Η μάχη των κεντρικών τραπεζών με τον πληθωρισμό επιφυλάσσει νέα φάση πόνου

Η μάχη των κεντρικών τραπεζών με τον πληθωρισμό επιφυλάσσει νέα φάση πόνου
epa03996972 (FILE) A file photo dated 02 March 2012 shows the building of the European Central Bank (ECB) reflected in the Euro sign logo by artist Otmar Hoerl in Frankfurt am Main, Germany. Rating agency Standard & Poor's downgraded the long-term credit rating of the European Union on 20 December 2013, taking away its top-notch AAA grade by pointing to waning support for the bloc. The rating was lowered by one notch to AA+, while its outlook was found to be 'stable.' 'We believe the financial profile of the EU has deteriorated, and that cohesion among EU members has lessened,' the US 'agency said. 'EU budgetary negotiations have become more contentious, signaling what we consider to be rising risks to the support of the EU.' It pointed in particular to talks on the bloc's 2014-20 spending plans, noting that a 'relatively small number of EU members was able to determine at least a temporary limit to the EU's budget.' EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε νέα εποχή περισσότερου πόνου περνά η μάχη κατά του πληθωρισμού

Σε νέα φάση στη μάχη τους με τον πληθωρισμό εισέρχονται οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, καθώς οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η ύφεση θα είναι το σκληρό τίμημα για την επίτευξη του στόχου του 2%. 

Στις περισσότερες οικονομίες του κόσμου, οι ονομαστικοί ρυθμοί πληθωρισμού έχουν υποχωρήσει από το φθινόπωρο και εξής, αλλά οι τιμές του πυρήνα, που αποκλείουν ασταθείς κατηγορίες όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, παραμένουν «σκαρφαλωμένες» σε υψηλά πολλών δεκαετιών ή κοντά σε αυτά.  Αυτά τα επιτόκια, που θεωρούνται ως καλύτερος δείκτης των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές, έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα δυσκολευτούν να πετύχουν τους στόχους τους χωρίς να χτυπήσουν την ανάπτυξη. 

«Το επόμενο σκέλος της προσπάθειας για τη βελτίωση των αριθμών του πληθωρισμού θα είναι πιο δύσκολο» δήλωσε ο Carl Riccadonna, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην BNP Paribas. «Απαιτεί περισσότερο πόνο και αυτός ο πόνος πιθανότατα περιλαμβάνει ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Ο Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγος στην Apollo Global Management, πρόσθεσε: «Ο μόνος τρόπος για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2% είναι να συντριβεί η ζήτηση και η οικονομία να επιβραδυνθεί με πιο ουσιαστικό τρόπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιτόκια

Η Τράπεζα της Αγγλίας αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Υπενθυμίζεται πως αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Πέμπτη, στο 5%, μια ημέρα αφότου τα στοιχεία του Μαΐου έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,1%.  Οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έδειξαν πως ήταν σε θέση να κινηθούν λιγότερο επιθετικά στις αντίστοιχες συνεδριάσεις τους την περασμένη εβδομάδα.  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα. Ωστόσο, και οι δύο έδωσαν σήμα ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι απειλητικά υψηλός και προειδοποίησαν για περαιτέρω αυξήσεις. 

Ο Joachim Nagel, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, έχει προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός είναι ένα «πολύ άπληστο κτήνος» και θα ήταν «λάθος πρώτης τάξης» να σταματήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων. 

Ο δείκτης που προτιμά η Fed για τον πληθωρισμό, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, κυμάνθηκε γύρω στο 4,7% τους τελευταίους έξι μήνες. Το αντίστοιχο ποσοστό της ευρωζώνης ήταν σταθερό στο 5% περίπου. 

Ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ, δήλωσε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ότι «η διαδικασία της επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο να διανύσει». Οι αγορές ανταποκρίνονται στην επιθετικότητα των κεντρικών τραπεζών. Τώρα αναμένουν τα επιτόκια των ΗΠΑ να κορυφωθούν στο εύρος του 5,25-5,5%, από 5-5,25% στην αρχή του μήνα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ευρωζώνη, οι επενδυτές προεξοφλούν όλο και περισσότερο την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ορισμένοι traders αμφισβητούν την αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών. Μια έρευνα της Bank of America σε 81 διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων σταθερού εισοδήματος διαπίστωσε ότι το 60% πίστευε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αποδέχονταν πληθωρισμό 2% έως 3% εάν αυτό σήμαινε την αποφυγή μιας ύφεσης. Λίγο περισσότερο από 25% εκτιμούν ότι οι policymakers θα ήταν πρόθυμοι να προκαλέσουν ύφεση για να μειώσουν περαιτέρω τον ρυθμό αύξησης των τιμών.

Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός πυρήνα θα ακολουθήσει σύντομα την καθοδική πορεία του βασικού δείκτη. Αναφερόμενος στην ευρωζώνη, ο Μάρτιν Βόλμπουργκ, οικονομολόγος της ιταλικής ασφαλιστικής εταιρείας Generali, είπε: «Αν κοιτάξετε τις πιέσεις στις τιμές, θα διαπιστώσετε πως έχουν υποχωρήσει –ο πληθωρισμός στις τιμές παραγωγού είναι σχεδόν μηδενικός– και αυτό θα μεταδοθεί». 

Ωστόσο, η Isabel Schnabel, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε ότι η εξάλειψη του υψηλού πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι «γεμάτη με κινδύνους», υποστηρίζοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες θα «κάνουν λάθος αν κάνουν πολλά, παρά λίγα». 

Ένα πρόβλημα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι ότι η αγορά εργασίας παραμένει «σφιχτή» και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο πρώην πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ προειδοποίησαν ότι οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν αναλογικά με την αύξηση της παραγωγικότητας για να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό. Η Schnabel είπε ότι οι κυβερνήσεις ενέτειναν τις πληθωριστικές πιέσεις αποτυγχάνοντας να αντιστρέψουν τις δαπάνες που προβλέπονται για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 και την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης. Μόνο το ήμισυ αυτής της έκτακτης δαπάνης αναμένεται να αντιστραφεί έως το 2025, είπε.

Πηγή: Financial Times