Το Βατικανό δίνει «ευλογία» στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά… – «Μην συγχέονται με τους γάμους»

Το Βατικανό δίνει «ευλογία» στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά… – «Μην συγχέονται με τους γάμους»
epa10364976 Pope Francis leads the weekly general audience in the Paul VI Hall, Vatican City, 14 December 2022. EPA/RICCARDO ANTIMIANI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι άνθρωποι σε «παράτυπες» ενώσεις - ομοφυλόφιλοι ή στρέιτ - βρίσκονται σε κατάσταση αμαρτίας. Αλλά αυτό δεν πρέπει να τους στερήσει την αγάπη ή το έλεος του Θεού.

Ο πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε προς τους ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας να δίνουν την ευλογία τους στα ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας πως αυτό δεν πρέπει να προσομοιάζει την τελετή του γάμου.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, σε έγγραφο του Γραφείου Διδασκαλίας του Βατικανού που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αναπτύσσεται μια επιστολή που έστειλε ο Φραγκίσκος σε δύο συντηρητικούς καρδιναλίους και η οποία δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο.

Σε εκείνη την προκαταρκτική απάντηση, ο Φραγκίσκος πρότεινε ότι τέτοιες ευλογίες θα μπορούσαν να προσφερθούν υπό ορισμένες συνθήκες, εάν δεν συγχέουν το τελετουργικό με το μυστήριο του γάμου.

Το νέο έγγραφο επαναλαμβάνει αυτό το σκεπτικό και το επεξεργάζεται, επιβεβαιώνοντας ότι ο γάμος είναι ένα ισόβιο μυστήριο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Και τονίζει ότι οι ευλογίες δεν πρέπει να απονέμονται ταυτόχρονα με την πολιτική ένωση, χρησιμοποιώντας καθορισμένες τελετουργίες ή ακόμη και με τα ρούχα και τις χειρονομίες που ανήκουν σε έναν γάμο.

Λέει όμως ότι τα αιτήματα για τέτοιες ευλογίες δεν πρέπει να απορρίπτονται πλήρως. Προσφέρει έναν εκτενή ορισμό του όρου «ευλογία» στην Αγία Γραφή για να επιμείνει ότι οι άνθρωποι που αναζητούν μια υπερβατική σχέση με τον Θεό και αναζητούν την αγάπη και το έλεός του δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε «μια εξαντλητική ηθική ανάλυση» ως προϋπόθεση για να τη λάβουν.

«Τελικά, η ευλογία προσφέρει στους ανθρώπους ένα μέσο για να αυξήσουν την εμπιστοσύνη τους στον Θεό. Το αίτημα για ευλογία, λοιπόν, εκφράζει και καλλιεργεί το άνοιγμα στην υπερβατικότητα, το έλεος και την εγγύτητα με τον Θεό σε χίλιες συγκεκριμένες περιστάσεις της ζωής, κάτι που δεν είναι μικρό πράγμα στον κόσμο στον οποίο ζούμε» σημειώνεται στο έγγραφο.

Η στάση του Βατικανού

Το Βατικανό θεωρεί ότι ο γάμος είναι μια αδιάσπαστη ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Ως εκ τούτου, αντιτίθεται εδώ και καιρό στους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Και το 2021, η Σύνοδος για το Δόγμα της Πίστης του Βατικανού δήλωσε ευθέως ότι η εκκλησία δεν μπορεί να ευλογήσει τις ενώσεις δύο ανδρών ή δύο γυναικών, επειδή «ο Θεός δεν μπορεί να ευλογήσει την αμαρτία».

Αυτό το έγγραφο δημιούργησε κατακραυγή, από την οποία φαίνεται ότι ακόμη και ο Φραγκίσκος αιφνιδιάστηκε, παρόλο που είχε τυπικά εγκρίνει τη δημοσίευσή του. Αμέσως μετά τη δημοσίευσή του, απομάκρυνε τον υπεύθυνο αξιωματούχο και άρχισε να θέτει τις βάσεις για την ανατροπή του.

«Παράτυπες» ενώσεις

Στο νέο έγγραφο, το Βατικανό είπε ότι η εκκλησία πρέπει να αποφεύγει «δογματικά ή πειθαρχικά σχήματα, ειδικά όταν οδηγούν σε έναν ναρκισσιστικό και αυταρχικό ελιτισμό, όπου αντί να ευαγγελίζεται κανείς, αναλύει και ταξινομεί τους άλλους, και αντί να ανοίγει την πόρτα στη χάρη, εξαντλεί τις δυνάμεις του στην επιθεώρηση και την επαλήθευση».

Τόνισε ότι οι άνθρωποι σε «παράτυπες» ενώσεις – ομοφυλόφιλοι ή στρέιτ – βρίσκονται σε κατάσταση αμαρτίας. Αλλά είπε ότι αυτό δεν πρέπει να τους στερήσει την αγάπη ή το έλεος του Θεού.«Έτσι, όταν οι άνθρωποι ζητούν ευλογία, μια εξαντλητική ηθική ανάλυση δεν θα πρέπει να τίθεται ως προϋπόθεση για την απονομή της», ανέφερε το έγγραφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: