Το τίμημα εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ

Το τίμημα εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ

H Eυρώπη καλεί τη Βρετανία να να καταβάλει εγκαίρως το ποσό των 60 δισ. ευρώ για την αποχώρησή της από την Ένωση.

Το τίμημα της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., που ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ, και τα δικαιώματα όσων Βρετανών ζουν στην Ε.Ε. θα συζητηθούν πρωτίστως από τις Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο και όχι σε μια νέα εμπορική συμφωνία μαζί του.

Η σκληρή γραμμή του Μισέλ Μπαρνιέ, του αρμόδιου διαπραγματευτή της Ε.Ε. για την έξοδο της Βρετανίας (Βrexit), συνίσταται στο ότι μέχρι τα Χριστούγεννα του 2017 θα συζητείται απλώς και μόνο το «διαζύγιο» και το τίμημά του των 60 δισ. ευρώ και όχι εκ παραλλήλου και το μελλοντικό καθεστώς των διμερών εμπορικών σχέσεων, όπως επιθυμεί το Λονδίνο. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο κ.Μπαρνιέ τάσσεται υπέρ μιας στενής προσέγγισης και αυτό αποτελεί σοβαρή οπισθοδρόμηση για τη βρετανική κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. Το προαναφερθέν ποσό έχει να κάνει με τις απώλειες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, που θα προκύψουν με την έξοδο της Βρετανίας.

Στόχος του Λονδίνου 

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Brexit, επιδιώκει όλες οι επιμέρους εκφάνσεις της εξόδου να τεθούν ταυτόχρονα επί τάπητος, επισημαίνοντας πως «δεν είναι πρακτικό το σχέδιο που θέλει να επιβάλει ο κ. Μπαρνιέ».

Στόχος του Λονδίνου είναι να υπάρξει ταχύρρυθμη εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες, η οποία θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2018. Ο Μισέλ Μπαρνιέ περιέγραψε στα υπόλοιπα «27» μέλη της Ε.Ε. το χρονοδιάγραμμα και την ατζέντα των συνομιλιών, οι οποίες θα ξεκινήσουν από τους βασικούς όρους της αποχώρησης της Βρετανίας έως τις εμπορικές συναλλαγές και τις προετοιμασίες για τη μετάβαση στα νέα δεδομένα. Όσοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασπάζονται την άποψή του, επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής η Τερέζα Μέι δεν έχει αναγνωρίσει τα ακανθώδη ζητήματα του «διαζυγίου» ούτε τις οικονομικές εκκρεμότητες προς την Ε.Ε.

Ένας εξ αυτών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν τους προσγειώσουμε από την αρχή, τότε δεν πρόκειται να το κάνουν μόνοι τους». Και άλλοι προσέθεσαν: «Σε αυτό το στάδιο είναι μόνον οι Βρετανοί, που θέλουν όλα να λυθούν ταυτόχρονα».

Υπάρχουν, πάντως, και πιο μετριοπαθείς στην Ε.Ε. όπως οι Ισπανοί, οι οποίοι εκτιμούν ότι η άκαμπτη προσέγγιση του τύπου «πρώτα τα χρήματα» δεν θα αποδώσει. Αντιπροτείνουν να υπάρξει ένα αντίβαρο, όπως οι συνομιλίες για το εμπόριο, ώστε το Λονδίνο να μην αποστεί των δεσμεύσεών του και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις. Βέβαια, πρέπει να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι οι περισσότερες από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. τάσσονται υπέρ του να τεθεί ένα πλαίσιο συσχετισμού, ώστε η πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες να συναρτάται με τις συζητήσεις του«διαζυγίου».

Η αγορά ακινήτων

Το περιώνυμο «διαζύγιο» έχει επηρεάσει και την αγορά κατοικιών της Βρετανίας. Συνολικά, τον Φεβρουάριο σε όλη τη χώρα η ετήσια αύξηση τιμών στα σπίτια επιβραδύνθηκε σχεδόν στα χαμηλότερα επίπεδα τετραετίας, λόγω των φορολογικών αυξήσεων στους επενδυτές αυτής της αγοράς και της διάχυτης αβεβαιότητας λόγω της επικείμενης εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Οι δυνητικοί αγοραστές πλέον δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στο θέμα των τιμών, ενώ ο πληθωρισμός ενισχύεται και περιορίζει την αγοραστική τους δύναμη.

Διαβάστε επίσης: Αγώνας δρόμου στη Βρετανία για να προλάβει το επίσημο αίτημα για Brexit