Το «σταυρόλεξο» των ψηφοδελτίων της ΝΔ: Νέα ονόματα και άνοιγμα στο κέντρο

Το «σταυρόλεξο» των ψηφοδελτίων της ΝΔ: Νέα ονόματα και άνοιγμα στο κέντρο
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης από τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω, η οποία μεταδίδεται από τον τηλεοπτικό σταθμό του ANT1, την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυτοδιοικητικοί, επιμελητηριακοί, νέοι και κεντρώοι, θα περιλαμβάνονται στη λίστα των υποψηφίων με τη ΝΔ στις εκλογές του 2023.

Το 2023 πλησιάζει και είτε οι εκλογές γίνουν το Φεβρουάριο είτε το Μάιο, οι συζητήσεις για τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας έχουν ξεκινήσει προ πολλού και οι γαλάζιες λίστες αναμένεται να έχουν πάρει μία σαφή μορφή μετά τις γιορτές.

Οι διπλές εκλογές και η απλή αναλογική πάντως καθιστούν την κατάρτιση των γαλάζιων ψηφοδελτίων ένα ενδιαφέρον σταυρόλεξο. Και αυτό καθώς η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές με το δικό της εκλογικό νόμο δεν αναμένεται να βγάλει, στο πλέον αισιόδοξο σενάριο, πάνω από 155 βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ το 2019 είχε εκλέξει 158 βουλευτές και σήμερα μετά από τις διαγραφές του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και του Ανδρέα Πάτση έχει 156 βουλευτές.

Ενώ στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική ο αριθμός αυτός θα είναι ακόμη μικρότερος, αν και φυσικά η σειρά της πρώτης κάλπης θα καθορίσει και την εκλογή στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με λίστα.

Η ομάδα που έχει αναλάβει την κατάρτιση των γαλάζιων ψηφοδελτίων και στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, καθώς και ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης, κινείται επομένως με το σκεπτικό αναζήτησης ανθρώπων που θα προσθέσουν σε ψήφους στις τοπικές κοινωνίες.

Πολλά από τα νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια της ΝΔ λοιπόν θα είναι αυτοδιοικητικοί και σημειωτέον ότι αν και δεν υπάρχει τυπικά κώλυμα, το κυβερνών κόμμα εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει να παραιτηθούν από τις θέσεις τους ένα εύκολο χρονικό διάστημα πριν τις εκλογές. Και αυτό καθώς νυν βουλευτές και πολιτευτές ήδη γκρινιάζουν για «αθέμιτο ανταγωνισμό» από τους πολλούς αυτοδιοικητικούς που προαλείφονται για τις λίστες.

Ειδικά δε στο λεκανοπέδιο Αττικής οι αντιδήμαρχοι θα… έχουν την τιμητική τους.

Στις γαλάζιες λίστες θα συμπεριλαμβάνονται επίσης αρκετοι εκλεγμένοι στα κατά τόπους επιμελητήρια. Το κυβερνών κόμμα θέλει φυσικά να εντάξει στις λίστες και αρκετά πρόσωπα από τη νέα γενιά. Αλλά και να σηματοδοτήσει και σε επίπεδο υποψηφίων ένα «άνοιγμα στο κέντρο».

Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr