Το σκάνδαλο των «ομολόγων του τόνου» – Αντιμέτωπη με αγωγή 1,5 δισ. δολαρίων η UBS

Το σκάνδαλο των «ομολόγων του τόνου» – Αντιμέτωπη με αγωγή 1,5 δισ. δολαρίων η UBS
epaselect epa10532710 The logos of the Swiss banks Credit Suisse and UBS are displayed on different buildings behind traffic lights in Zurich, Switzerland, 19 March 2023. The bank UBS takes over Credit Suisse for 2 billion US dollars. Shares of Credit Suisse lost more than one-quarter of their value on 15 March 2023, hitting a record low after its biggest shareholder, the Saudi National Bank, told outlets that it would not inject more money into the ailing Swiss bank. EPA/MICHAEL BUHOLZER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκατοντάδες εκατ. ευρώ λεηλατήθηκαν από τη Μοζαμβίκη, ρίχνοντας σε οικονομική κρίση την αφρικανική χώρα.

Η ελβετική UBS και ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος των ναυπηγείων, Ισκαντάρ Σαφά, αντιμετωπίζουν μια αγωγή ύψους 1,5 δισ. δολαρίων που απορρέει από το ρόλο της Credit Suisse σε σκάνδαλο συγκέντρωσης κεφαλαίων στη Μοζαμβίκη.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η UBS και ο Σαφά θα αντιμετωπίσουν μια αστική δίκη που πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου μήνα στο Λονδίνο, σχετικά με τα εγγυημένα -από την κυβέρνηση δάνεια- σε αυτό που αποκαλείται σκάνδαλο των «ομολόγων του τόνου».

Στο πλαίσιο της υπόθεσης, εκατοντάδες εκατ. ευρώ λεηλατήθηκαν από τη Μοζαμβίκη, ρίχνοντας σε οικονομική κρίση την αφρικανική χώρα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης αξιώνει περίπου 1,5 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου πάνω από 1 δισ. δολαρίων σε χαμένες διεθνείς επιχορηγήσεις, όπως ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας σε απόφασή του την Τετάρτη. Το δικαστήριο δήλωσε ότι η εταιρεία Privinvest του Σαφά δεν μπορούσε να επικαλεστεί συμφωνίες διαιτησίας για να αναβάλει την αγωγή του Λονδίνου.

Η δίκη πρόκειται να εξετάσει τους ισχυρισμούς για το ότι η Credit Suisse, η οποία εξαγοράστηκε από την ανταγωνίστρια UBS τον Ιούνιο, αγνόησε τις προειδοποιήσεις και έκανε τα «στραβά μάτια» για διαφθορά δικών της στελεχών σε συμφωνίες που υπεγράφησαν πριν από μια δεκαετία και οι οποίες προορίζονταν για τη χρηματοδότηση ενός νέου σώματος παράκτιας περιπολίας και ενός στόλου αλιείας τόνου.

Η υπόθεση προκάλεσε ποινικές έρευνες σε όλο τον κόσμο, με την Credit Suisse να καταβάλει σε 475 εκατ. δολάρια το 2021 σε κυβερνητικές αρχές.

Η Credit Suisse είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να εμποδίσει τη δίκη, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης, Φιλίπε Νιούσι, και η υπηρεσία ασφαλείας του απέτυχαν να αποκαλύψουν έγγραφα ζωτικής σημασίας για μια δίκαιη δίκη.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Νιούσι έλαβε ασυλία από κάθε κατηγορία ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο των αλιευτικών σκαφών, αξίας πολλών δισ. δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com