Το σήμα του Τόμσεν για το χρέος

Το σήμα του Τόμσεν για το χρέος
epa03774998 International Monetary Fund director Poul Thomsen leaves the Greek Prime Minister Antonis Samaras' office after a meeting with him in Athens, Greece, 04 July 2013. Experts from the European Commission, European Central Bank and International Monetary Fund have been negotiating with Greek authorities for several weeks on its reform progress. Their opinion helps decide whether Athens has met conditions to receive its next aid tranche. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Πώς το ΔΝΤ έρχεται ακόμη πιο κοντά στις γερμανικές θέσεις.

Ο Πόουλ Τόμσεν “έκλεισε το μάτι” στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στέλνοντας ουσιαστικά ένα μήνυμα ότι το ΔΝΤ θα δεχθεί μια light εκδοχή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μιλώντας το απόγευμα στην Ουάσινγκτον, ο… σκληρός του Ταμείου, επέμεινε μεν στην αναγκαιότητα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εκτίμησε όμως πως αυτό δεν χρειάζεται να γίνει “εφάπαξ”, αλλά σταδιακά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και να συνδεθεί με ένα νέο πρόγραμμα.

Ουσιαστικά ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ βοήθησε την επιχειρηματολογία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έχει δηλώσει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες, πως είναι άκαιρο να ανοίξει τώρα η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κατηγορώντας, μάλιστα, όσους το πράττουν ότι θέλουν να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση και να αποφύγουν να κάνουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Πρακτικά, το ΔΝΤ τείνει χείρα βοηθείας στους Ευρωπαίους, αφού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί τα λιγότερα μέτρα (σε σχέση με εκείνα που ζητάει το Ταμείο) ύψους 5,5 δισ. ευρώ και μια υπόσχεση για ελάφρυνση χρέους σε… βάθος χρόνου. Με τον τρόπο αυτό και οι Ευρωπαίοι θα επιτύχουν να έχουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά και το Ταμείο να μην παραβεί το καταστατικό του, δηλαδή, να έχει στα χέρια του μια δέσμευση των Ευρωπαίων ότι θα μειώσουν το χρέος, πιθανότατα μετά το 2022, όταν η Ελλάδα θα έχει και πάλι αυξημένες ανάγκες για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων.

Ωστόσο, το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το θέμα του αφορολόγητου είναι αυτό που θα μπορούσε να “τινάξει στον αέρα” την αξιολόγηση. Ο Πόουλ Τόμσεν κάνει λόγο για υπερβολικά πολλές εξαιρέσεις από την καταβολή φόρου και επιμένει ότι η αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος πρέπει να στοχεύει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι στην αύξηση των ήδη υψηλών φορολογικών συντελεστών.

Η κατεύθυνση είναι σαφής: κατάργηση των φοροαπαλλαγών και μείωση του αφορολόγητου. Το Ταμείο κάνει λόγο για εξαιρετικά υψηλό ποσοστό νοικοκυριών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής φόρου εισοδήματος. Το σχετικό ποσοστό φθάνει στο 55% στην Ελλάδα, όταν στην Πορτογαλία ανέρχεται σε μόλις 2% και στην ΕΕ σε 18%.

Ο Πόουλ Τόμσεν ανέδειξε το ζήτημα της μείωσης του αφορολόγητου από τα 9.500 ευρώ, κάνοντας λόγο για αφορολόγητο υψηλότερο και από της Γερμανίας, σε μία χρονική στιγμή που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει διαμηνύσει δημοσίως ότι δεν πρόκειται ποτέ να καταθέσει χαμηλότερο αφορολόγητο από τις 9.091 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στο Hilton φέρεται να ανέβασε τους τόνους απευθυνόμενος στους δανειστές με τη φράση “και για όποιον δεν κατάλαβε, δεν θα υποχωρήσω”.