Το σενάριο – «εφιάλτης» για τον Ερντογάν μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί 

Το σενάριο – «εφιάλτης» για τον Ερντογάν μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί 
epa08043531 Turkey President Recep Tayyip Erdogan and US President Donald Trump (back) during NATO Summit in London, Britain, 04 December 2019. NATO countries' heads of states and governments gather in London for a two-day meeting. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς οι εξελίξεις στο Ιράκ μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξάρτητο Κουρδιστάν.

Μια δήλωση του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο τάραξε τα «νερά» όχι μόνο στην Ουάσιγκτον αλλά και στην Άγκυρα, μετά τις εξελίξεις στο Ιράκ που ακολούθησαν τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί. Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, που είναι κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο, ανέφερε ότι πιθανότατα έφτασε η ώρα για ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ.  Σημειώνουμε ότι οι Αμερικανοί διατηρούν στρατεύματα στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο Ρούμπιο σχολίαζε την απόφαση της ιρακινής Βουλής και τη δήλωση του πρωθυπουργού Αμντούλ Μαχντι ότι «έφτασε η ώρα να φύγουν τα αμερικανικά στρατεύματα». Και απάντησε με τη φράση για τη δημιουργία του ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Υπενθυμίζεται ότι το κοινοβούλιο του Ιράκ ψήφισε μη δεσμευτική απόφαση με την οποία ζητάει από την κυβέρνηση να ακυρώσει το αίτημα συνδρομής προς τον υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες συνασπισμό κατά του Ισλαμικού κράτους.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ιρακινή κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και για την διασφάλιση του κρατικού μονοπωλίου επί των όπλων.

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρωθυπουργός της χώρας, Αμπντούλ Μάχντ, τόνισε στην ομιλία του πως «παρά τις εσωτερικές και τις εξωτερικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, παραμένει, επί της αρχής και στην πράξη, η καλύτερη επιλογή για το Ιράκ».

Τι τρομάζει τον Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος ούτε που θέλει να σκέφτεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε απειλήσει την ηγεσία του Ιρακινού Κουρδιστάν να μην προχωρήσει σε ανεξαρτητοποίηση από το Ιράκ, καθώς έτσι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές πετρελαίου της, οι οποίες γίνονται διά μέσου Τουρκίας.

Τουρκία και Ιράν φοβούνται ότι μια ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν, σε συνδυασμό με την αυτονομία που έχουν κατακτήσει ντε φάκτο οι Κούρδοι της Συρίας, θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου και για τις κατοικούμενες από Κούρδους τουρκικές και ιρανικές επαρχίες.

Αυτός ο φόβος εξηγεί και τη μερική αναδίπλωση της Άγκυρας στην περίπτωση Σουλεϊμανί , με τη Τουρκία να διαψεύδει την είδηση που διέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ με την οποία ο Ερντογάν παρουσιαζόταν ως λυπημένος για τη δολοφονία του Ιρανού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τις απειλές του προς το Ιράν, το Russia Today απέδιδε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την εξής φράση: «Λυπάμαι πολύ για την απώλεια του μάρτυρα Κασέμ Σουλεϊμανί και κατανοώ την οργή του ιρανικού λαού».

Το RT μετέδωσε επίσης ότι ο Ερντογάν παρακολούθησε την κηδεία του Κασέμ Σουλεϊμανί σχολιάζοντας ότι « (σ.σ. το πλήθος που παρέστη) φανέρωσε το πόσο δημοφιλής ήταν ο Σουλεϊμανί στο Ιράκ».

Λίγες ώρες αργότερα, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος της Τουρκίας δήλωσε στο τουρκικό TRT World ότι ο Ερντογάν δεν αποκάλεσε μάρτυρα τον Κασέμ Σουλεϊμανί. Κατά την ίδια πηγή, ο Ερντογάν έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Ροχανί και τον κάλεσε να κάνει κινήσεις ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση με τις ΗΠΑ.

Παρά ταύτα, ο κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε ότι ο Ερντογάν χαρακτήρισε ως «μοιραίο λάθος» τη δολοφονία του Σουλεϊμανί και πως πρέπει να διαφυλαχθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ερντογάν σε χθεσινό του τηλεοπτικό διάγγελμα δήλωσε ότι εξεπλάγη από τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, υποστηρίζοντας ότι το χτύπημα των ΗΠΑ έγινε λίγες ώρες μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, είπε ότι συνέστησε στο ίδιο τηλεφώνημα να μην κλιμακώσει την ένταση με το Ιράν -το οποίο χθες ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη συμφωνία του 2015 για την αποπυρηνικοποίηση.