Το ΤΑΙΠΕΔ ξεκινά τη διαδικασία παραχώρησης της «Εγνατίας Οδού»

Το ΤΑΙΠΕΔ ξεκινά τη διαδικασία παραχώρησης της «Εγνατίας Οδού»
Τμήμα της Εγνατίας Οδού στα Γρεβενά , Σάββατο 30 Μαϊου 2009. Η Εγνατία οδός, κατασκευή της οποίας ξεκίνησε το 1996, είναι ένας αυτοκινητόδρομος κλειστός μήκους 670χλμ και ενώνει του Κήπους του Έβρου με την Ηγουμενίτσα σε περίπου 6 ώρες.

Η σύμβαση παραχώρησης θα προβλέπει τη λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση από ιδιωτικό επενδυτικό σχήμα.

Την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των τριών καθέτων σε αυτόν αξόνων, μέσω της σύναψης σύμβασης παραχώρησης για την λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευσή τους από ιδιωτικό επενδυτικό σχήμα, αποφάσισε το ΤΑΙΠΕΔ.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, αποφασίσθηκε η δημοσίευση πρόσκλησης προκαταρκτικής διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα προκαταρκτικής μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καθώς και υποβολής παρατηρήσεων ή/και απόψεων σχετικά με την αξιοποίηση του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης πριν από το τέλος του 2016, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει άμεσα, στις αρχές του 2017, στη δημοσίευση των τευχών δημοπράτησης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που εγκρίθηκε, οι δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών θα κατατεθούν έως τον Νοέμβριο 2017, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του ίδιου έτους.

Στόχος, όπως αναφέρεται από το Ταμείο, είναι η μεγιστοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και η βελτιστοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας ανάθεσης της σύμβασης παραχώρησης υπό όρους δημοσίου συμφέροντος.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε η ALPHA BANK, νομικός σύμβουλος η δικηγορική εταιρεία «Ζέμπερης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και Συνεργάτες» και τεχνικοί σύμβουλοι η AVARIS Transport Engineers και η NOVUS Consulting Engineers S.A.