Το «σχέδιο Β» της Apple σε περίπτωση που ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας κλιμακωθεί

Το «σχέδιο Β» της Apple σε περίπτωση που ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας κλιμακωθεί
Workers on a production line at Foxconn's Longhua plant, which employs 300,000 to make components for Dell, Nokia, and Motorola. It is widely believed that many of Apple's popular products such as the iphone and iPad are made here. Credit: Wen-Chun Fan / CNN
Πως θα μπορέσει η εταιρεία να συνεχίσει να παράγει τα εμβληματικά της προϊόντα, που σήμερα παράγονται σχεδόν ολοκληρωτικά στην Κίνα, σε περίπτωση συνέχισης της σύγκρουσης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον;

Η Apple έχει ένα εναλλακτικό σχέδιο εάν ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ξεφύγει.

Ο κύριος συνεργάτης που κατασκευάζει τα προϊόντα της διάσημης εταιρείας με βάση το Cupertino της Καλιφόρνια, έχει αρκετή κατασκευαστική ικανότητα ώστε να παράγει εκτός Κίνας όλα τα iPhones που προορίζονται για τις ΗΠΑ, αν αυτό καταστεί απαραίτητο, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της Hon Hai Precision Industry Co. Σήμερα ο contractor με έδρα την Ταϊβάν κατασκευάζει τα περισσότερα smartphones στην ηπειρωτική Κίνα.

Η Κίνα αποτελεί γρανάζι ζωτικής σημασίας για την μηχανή της Apple, μιας και από την χώρα της Ασίας προέρχονται τα περισσότερα iPhones και iPads, καθώς και η μεγαλύτερη διεθνή αγορά της. Αλλά ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε το Πεκίνο με νέους δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πράξη που θα κλιμακώσει σημαντικά τις εντάσεις, ενώ έμμεσα θα επιβληθιούν τιμωρητικοί δασμοί στο πιο κερδοφόρο προϊόν της Apple.

Η Hon Hai, γνωστή και ως Foxconn, είναι η σημαντικότερη κατασκευαστική συνεργάτης του Αμερικανικού γίγαντα. Θα υποστηρίξει πλήρως την Apple εάν χρειάζεται να προσαρμόσει την παραγωγή της όσο η εμπορική διένεξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου γίνεται πιο ζοφερή και απρόβλεπτη, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος ημιαγωγών Young Liu στην διάρκεια πρόσφατης ενημέρωσης επενδυτών στην Ταϊπέι την Τρίτη.

«Είκοσι πέντε τοις εκατό της δυναμικότητας της παραγωγής μας βρίσκεται εκτός της Κίνας και μπορούμε να βοηθήσουμε την Apple να ανταποκριθεί στις ανάγκες της στην αγορά των ΗΠΑ», δήλωσε ο Liu, προσθέτοντας ότι πραγματοποιούνται επενδύσεις στην Ινδία για λογαριασμό της Apple. «Έχουμε αρκετή παραγωγικότητα για να καλύψουμε τη ζήτηση της Apple».

Η Apple δεν έχει δώσει εντολές στην Hon Hai να μεταφέρει την παραγωγή εκτός Κίνας, αλλά είναι ικανή να μετακινεί τις γραμμές παραγωγής της σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών, πρόσθεσε ο Liu. Η εταιρεία θα ανταποκριθεί γρήγορα και θα βασιστεί σε τοπικούς κατασκευαστές ως απάντηση στον εμπορικό πόλεμο, όπως προέβλεψε την ανάγκη να οικοδομήσει μια κατασκευαστική βάση στην πολιτεία του Ουισκόνσιν πριν από δύο χρόνια, είπε.

Δεν είναι σαφές εάν η Ινδία θα καταστεί ποτέ σημαντική παραγωγική βάση για τις εμβληματικές συσκευές της Apple. Η Foxconn διεξάγει στην χώρα αυτή την περίοδο δοκιμές ποιότητας για τη σειρά iPhone Xr και σχεδιάζει να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή σε μια εγκατάσταση στα προάστια της πόλης Chennai. Παλαιότερα μοντέλα έχουν ήδη συναρμολογηθεί σε εργοστάσιο της Wistron στη Μπανγκαλόρ.

Η Foxconn συμφώνησε επίσης να δημιουργήσει μια παραγωγική μονάδα που θα απασχολεί 13.000 εργαζόμενους στο Wisconsin με αντάλλαγμα περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια κρατικών κινήτρων. Όμως, το έργο αυτό έχει δεχθεί κριτική για δημιουργία χαμηλόμισθων θέσεων εργασίας, ξαφνικές απολύσεις και συνεχώς μεταβαλλόμενους στόχους. Την Τρίτη, τα στελέχη επιβεβαίωσαν το νούμερο της απασχόλησης, λέγοντας ότι η κατασκευή παραμένει εντός χρονοδιαγράμματος και ότι θα προσλάβει έως και 2.000 Αμερικανούς μέχρι τα τέλη του 2020.