Το στοίχημα της Coca-Cola Τρία Έψιλον να πετύχει την ιδανική ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής

Το στοίχημα της Coca-Cola Τρία Έψιλον να πετύχει την ιδανική ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής
Το πρόγραμμα Be Well επιδιώκει να εξαλείψει το δίλημμα «δουλειά ή οικογένεια;».

Οι εργασιακές υποχρεώσεις και ο χρόνος για τον εαυτό μας και την οικογένειά μας, αποτελούν δύο αλληλοσυγκρουόμενες και πολλές φορές ανταγωνιστικές καθημερινές δραστηριότητες. Συνήθως, μάλιστα, η δουλειά ήταν αυτή που κέρδιζε -και συνεχίζει πολλές φορές να κερδίζει- αφήνοντάς μας μια αίσθηση που φέρνει πολλούς στα όρια του λεγόμενου «burn-out»: μια κατάσταση στην οποία τίποτε πέρα από την εργασία δεν χωρά στο καθημερινό μας πρόγραμμα.

Λύση για να αποφύγουμε αυτήν την κατάσταση υπάρχει, και ξεκινά από τις ίδιες τις εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, εκείνες τις επιχειρήσεις που αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικός είναι για κάθε εργαζόμενο ο οικογενειακός χρόνος και η προσωπική ισορροπία στο περιβάλλον που ζει και εργάζεται. Συναισθήματα τα οποία η Coca-Cola Τρία Έψιλον δίνει διαρκή έμφαση.

«Η εταιρεία έχει κάνει μεγάλα βήματα ως προς το κομμάτι της ενίσχυσης του περιβάλλοντος εργασίας», εξηγεί η διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας, Σοφία Κάντα. «Έχει σημασία να αισθάνονται ότι τους νοιαζόμαστε και ότι μπορούν να ισορροπήσουν κι άλλα πράγματα στη ζωή. Όπως εξελίσσεται η κοινωνία, το στοίχημα είναι να μπορούν η εργασία και ο προσωπικός χρόνος να δένουν όμορφα. Προσπαθούμε να εξελίξουμε το περιβάλλον μας έτσι ώστε να μπορούν οι άνθρωποί μας να είναι όσο το δυνατόν  πιο χαρούμενοι και στα δύο αυτά κομμάτια της ζωής τους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, γιατί δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί 100%».

Για να πετύχει την πολυπόθητη προσωπική ισορροπία που θα κάνει τους εργαζόμενους να μην νιώθουν εγκλωβισμένοι, η Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει λανσάρει μια σειρά από πρωτοπόρες, για τα ελληνικά δεδομένα, πρωτοβουλίες, όπως το Flexy Life: Ένα μέρος του προγράμματος Be Well, το οποίο επιτρέπει, ιδιαίτερα σε εργαζόμενους με αρμοδιότητες γραφείου, να δουλεύουν από το σπίτι κάποιες μέρες της εβδομάδας, αλλά και να έχουν ένα κυλιόμενο ωράριο ή να μπορούν να διαχειριστούν κάποια οικογενειακά θέματα με ευελιξία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Be Well της Coca-Cola Τρία Έψιλον, έχουν τρέξει την τελευταία τριετία μια σειρά από παρεμβάσεις προς όφελος της εργασιακής, προσωπικής και ψυχικής υγείας των εργαζόμενων. Ένα από αυτά είναι το Make My Life Easier, το οποίο κατέγραψε την άποψη των εργαζόμενων όσον αφορά τις παρεμβάσεις και τις επιθυμίες που θα έκαναν καλύτερη την ποιότητα ζωής τους. «Σύμφωνα με έρευνα που κάναμε πρόσφατα, περίπου το 65% των ανθρώπων μας έχει δει βελτίωση σε αυτό το σκέλος», επισημαίνει η Σοφία Κάντα. «Στόχος της Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι να δίνει στους ανθρώπους της αυτά που χρειάζονται για να κάνουν όλα όσα αγαπούν, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα ιεραρχικής βαθμίδας, μπορούν να συμβάλουν στο ευρύτερο καλό και της ίδιας της εταιρείας. Προσπαθούμε να αυξήσουμε τη συμμετοχή των ανθρώπων μας και να είναι εκείνοι που δίνουν τον παλμό για το πού θέλουμε να πάμε».

Οι εργαζόμενοι μιλούν για τη δική τους εμπειρία

Αρχή της Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι να μη βάζει ένας εργαζόμενος όρια στα όνειρά του. Η Αριστέα Ζώη, financial controller για την Ελλάδα και την Κύπρο που εργάζεται στην εταιρεία εδώ και μία δεκαετία, νιώθει ότι το εισέπραξε αυτό. «Κανείς δεν μου σταμάτησε την καριέρα επειδή έκανα παιδιά. Όλες μου τις προαγωγές τις πήρα όταν ήμουν έγκυος ή όταν έκανα παιδί – τρανή απόδειξη ότι στο περιβάλλον της Coca-Cola Τρία Έψιλον το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο. Έχω 2 παιδιά – 7 ετών το κοριτσάκι και το αγοράκι 4 ετών. Και τα δύο εδώ τα έχω κάνει. Οι περισσότερες μεγάλες αλλαγές στη ζωή μου έχουν γίνει εδώ». Άλλωστε, η εταιρεία δίνει την ευελιξία στους εργαζόμενους που έχουν οικογένεια να διαμορφώσουν σ’ έναν βαθμό οι ίδιοι το πρόγραμμά τους. «Όλα μπορείς να τα κάνεις γιατί η εταιρεία δείχνει μια ευαισθησία προς τις γυναίκες που έχουν παιδιά».

Ο Ιορδάνης Πλακίδας, υπεύθυνος για την ομάδα του Customer Care Center για την Ελλάδα και την Κύπρο που έχει 3 παιδιά, μιλά για τη σημασία του να μπορεί κανείς να «βγαίνει από το ρόλο της εργασίας» όταν γυρνάει στο σπίτι. «Είναι το μεγάλο στοίχημα για πολύ κόσμο. Όταν πρόσφατα ‘αποχαιρέτησα’ την ομάδα των πωλήσεων για τη νέα μου θέση, στην τελευταία μας συνάντηση  τους έδωσα κάποιες συμβουλές για να ακολουθήσουν κι αυτοί το όνειρό τους στην εταιρεία. Τους είπα, λοιπόν, ότι χρειάζεται πολύ δουλειά, έγραψα ‘δουλειά, δουλειά, δουλειά’, όμως από κάτω ‘οικογένεια, οικογένεια, οικογένεια’. Δούλεψε μέχρι την ώρα που το απαιτεί η εργασία σου, αλλά μετά βγες από το ρόλο αυτό. Γιατί, αν πας στο σπίτι και δεν μπεις στο ρόλο του οικογενειάρχη, του συζύγου, του μπαμπά, της μαμάς, τότε δεν κάνεις καλά ούτε το ένα, ούτε το άλλο».