Το «θαύμα» των ελληνικών ομολόγων – Τι αναφέρουν Bank of America, Goldman Sachs

Το «θαύμα» των ελληνικών ομολόγων – Τι αναφέρουν Bank of America, Goldman Sachs
Η ελληνική σημαία κυματίζει πάνω από Παρθενώνα στο λόφο της Ακρόπολης, Αθήνα, Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018. Στις 21 Ιουνίου μετά από συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, το οποίο λήγει και επίσημα στις 20 Αυγούστου του 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το premium που ζητούν οι επενδυτές για να διατηρήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικό χρέος τείνει προς εξαφάνιση…

Η Ελλάδα οδεύει πρόσω ολοταχώς προς ένα Σαββατοκύριακο εκλογών, με το δημόσιο χρέος της να τυγχάνει διαπραγμάτευσης σε επίπεδα απόδοσης που απολαμβάνουν οι πρώτης τάξεως χώρες της περιφέρειας της ΕΕ, μια δεκαετία αφότου η κρίση χρέους οδήγησε σε μια δραματική αναδιάρθρωση του δανεισμού της.

Σύμφωνα με το Reuters, το premium που ζητούν οι επενδυτές για να διατηρήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικό χρέος, αντί για τίτλους μεγάλων οικονομιών όπως η Ισπανία περιορίζεται και μπορεί ακόμη και να εξαφανιστεί εντελώς, καθώς το προφίλ του χρέους της χώρας έχει βελτιωθεί και η οικονομία της για τα επόμενα χρόνια θα απολαμβάνει τη στήριξη των ευρωπαϊκών ταμείων.

Στο τέλος της κρίσης, ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας ήταν εντελώς υπομοχλευμενος, με έναν από τους χαμηλότερους δείκτες δανείων προς καταθέσεις μεταξύ των προηγμένων οικονομιών και μεγάλο επενδυτικό χάσμα σε σύγκριση με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, ανέφερε πρόσφατα η Bank of America. Επιπλέον, σχεδόν το 80% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, με σταθμισμένη μέση διάρκεια κοντά στα 20 χρόνια και σταθερό κόστος εξυπηρέτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χώρα έχει λάβει τρία διεθνή πακέτα διάσωσης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ ύψους 280 δισεκατομμυρίων ευρώ (308 δισεκατομμύρια δολάρια) από το 2010. Το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης εκπονήθηκε και εκταμιεύθηκε τον Αύγουστο του 2018 και έκτοτε βασίζεται στις αγορές χρέους για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της.

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες δικαιολογούν μικρότερο spread ή καθόλου spread (έναντι της Ισπανίας)» δήλωσε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, παγκόσμιος επικεφαλής της στρατηγικής συναλλάγματος G10 της BofA. «Η ελληνική αγορά (ομολόγων) τείνει να είναι ασταθής, αλλά έχουμε πολλά καλά νέα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι τιμές είναι πλασματικές» πρόσθεσε. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι πολύ εκτεθειμένη σε ασταθείς τομείς όπως ο τουρισμός ή η ναυτιλία, αλλά είναι λιγότερο ευαίσθητη στους αντίθετους ανέμους της μεταποίησης.

Η πολιτική σταθερότητα είναι επίσης κρίσιμη. Σύμφωνα με ένα νέο εκλογικό σύστημα, ο νικητής των εκλογών της 25ης Ιουνίου μπορεί να λάβει μπόνους έδρες, οπότε αν η Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής τον συντηρητικό ηγέτη της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη επαναλάβει σε γενικές γραμμές τις επιδόσεις της τον Μάιο, πιθανότατα θα εξασφαλίσει σαφή πλειοψηφία.

Το premium, ή το spread, των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι αυτών της Ισπανίας υποχώρησε πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, σε περίπου 27 μονάδες βάσης. Σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, μόνο η Πορτογαλία και η Ισπανία συναλλάσσονται με μικρότερο ασφάλιστρο έναντι της Γερμανίας -το σημείο αναφοράς της ευρωζώνης- από την Ελλάδα.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα περιφερειακά spreads γενικά θα μπορούσαν να διευρυνθούν, καθώς αυτές οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν πρόσφατα. Αλλά οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την Ελλάδα εξακολουθούν να είναι θετικές.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειώνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως και θα πέσει κάτω από αυτόν της Ιταλίας το 2026, χάρη στο μικρό πρωτογενές πλεόνασμα που επιτυγχάνεται στην Ελλάδα σε συνδυασμό με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει οικονομική συρρίκνωση περίπου 1 ποσοστιαίας μονάδας ή μια διεύρυνση κατά 100 μονάδες βάσης της διαφοράς απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς με το γερμανικό bund, η Eλλάδα δεν θα εκτροχιαζόταν όσον αφορά τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ.

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ  της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 160% ενώ της Ιταλίας στο 142%.

«Ο συνδυασμός χαμηλής ευαισθησίας στα επιτόκια πολιτικής, χάρη στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας που εξακολουθούν να τρέχουν, και η επενδυτική ώθηση του Ταμείου Ανάκαμψης (περίπου 3% του ΑΕΠ ετησίως) παρέχουν πρωτοφανή στήριξη στην ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Filippo Taddei, οικονομολόγος στην Goldman Sachs. Τα spreads μεταξύ των ιταλικών και ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα έφτασαν στο μηδέν τον Νοέμβριο του 2019, αλλά διευρύνθηκαν σημαντικά μετά τις εκλογές του Μαΐου στην Ελλάδα.

«Το spread των ελληνικών ομολογιακών αποδόσεων είναι χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας επειδή η Ελλάδα δεν θα έχει ανάγκη να αναχρηματοδοτηθεί τα επόμενα 10 χρόνια λόγω των μέτρων που ελήφθησαν πριν από 10 χρόνια, κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους» δήλωσε ο Piet Haines Christiansen, διευθυντής σταθερού εισοδήματος στην Danske Bank.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni παρουσιάστηκε ως καλός Ευρωπαίος πολίτης, εμμένοντας στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προϊσταμένου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν ανατροπές, καθώς η ιταλική κυβέρνηση αρνείται να εγγραφεί στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του ESM, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη ξεκλειδώσει τα κεφάλαια του NGEU» δήλωσε ο Christoph Rieger, επικεφαλής έρευνας επιτοκίων στην Commerzbank.

Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα που καθυστερεί να εγκρίνει τη συνθήκη που αναθεωρεί τον λεγόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να προκαλέσει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ιταλίας.