Το σύνδρομο της… παπαρούνας και πώς επηρεάζει τις επιχειρήσεις

Το σύνδρομο της… παπαρούνας και πώς επηρεάζει τις επιχειρήσεις
woman workplace Photo: pixabay.com
Μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες που είναι επιτυχημένες υφίστανται εκφοβισμό, υποτιμήσεις και αμφισβητούνται οι επιτυχίες τους.

Οι περισσότεροι ίσως να μην είστε εξοικειωμένοι ή να μην γνωρίζετε τον όρο The Tallest Poppy Syndrome, όπως παρ’ όλα αυτά μπορεί να έχετε εκτεθεί σε αυτόν αν έχετε δεχθεί επίθεση, δυσαρέσκεια, αντιπάθεια ή κριτική λόγω των επιτευγμάτων ή/και της επιτυχίας σας. Τι σχέση όμως μπορεί να έχει το συγκεκριμένο σύνδρομο, η έννοια του οποίου εντοπίζεται στον Ηρόδοτο και στον Αριστοτέλη, με τις επιχειρήσεις και με τις γυναίκες στον χώρο εργασίας παγκοσμίως;

«Τα δεδομένα μας λένε μια εντυπωσιακή ιστορία για το πώς το σύνδρομο The Tallest Poppy επηρεάζει αρνητικά τις φιλόδοξες γυναίκες με υψηλές επιδόσεις και τι σημαίνει αυτό για τους οργανισμούς», δήλωσε ο Δρ. Rumeet Billan, Διευθύνων Σύμβουλος, Women of Influence+ και συγγραφέας της μελέτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μελέτη Tallest Poppy, που κυκλοφόρησε στις αρχές του μήνα, αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες που είναι επιτυχημένες υφίστανται εκφοβισμό, υποτιμήσεις και αμφισβητούνται οι επιτυχίες τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε σε 103 χώρες, σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων βίωσε αυτό το φαινόμενο στην εργασία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες σε ηγετικές θέσεις ήταν πιο πιθανό να τιμωρήσουν ή να υπονομεύσουν τις γυναίκες λόγω της επιτυχίας τους. Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, ήταν πιο πιθανό να περιορίσουν τους συνομηλίκους ή τους συναδέλφους τους.

Το «κόψιμο» κάποιου λόγω των επιτευγμάτων ή της επιτυχίας του εκδηλώνεται στο χώρο εργασίας με διάφορους τρόπους.

  • Το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υποβαθμίστηκαν τα επιτεύγματά τους.
  • Το 72,4% έμειναν εκτός συναντήσεων και συζητήσεων ή αγνοήθηκαν.
  • Το 70,7% ανέφερε ότι υπονομεύτηκαν λόγω των επιτευγμάτων τους.
  • Το 68,3% απορρίφθηκαν τα επιτεύγματά τους.
  • Το 66,1% είπε ότι άλλοι έπαιρναν τα εύσημα για τη δουλειά τους.

Όλα αυτά ενδεχομένως δεν θα αποτελούσαν τόσο σημαντικό πρόβλημα αν οι εμπειρίες αυτές δεν ήταν επιζήμιες για την αυτοπεποίθηση και την ευημερία των γυναικών. Όμως είναι.

  • Σχεδόν το 90% του δείγματος ανέφερε ότι το άγχος είχε αυξηθεί λόγω του συνδρόμου.
  • Το 73,8% ότι είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.
  • Ενώ, το 66,2% ανέφερε χαμηλότερη αυτοπεποίθηση

Άλλες επιπτώσεις περιλαμβάνουν αισθήματα απομόνωσης και εξάντλησης και την έλλειψη επιθυμίας να μοιραστούν ή να γιορτάσουν την επιτυχία ή τα επιτεύγματα κάποιου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων

Αυτό το φαινόμενο έχει άμεσο αντίκτυπο και στην παραγωγικότητα και, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να βλάψει την κουλτούρα ενός οργανισμού. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ταλέντα θα εξουθενωθούν, θα κάνουν check out και τελικά θα φύγουν.

«Ως αποτέλεσμα του συνδρόμου Tall Poppy, οι άνθρωποι με υψηλές επιδόσεις ελαχιστοποιούν τις δεξιότητες και τα επιτεύγματά τους. Όταν οι φιλόδοξοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε περιβάλλον όπου η αριστεία τιμωρείται, η παραγωγικότητά τους θα επηρεαστεί και θα έχουν το ένα πόδι έξω από την πόρτα. Αυτό δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο το άτομο, αλλά και τον οργανισμό», σημειώνεται στη μελέτη.

  • Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων αναζήτησαν νέο ρόλο/δουλειά και το 50% εγκατέλειψε τον προηγούμενο ρόλο/δουλειά του.
  • Το 75% συμφώνησε ότι η εμπειρία του συνδρόμου στην εργασία επηρέασε την παραγωγικότητά τους.
  • Ενώ, το 77,5% είπε ότι η εμπειρία τους τους δημιούργησε μια κουλτούρα δυσπιστίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: