορά.

Όπως ανέφερε η Διευθύνουσα Σύμβουλος για την Ευρώπη του Ομίλου Vodafone, Serpil Timuray, η Ελλάδα αποτελούσε και αποτελεί μια ζωτικής σημασίας αγορά για τον όμιλο τηλεπικοινωνιών και η διοίκησή της ευθυγραμμίζεται με την ψηφιακή ατζέντα που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η μητρική αποφάσισε να επενδύσει στην Vodafone Innovus, θυγατρική της Vodafone Greece, με στόχο να δημιουργήσει σε παγκόσμια κλίμακα ένα development hub που θα εστιάζει στην παροχή IoT λύσεων.

«Δημιουργούνται τρομερές ευκαιρίες για την εταιρεία στην Ελλάδα και νέες θέσεις εργασίας που προκύπτουν από την εξαγωγή τεχνολογίας στο εξωτερικό. Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τη σημασία του να είμαστε συνδεδεμένοι. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει κερδίσει έδαφος και θα είναι ζωτικής σημασίας, όσο αποκαθιστούμε τις οικονομίες. Ως όμιλος έχουμε δημιουργήσει τις υποδομές για μια ακόμη πιο βελτιωμένη ψηφιακή κοινωνία. Το 5G θα έρθει σύντομα στην Ελλάδα, ενώ οφείλω να αναγνωρίσω ότι σε επίπεδο IoT έχετε κάνει πολλά πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Timuray.

Παράλληλα πρόσθεσε πως τα νέα τεχνολογικά εργαλεία που θα έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις θα τις βοηθήσουν να επενδύσουν σε μια βιώσιμη οικονομία. Τόνισε πως το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι ευνοϊκό και πως ο όμιλος θα συνεχίσει να επενδύει στις ψηφιακές δεξιότητες των εργαζομένων του και στην καινοτομία.

Για μια στρατηγικής σημασίας απόφαση, η οποία έρχεται σε μια στιγμή που η υγεία μετατρέπεται σε περιοχή μεγάλης έμφασης και καινοτομίας, έκανε λόγο ο Χάρης Μπρουμίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος.

«Είναι μια ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης του ομίλου στην ελληνική αγορά στην οποία επενδύει σταθερά τα τελευταία 30 χρόνια. Στην ουσία υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη της μητρικής στο ταλέντο της Ελλάδας και των ανθρώπων της που αναπτύσσουν λύσεις , όχι μόνο στα πλαίσια της ελληνικής επικράτειας, αλλά παγκοσμίως».

Διευκρίνισε πως στην Vodafone Greece, περί τους 650 εργαζόμενους ασχολούνται με τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα δίκτυα, μέγεθος κατά 40% μεγαλύτερο από ότι ήταν το 2017.

Αναφερόμενος στην Vodafone Innovus, τόνισε πως ήταν η πρώτη εξαγορά μικρής startup εταιρείας, η οποία σήμερα έχει εξελιχθεί, εντός και εκτός συνόρων, διαθέτοντας πελάτες σε Κένυα, Γκάνα, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

«Η τεχνολογία του Internet of Things δημιουργεί ένα νέο οικοσύστημα που μπορεί να αλλάξει παραγωγικά μοντέλα σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Το 2019 υπήρχαν πάνω από 500.000 διασυνδεδεμένες συσκευές, αριθμός που θα αυξάνεται εκθετικά και προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλουν και το 5G και η τεχνητή νοημοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για την υπηρεσία Remote Healthcare, εξήγησε πως πρόκειται για παρακολούθηση από απόσταση ιατρικών δεδομένων καθώς και παροχή ιατρικών συμβούλων σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολία στη μετακίνηση. Στην ουσία μιλάμε για ένα «Ψηφιακό Ιατρικό Βαλιτσάκι», το οποίο θα είναι σταδιακά διαθέσιμο σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται ο όμιλος.

Ο απόλυτος έλεγχος της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας

Εκτός από το κομμάτι του ehealth, μια ακόμη υπηρεσία στην οποία ρίχνει ειδικό βάρος η Vodafone είναι το Coolio, το οποίο συνδέει επαγγελματικά ψυγεία και παρέχει δεδομένα που αφορούν στην κατανάλωση ρεύματος, την επισκεψιμότητα, το βάρος των προϊόντων και την υγρασία.

Η εν λόγω υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε έξι χώρες, από τα μέσα Ιανουαρίου 2021, ενώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου, που ολοκληρώνεται το οικονομικό έτος, θα έχουν λανσάρουν το προϊόν της τηλεϊατρικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Έχουν ξεκινήσει εμπορικές κουβέντες και στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα με την Κένυα. Το Coolio απευθύνεται στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και στις μικρομεσαίες που αναζητούν έναν ακριβή τρόπο πιστοποίησης της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας. Ανοίγεται μια καινούργια ευκαιρία για όλους» επεσήμανε.

Να σημειωθεί ότι στο hub καινοτομίας, προς τον παρόν, απασχολούνται 80 άτομα και η διοίκηση της Vodafone Greece επιδιώκει, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μπρουμίδης, συνεργασία και με άλλους φορείς έρευνας και καινοτομίας , ενώ μια καλή περίπτωση θα ήταν η συνέργεια και με το Ταμείο Φαιστός.

«Θέλουμε να κερδίσουμε πίσω τα καταρτισμένα μυαλά που για οικονομικούς λόγους έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια από τη χώρα. Η κυβέρνηση κατάφερε, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης να εξασφαλίσει δυσανάλογους οικονομικούς πόρους με βάσει το αποτύπωμα της στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ και αυτό είναι ένα επίτευγμα που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε. Ως Vodafone Greece μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα έργα ψηφιακών υποδομών, αλλά και η παραδοσιακή διασύνδεση με έργα νέας γενιάς» κατέληξε ο κ. Μπρουμίδης.