Το Βερολίνο ετοιμάζεται να ρίξει κρατικό χρήμα σε δεκάδες παρόχους ενέργειας για να αποφύγει ένα μαζικό blackout

Το Βερολίνο ετοιμάζεται να ρίξει κρατικό χρήμα σε δεκάδες παρόχους ενέργειας για να αποφύγει ένα μαζικό blackout
13 September 2022, Lower Saxony, Laatzen: A lettering "Gas" stands on a cast iron street cap of a gas pipeline in a residential area. Photo: Julian Stratenschulte/dpa (Photo by JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Ο λογαριασμός της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης όλο και φουσκώνει...

Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες για την παροχή επείγουσας οικονομικής στήριξης σε δεκάδες περιφερειακούς κρατικούς παρόχους ενέργειας που αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τρεις πηγές που μίλησαν στο Reuters.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο κρίσιμο δίκτυο εκατοντάδων εταιρειών που παρέχουν ενέργεια και άλλες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, όπως  νερό, σε κατοικίες και στη βιομηχανία της χώρας, που «κουβαλά στην πλάτη της» τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Λόγω της αυξανόμενης πίεσης που δέχονται από την εκτόξευση των τιμών ενέργειας, έχουν απευθύνει έκκληση στην κεντρική κυβέρνηση για υποστήριξη. Μια τέτοια εξέλιξη θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο τον τεράστιο λογαριασμό της χώρας, μετά την παρέμβαση-μαμούθ των 29 δις. ευρώ για τη διάσωση της Uniper νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Ingbert Liebing, επικεφαλής της γερμανικής ένωσης τοπικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, VKU, ο οποίος είχε προειδοποιήσει προηγουμένως για αστάθειες στον τομέα της ενέργειας, δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

«Μιλάμε για ένα ποσό μέχρι διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων», είπε ο Liebing. “Και το αν είναι 20, 30 ή 50 δισεκατομμύρια είναι το δευτερεύον ερώτημα για μένα. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη για δράση”.

Οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κρατιδίων βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και, ενώ δεν έχει συμφωνηθεί κανένα πλαίσιο, επικεντρώνονται στη «ρευστότητα» ώστε να συνδράμουν οι αρχές στην αγορά φυσικού αερίου, δήλωσε μια κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με τα κρατίδια σχετικά με τις δημοτικές αρχές, όμως αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Γερμανία έχει περισσότερες από 900 επονομαζόμενες εταιρείες Stadtwerke που διανέμουν τα δύο τρίτα του συνόλου του φυσικού αερίου, ενώ πολλές παρέχουν επίσης υπηρεσίες όπως νερό, διαχείριση απορριμμάτων και δημόσια μέσα μεταφοράς.

Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση επείγουσας ανάγκης για παροχή υποστήριξης, καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών και της γερμανικής βιομηχανίας γίνονται όλο και πιο δυσβάσταχτοι.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Ο Liebing ανέφερε ότι οι συνομιλίες περιελάμβαναν μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των δημοτικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας από τις «έντονες» δυσκολίες που προκαλούνται λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

«Χρειαζόμαστε στήριξη ρευστότητας για τις δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες τώρα πρέπει να αγοράζουν (αέριο) δέκα φορές πάνω από τις συνηθισμένες τιμές για να μπορέσουν να πουλήσουν», είπε στο Reuters, προβλέποντας ότι το ένα δέκατο των πελατών μπορεί να μην είναι σε θέση να πληρώσει τους υψηλότερους λογαριασμούς.

«Αυτό δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες», είπε. «Επειδή και οι τράπεζες μερικές φορές δεν παρέχουν επιπλέον χρηματοδότηση».

Σε αντίθεση με τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας όπως η Uniper, οι μικρότερες κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν δυσκολευτεί να αξιοποιήσουν το ταμείο 100 δισεκατομμυρίων που προσφέρει η κρατική τράπεζα KfW. (KFW.UL)

Η οικονομική σταθεροποίηση του Stadtwerke θα είναι ένα από τα θέματα στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών των κρατιδίων και της γερμανικής κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ο Markus Lewe, πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Πόλεων, προειδοποίησε για αρνητικές επιπτώσεις στο κοινό σε περίπτωση που οι δημοτικές αρχές πάθουν ζημιά.

«Σε περίπτωση που οι δημοτικές αρχές κινδυνεύσουν με κατάρρευση, πολλές άλλες υπηρεσίες όπως το νερό, το άδειασμα των κάδων και τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα μπορούσαν να καταρρεύσουν», είπε.

Η περιφερειακή κυβέρνηση στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας και έδρα μεγάλου μέρους της εγχώριας βαριάς βιομηχανίας, δήλωσε ότι εξετάζει «επειγόντως» το πώς θα εξασφαλίσει ρευστότητα για τις δημοτικές αρχές.

Ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με στόχο μια «δίκαιη λύση, όπου το βάρος θα μοιράζεται».

Ο Timm Fuchs, εμπειρογνώμονας ενεργειακής πολιτικής στη Γερμανική Ένωση Πόλεων και Δήμων, προέβλεψε ότι οι αθετήσεις πληρωμών πελατών θα μπορούσαν να αυξηθούν στο 30% και ότι έως και 200 ​​δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα μπορούσαν να επηρεαστούν ιδιαίτερα άσχημα.

Υποστήριξε ότι ένας συνδυασμός εγγυήσεων, δανείων ή επιχορηγήσεων θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση.