Το σχέδιο του Τζόνσον για την άρση των μέτρων- Οι νέοι κανόνες

Το σχέδιο του Τζόνσον για την άρση των μέτρων- Οι νέοι κανόνες
epa08386003 Britain's Prime Minister Boris Johnson delivers a statement outside Downing Street in London, Britain, 27 April 2020. Boris Johnson has returned to work for the first time after being treated for coronavirus at St. Thomas' Hospital. He was moved to the Intensive Care Unit after his condition worsened. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από το «μένουμε στο σπίτι, σώζουμε ζωές, προστατεύουμε το NHS» οι νέες συστάσεις είναι «είμαστε σε εγρήγορση, ελέγχουμε τον ιό, σώζουμε ζωές.

Τις πρώτες λεπτομέρειες για την άρση των μέτρων στη Βρετανία αλλά και τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν οι βρετανοί για την αποφυγή της περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού αποκάλυψε ο  πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Από το «μένουμε στο σπίτι, σώζουμε ζωές, προστατεύουμε το NHS» οι νέες συστάσεις είναι «είμαστε σε εγρήγορση, ελέγχουμε τον ιό, σώζουμε ζωές.

Η βρετανική κυβέρνηση όπως αποκάλυψε ο Μπόρις Τζόνσον είναι:

  • Μείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο
  • Εργαστείτε στο σπίτι αν μπορείτε
  • Περιορίστε την επαφή με άλλα άτομα
  • Διατηρήστε την απόσταση σας εάν βγείτε (2 μέτρα, όπου είναι δυνατόν)
  • Πλύνετε τα χέρια σας τακτικά
  • Εάν εσείς ή οποιοσδήποτε στο σπίτι σας έχετε συμπτώματα, όλοι πρέπει να μείνετε μέσα.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε τις αλλαγές σε μια ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter- όπου έχει αφαιρέσει το σύνθημα «παραμονή στο σπίτι».

Η απόφασή του μάλιστα να στραφεί στο σύνθημα «μείνετε σε εγρήγορση» επικρίθηκε από άλλους ηγέτες.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της τονίζοντας ότι δεν θα αποδεχθεί την αλλαγή του νέου συνθήματος καθώς πολλοί αμφισβητούν την ιδέα ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε εγρήγορση για έναν ιό που, από τη φύση του, είναι αόρατος.

Υιοθετεί πενταβάθμιο σύστημα προειδοποίησης για την πανδημία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα ένα πενταβάθμιο σύστημα προειδοποίησης για τον κορωνοϊό όταν παρουσιάσει τα σχέδια της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση του lockdown, μετέδωσαν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τζόνσον αναμένεται να απευθυνθεί στους Βρετανούς στις 19:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας) για να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στη μάχη της χώρας κατά της επιδημίας Covid-19, μετά το lockdown που έχει σταματήσει σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα και έχει κρατήσει εκατομμύρια πολίτες στα σπίτια τους επί σχεδόν επτά εβδομάδες.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετάδωσαν ότι ο Τζόνσον θα παρουσιάσει ένα πενταβάθμιο σύστημα προειδοποίησης για την Αγγλία, το οποίο θα ξεκινά από το «πράσινο» επίπεδο και θα φτάνει στο «κόκκινο» για να χαρακτηρίζει τον κίνδυνο που διατρέχουν από την covid-19 διάφορες περιοχές και να επιτρέπει στην κυβέρνηση να ενισχύει τους περιορισμούς όπου κρίνεται αναγκαίο.

Οι αρχές των άλλων επαρχιών της Μεγάλης Βρετανίας- Ουαλία, Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία- μπορούν να καθορίζουν μόνες τους τα μέτρα που λαμβάνουν, αν και αναμένεται να ακολουθήσουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την Αγγλία.

Στη Βρετανία έχουν καταγραφεί 31.587 θάνατοι από τον κορωνοϊό, οι περισσότεροι παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς επεσήμανε χθες Σάββατο ότι δεν πρόκειται να ανακοινωθούν μεγάλες αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα σήμερα.

Ο Τζόνσον αναμένεται να πει ότι οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να ασκηθούν περισσότερες από μία φορές την ημέρα και να ανακοινώσει την επαναλειτουργία των φυτώριων.

«Αυτό είναι το επικίνδυνο κομμάτι», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στην εφημερίδα Sun on Sunday. «Έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση τώρα, αλλά θα πρέπει να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να πετύχουμε σε κάθε βήμα». «Οι αλπινιστές λένε ότι η κατάβαση από την κορυφή είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Τότε κινδυνεύεις να υπερεκτιμήσεις τις δυνάμεις σου και να κάνεις λάθη», πρόσθεσε.