Το upskilling και το reskilling των εργαζομένων μίας επιχείρησης, απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνει ανταγωνιστική

Το upskilling και το reskilling των εργαζομένων μίας επιχείρησης, απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνει ανταγωνιστική
Καθώς εταιρείες και οργανισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σημαντικές προκλήσεις, σε μία εποχή που οι συνέπειες της πανδημίας είναι ακόμη ενεργές, η ανάγκη δημιουργίας μίας κουλτούρας που να υποστηρίζει τη συνεχή μάθηση αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στις αλλαγές που προκύπτουν.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, 85 εκατ. θέσεις εργασίας θα καταργηθούν και 97 εκατ. νέες θα δημιουργηθούν. Η νέα πραγματικότητα που καθοδηγείται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την άνοδο της τεχνολογίας AI, καθώς και νέα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως και η ανάπτυξη της σχετικής τεχνογνωσίας, αλλάζουν τον τρόπο της εργασίας συνολικά. Τα προγράμματα upskilling και reskilling για τους εργαζομένους ενός οργανισμού αποτελούν πλέον απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να αποκτήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται τόσο για τη σημερινή εποχή όσο και για το μέλλον.

Πρώτη προτεραιότητα τα προγράμματα upskilling και reskilling

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του 5ου ετήσιου Workplace Learning Report 2021 του LinkedIn Learning, το 66% των επαγγελματιών στο κομμάτι του Learning & Development παγκοσμίως σημειώνουν ότι το upskilling και το reskilling αποτελούν την πρώτη προτεραιότητά τους για τη χρονιά που διανύουμε, με το 64% να σημειώνει ότι δεν είναι απλά κάτι που «καλό θα ήταν να υπάρχει» αλλά κάτι που αποτελεί πλέον «αναγκαιότητα».

Ανάμεσα στους πλέον σημαντικούς τομείς στους οποίους εστιάζουν τα L&D προγράμματα για το 2021, τα upskilling και reskilling βρίσκονται στην πρώτη θέση (με 15% αύξηση από τον Ιούνιο του 2020), ενώ ακολουθούν τα leadership & management και virtual onboarding. Σύμφωνα με τους L&D leaders, μάλιστα, η ανθεκτικότητα και η ψηφιακή επάρκεια αποτελούν τα δύο πιο σημαντικά skills σε κάθε χώρα που συμμετείχε στην έρευνα.

Τέλος, πάνω από τους μισούς L&D pros (51%) παγκοσμίως πιστεύουν ότι η πανδημία έχει κάνει πιο σημαντικό το κομμάτι του internal mobility (εσωτερική μετακίνηση εργαζομένων σε μία εταιρεία), ενώ το 76% της Gen Z πιστεύει ότι η εκπαίδευση είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη καριέρα.

Αναζητώντας τους ειδικούς στην κατάρτιση δεξιοτήτων

Στρέφοντας το ενδιαφέρον μίας επιχείρησης στην κατάρτιση των δεξιοτήτων του προσωπικού της, η αναζήτηση υπηρεσιών που θα τη βοηθήσουν να παραμείνει ανταγωνιστική φαντάζει απαραίτητη. Και σίγουρα ιδανική λύση αποτελεί η εύρεση μίας επαγγελματικής πλατφόρμας κατάρτισης δεξιοτήτων, που μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες κάθε επιχείρησης ξεχωριστά.

Το Found.ation Business Academy είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με την καινοτομία, τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Με μια απλή αλλά ολοκληρωμένη προσέγγιση, έχει ως στόχο να μυήσει τους εργαζόμενους σε έννοιες και εργαλεία του ψηφιακού κόσμου, να τους βοηθήσει να κατανοήσουν νέες τεχνολογίες και τη χρήση τους, να τους εξοικειώσει με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και συστήματα διαχείρισης project, να τους εκπαιδεύσει στο design thinking και να προσφέρει υψηλού επιπέδου γνώσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα στον επιχειρηματικό τομέα. Το αποτέλεσμα είναι εργαζόμενοι που ενθαρρύνονται να καινοτομήσουν, διαθέτουν αυξημένη ευελιξία, δυνατότητες εντοπισμού αδυναμιών και ανάπτυξης δυνατών σημείων, ενώ, παράλληλα, ενισχύονται με χαρακτηριστικά καλύτερης επικοινωνίας και συνεργασίας, με αποτέλεσμα βελτιωμένη παραγωγικότητα και ενισχυμένη απόδοση.

To Found.ation Business Academy στοχεύει σε στελέχη και επιχειρηματικές ομάδες που επιθυμούν να ενημερώνονται σχετικά με την τεχνολογική πρόοδο και τις επιχειρηματικές τάσεις και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, επενδύει στη δημιουργία επαγγελματιών που θα οδηγήσουν την επιχείρηση που εργάζονται σε ένα όχι μόνο βιώσιμο αλλά και πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Χρειάζονται οι εργαζόμενοί σας upskilling;

Για να απαντήσετε στην ερώτηση, κάντε μια χρήσιμη άσκηση και απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις: Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει σήμερα ο οργανισμός σας; Παρατηρείτε συμπτώματα στην εταιρική κουλτούρα που δημιουργούν φραγμούς απέναντι στις συνεχείς αλλά αναπόφευκτες αλλαγές; Πόσο καλά και σύγχρονα είναι σχεδιασμένες οι διαδικασίες της εταιρείας σας;

Είστε HR manager ή υπεύθυνος για την καινοτομία του οργανισμού σας; Υποστηρίξτε τη διαδικασία μετασχηματισμού της εταιρείας σας, επενδύοντας στις δεξιότητες που θα διαμορφώσουν τα στελέχη του αύριο και θα κρατήσουν την επιχείρησή σας ανταγωνιστική.