Πόσο ισότιμο και συμπεριληπτικό είναι το ελληνικό επιχειρείν;

Πόσο ισότιμο και συμπεριληπτικό είναι το ελληνικό επιχειρείν;
PRODUCTION - 09 July 2021, Berlin: ILLUSTRATION - A woman stands at a whiteboard in a conference room and draws a curve diagram. Photo: Annette Riedl/dpa (Photo by Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Στελέχη γένους θηλυκού καταθέτουν στο Fortune Greece τη δική τους προσωπική εμπειρία.

Από το 1977 και με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα των γυναικών, κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου τιμάται το γυναικείο φύλο μέσα από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Αρκετές δεκαετίες αργότερα, τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί είναι σημαντικά, όταν μιλάμε για συμπερίληψη, όμως σε επίπεδο ίσων δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο, ο δρόμος είναι μακρύς.

Δεν είναι τυχαίο που πριν από λίγες ημέρες σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ήταν καταπέλτης λέγοντας ότι η «ισότητα» μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως αποτελεί έναν ολοένα και πιο μακρινό στόχο, ο οποίος θα επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση «σε 300 χρόνια»!

Την ίδια ώρα, παγκόσμια έρευνα της Grant Thornton με τίτλο «Γυναικείο Επιχειρείν 2023: Έμφαση στην ίση εκπροσώπηση», δείχνει ότι το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις παγκοσμίως, κατέγραψε αύξηση κατά 0,5% σε σχέση με το 2022, αγγίζοντας το 32,4%. Μάλιστα, το εν λόγω ποσοστό παρέμεινε για τρίτο συνεχόμενο έτος πάνω από το ορόσημο του 30%, το οποίο, σύμφωνα με έρευνες, λογίζεται ως η ελάχιστη εκπροσώπηση που απαιτείται, για να σημειωθεί αλλαγή στη διαδικασία λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων. Οι δε βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις του ομίλου συγκλίνουν στο ότι το 2025, το σχετικό ποσοστό θα ανέρχεται σε 34%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ψαλίδα παραμένει ανοιχτή και στην Ελλάδα, με την πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να λαμβάνει μόλις τα τελευταία χρόνια υπόψιν τη δυναμική των γυναικών στο επιχειρείν και να αναπτύσσει τους κατάλληλους εσωτερικούς μηχανισμούς ώστε εκείνες να μπορέσουν να αναρριχηθούν ιεραρχικά και να αναλάβουν θέσεις ευθύνης.

Με αφορμή τον εορτασμό της σημερινής μέρας, τρεις δυναμικές γυναίκες, από διαφορετικά industries μοιράζονται με τους αναγνώστες του Fortune Greece την προσωπική τους εμπειρία.

Οι γυναίκες είναι πιο αποτελεσματικές σε θέσεις ηγεσίας

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης και Deputy CEO της μαρμαροβιομηχανίας ΙΚΤΙΝΟΣ, κα Τζούλη Χαϊδά υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα ανάμεσα στην αντρική και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, διευκρινίζοντας πως η υπεροχή των ανδρών συνιστά ένα σταθερό χαρακτηριστικό που επιβεβαιώνεται σε όλες τις έρευνες του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου. Εστιάζοντας στην περίπτωση της Ελλάδας, επισημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει ο εγκλωβισμός των γυναικών σε στερεοτυπικούς ρόλους, αλλά και σε όλες τις χώρες το εργασιακό περιβάλλον κυριαρχείται από στρεβλώσεις και ανισότητες σε βάρος των γυναικών. Παρά τις εμφανείς βελτιώσεις, και κυρίως παρά το ότι το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, η θέση των γυναικών εξακολουθεί να παραμένει μειονεκτική συγκριτικά µε αυτή των ανδρών.

Τζούλη Χαϊδά, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης και Deputy CEO της μαρμαροβιομηχανίας ΙΚΤΙΝΟΣ
Τζούλη Χαϊδά, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης και Deputy CEO της μαρμαροβιομηχανίας ΙΚΤΙΝΟΣ

«Βάσει των τελευταίων ερευνών που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι εταιρείες που διευθύνονται από γυναίκες καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με εκείνες που διοικούνται από άντρες. Συνήθως, οι γυναίκες είναι πιο αποτελεσματικές γιατί λειτουργούν με υποστηρικτικό τρόπο ως προστατευτικοί ηγέτες και διαθέτουν ηγετικά πλεονεκτήματα. Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν μάθει στην διάρκεια της ζωής να αντεπεξέρχονται σε πολλαπλές υποχρεώσεις και ευθύνες. Καλούνται να παίξουν ταυτόχρονα πολλούς διαφορετικούς και απαιτητικούς ρόλους κρατώντας δύσκολες ισορροπίες. Αύτη η ιδιαίτερη ικανότητα να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, να αναλαμβάνουν ποικίλες ευθύνες, να ανταπεξέρχονται σε αρκετές κι ετερόκλητες δραστηριότητες, διατηρώντας τον έλεγχο, είναι μια δεξιότητα που φυσικά αποτελεί πλεονέκτημα για την γυναικεία ηγεσία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επικεφαλής του ΣΕΕΜΘ, παραδέχεται ότι η εξόρυξη και η επεξεργασία μαρμάρου δεν θεωρείται γυναικεία υπόθεση, καθώς ο κλάδος παραμένει καθαρά ανδροκρατούμενος. Ωστόσο, αναγνωρίζει πως εν έτει 2023, ολοένα και περισσότερες γυναίκες, στέκονται με αυτοπεποίθηση στο προσκήνιο.

«Νομίζω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση στην πορεία μου ήταν η απόκτηση του σεβασμού, τόσο των εργαζομένων, όσο και των ανταγωνιστών σε μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία. Πιστεύω όμως ότι εκτός από τη σκληρή δουλειά που οδηγεί  μια γυναίκα στην επιτυχία, σημαντικότερο ρόλο παίζει  η αγάπη για το αντικείμενο ενασχόλησης της μέσα από το οποίο αντλεί ικανοποίηση» καταλήγει η κα Χαϊδά.

Οι γυναίκες δεν πρέπει να χάσουν το momentum

«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι εδώ για να τιμά γυναίκες πρότυπα από όλον τον κόσμο. Στόχος όλων των γυναικών θα πρέπει να είναι η προβολή των θετικών γυναικείων προτύπων που εκπροσωπούν τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς. Καθώς ασχολούμαι ενεργά με το χώρο της επικοινωνίας για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας, πιστεύω ότι η κυβερνοασφάλεια, οι επιστήμες STEM, το Artificial Intelligence και Machine Learning, είναι κλάδοι που μέχρι πρότινος υπήρξαν αυστηρά ανδροκρατούμενοι. Σήμερα πρέπει να δείξουμε στα νέα κορίτσια  πως να αναπτύξουν και να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους για επαγγέλματα που σχετίζονται με όλες αυτές τις τεχνολογίες και να τις ενθαρρύνουμε να ακολουθήσουν επαγγελματικά μονοπάτια σε αυτόν τον κλάδο» τονίζει η Στέλλα Τσιτσούλα Managing Partner, RED.com, Vice-President, Co-Founder Women4Cyber Greece.

Άλλωστε, όπως λέει, πρόκειται για κλάδους που έχουν σχεδόν μηδενική ανεργία, έχουν μεγάλες προοπτικές και το σημαντικότερο είναι ότι υποεκπροσωπούνται από τις γυναίκες, οι οποίες έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν πολύπλευρες δεξιότητες και μπορούν να διαπρέψουν και σε αυτόν τον τομέα, είτε ως επαγγελματίες σε εταιρείες, είτε και ως επιχειρηματίες οι ίδιες.

Στέλλα Τσιτσούλα Managing Partner, RED.com, Vice-President, Co-Founder Women4Cyber Greece
Στέλλα Τσιτσούλα, Managing Partner, RED.com, Vice-President, Co-Founder Women4Cyber Greece

«Ευτυχώς η γυναικεία επιχειρηματικότητα έχει αυξηθεί με ρυθμούς ρεκόρ τα τελευταία χρόνια. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το 1972, οι επιχειρήσεις που ανήκαν σε γυναίκες αντιπροσώπευαν μόνο το 4,6% του συνόλου των επιχειρήσεων στον κόσμο, σήμερα το ποσοστό αυτό φτάνει στο 42%! Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις όσο δύσκολες και όσο άγνωστες και αν είναι. Υπάρχουν μέρες που μας δοκιμάζουν πραγματικά και στιγμές που θέλουμε να τα παρατήσουμε γιατί ως γυναίκες επιφορτιζόμαστε με πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας. Σε αυτές τις περιόδους, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην ιεράρχηση των πιο σημαντικών και να μένουμε πιστοί στον εαυτό μας και στα πιστεύω μας. Ακόμη και σε μια ανταγωνιστική αγορά όπου πρέπει συνεχώς να καινοτομούμε και να προσαρμοζόμαστε, δεν πρέπει να χάνουμε ποτέ το momentum και τις βασικές μας αξίες» λέει χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο τομέας της Εκπαίδευσης διαχρονικά στηρίχθηκε και στήριξε τις γυναίκες

Για την Μαρία Φιλιππή, Υπεύθυνη Πληροφορικής & Ψηφιακής Εκπαίδευσης στα Εκπαιδευτήρια ΔΟΥΚΑ, η αξία της γυναίκας στο επιχειρείν αναδεικνύεται σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθώς οι γυναίκες ενίσχυσαν διαχρονικά το ρόλο τους σε οργανισμούς και επιχειρήσεις σε περιόδους κρίσης. Η δυνατότητα του γυναικείου νου, να λειτουργεί αποτελεσματικά και πολυεπίπεδα αξιοποιώντας συνθετικά τις πολλαπλές νοημοσύνες του εγκεφάλου, δίνει λύσεις σε εποχές όπου η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα και η ανθεκτικότητα είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά για την επιτυχή πορεία κάθε Οργανισμού.

«Μια επιχείρηση είναι ένας «οργανισμός», ένα «σώμα», που πρέπει να το φροντίσεις για να λειτουργήσει και να «γεννήσει». Οι γυναίκες στελέχη μπορούν με ενσυναίσθηση να οργανώσουν την καθημερινότητα και με ευρηματικότητα να συνθέσουν τις πληροφορίες έχοντας ξεκάθαρα μπροστά τους τη μεγάλη εικόνα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που παρατηρούμε σε έργα που το Όραμα και η πρόκληση είναι κυρίαρχα, οι γυναίκες να αποτελούν τον καταλύτη για την επιτυχία. Ενδεικτικό παράδειγμα η συμβολή των έγχρωμων γυναικών στη NASA πριν την εγκατάσταση των μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων, ώστε ο Άνθρωπος να καταφέρει να θέσει σε τροχιά αντικείμενα και να «βγει» στο σύμπαν».

Μαρία Φιλιππή, Υπεύθυνη Πληροφορικής & Ψηφιακής Εκπαίδευσης στα Εκπαιδευτήρια ΔΟΥΚΑ
Μαρία Φιλιππή, Υπεύθυνη Πληροφορικής & Ψηφιακής Εκπαίδευσης στα Εκπαιδευτήρια ΔΟΥΚΑ

Υπογραμμίζει πως οι κοινωνικοί περιορισμοί, τα στερεότυπα και η βία, κάθε μορφής, δημιουργούν μεγάλα εμπόδια στις γυναίκες σε κάθε τομέα, άρα και στις επιχειρήσεις.

«Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για την ισότιμη αντιμετώπιση, αλλά είναι σημαντικό να ενισχύονται οι επιχειρήσεις που στέκονται δυναμικά απέναντι στις ανισότητες και δίνουν χώρο στους Ανθρώπους τους να δημιουργήσουν ανεξαρτήτως φύλλου ή άλλης διάκρισης. Ο τομέας της Εκπαίδευσης διαχρονικά στηρίχθηκε και στήριξε τις γυναίκες. Η Παιδεία «διδάσκει» τον Ανθρωπισμό και μια γυναίκα σε έναν Οργανισμό που λειτουργεί με ήθος και ανοιχτούς ορίζοντες καινοτομίας μπορεί να συμβάλει για να «γεννηθούν» οι πόροι που θα οδηγήσουν τον κόσμο σε ένα Βιώσιμο μέλλον. Εμπιστευτείτε τη Γυναίκα καθώς αυτή μπορεί να δημιουργήσει Ζωή» αναφέρει η κα Φιλιππή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: