To στοίχημα των ιταλικών τραπεζών μετά το «όχι»

To στοίχημα των ιταλικών τραπεζών μετά το «όχι»

Ενώ η πολιτική αστάθεια και οι χρηματοδοτικές ανάγκες αυξάνονται στην Ιταλία, η χώρα αναζητά επενδυτές που θα σώσουν τις τράπεζες από τα «κόκκινα δάνεια».

Η πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα απειλεί τις ιταλικές τράπεζες και μάλιστα όσες «κουβαλούν στις πλάτες» τους πολλά κόκκινα δάνεια και όλο αυτό το διάστημα παλεύουν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές προκειμένου να επιβιώσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Monte dei Paschi.

Το μεγαλύτερο αγκάθι των τραπεζών στην Ιταλία είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αξίας άνω των 300 δισ. ευρώ. Σήμερα, μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα, το ερώτημα είναι ποιος επενδυτής θα δώσει αυτά τα χρήματα, την ώρα που η πολιτική αστάθεια και οι ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξάνονται.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters που δημοσίευσαν τα Νέα, στη γειτονική χώρα τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν:

  • Η Monte dei Paschi, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, είναι εκείνη που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς προσπαθεί να αντλήσει κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ για να διασωθεί.
  • Η Banca Carige, η τράπεζα της Γένοβας, η οποία προσπαθεί να πωλήσει κόκκινα δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Banca Carige και η Monte dei Paschi είναι οι μόνες τράπεζες που στράφηκαν αναγκαστικά στις αγορές προκειμένου να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους μετά τα stress test της ΕΚΤ το 2014.
  • Οι Banca Popolare και Veneto Banca, δυο περιφερειακές τράπεζες, οι οποίες διασώθηκαν την τρέχουσα χρονιά από το κράτος, καθώς δεν κατάφεραν να αντλήσουν κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ. Σήμερα, οι τράπεζες χρειάζονται το αντίστοιχο ποσό ώστε να διαγράψουν τα κόκκινα δάνεια και να συγχωνευτούν.
  • Οι περιφερειακές Banca Etruria, Banca Marche, CariFerrara και CariChieti, οι οποίες κατάφεραν να ξεφύγουν από τη χρεοκοπία το 2015. Η διάσωσή τους συνέβη με τη διαγραφή της αξίας ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης. Έως τώρα, η Ιταλία δεν έχει καταφέρει να βρει αγοραστές για αυτές, παρότι έχουν πώλησαν τα πιο «τοξικά» από τα κόκκινα δάνειά τους.

Διαβάστε επίσης: Σοβαρή προειδοποίηση από την Deutsche Bank μετά το ιταλικό δημοψήφισμα