To ταξίδι της Νάνσι Πελόζι στην Ασία ανεβάζει την ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ – Κίνα

To ταξίδι της Νάνσι Πελόζι στην Ασία ανεβάζει την ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ – Κίνα
US Speaker of the House Nancy Pelosi, Democrat of California, holds her weekly press conference on Capitol Hill in Washington, DC, July 29, 2022. (Photo by SAUL LOEB / AFP) Photo: AFP

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι θα επισκεφθεί από σήμερα τέσσερις ασιατικές χώρες, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της, χωρίς να γίνεται αναφορά στην Ταϊβάν εν μέσω έντονων εικασιών ότι μπορεί να μεταβεί στη νήσο, την οποία η Κίνα θεωρεί κινεζική επαρχία.

Η Νάνσι Πελόζι «ηγείται αποστολής του Κογκρέσου στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, με επισκέψεις σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία», ανέφερε το γραφείο της σε ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η περιοδεία της θα περιλαμβάνει αυτές τις χώρες, αλλά δεν διευκρινίζεται εάν το ταξίδι της Πελόζι –τρίτης στη σειρά αντικατάστασης του Αμερικανού προέδρου εάν χρειαζόταν αυτό– θα έχει ίσως και άλλες στάσεις.

«Το ταξίδι θα επικεντρωθεί στην αμοιβαία ασφάλεια, την οικονομική συνεργασία και τη δημοκρατική διακυβέρνηση στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Κίνα θεωρεί ότι επισκέψεις Αμερικανικών αξιωματούχων στην Ταϊβάν στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα προς αυτούς που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της νήσου. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να σεβαστεί την αρχή της «ενιαίας Κίνας» διαμηνύοντας πως «όσοι που παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν».

Η Κίνα «θα προστατεύσει με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», δήλωσε σήμερα ο Σεν Τζίνκε, εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας της χώρας αναφερόμενος στην Ταϊβάν.