«Kλείδωσε» η κρατικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού Uniper – Στο γερμανικό Δημόσιο το 56%

«Kλείδωσε» η κρατικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού Uniper – Στο γερμανικό Δημόσιο το 56%
13 June 2022, North Rhine-Westphalia, Duesseldorf: A logo stands in the foyer of the head office of the energy supply company Uniper in Düsseldorf. Uniper is majority-owned by the Finnish energy group Fortum. Photo: Oliver Berg/dpa (Photo by OLIVER BERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

«Kλείδωσε» η κρατικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού Uniper, στην προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να αποτρέψει μια κατάρρευση του ενεργειακού τομέα της χώρας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, το Βερολίνο θα ανακοινώσει την επίτευξη της συμφωνίας για την απόκτηση του 56% της εταιρείας. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει το ποσοστό της Fortum και στη συνέχεια να εισφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία μέσω αύξησης κεφαλαίου.

Η διοίκηση του καγκελαρίου Olaf Scholz θα ελέγχει περίπου το 99% της εταιρείας με έδρα το Ντίσελντορφ, αφού εισφέρει 8 δισεκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία και αγοράσει το πλειοψηφικό μερίδιο που κατέχει η φινλανδική επιχείρηση κοινής ωφέλειας Fortum Oyj. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

«Η σημερινή συμφωνία παρέχει σαφήνεια στη δομή ιδιοκτησίας, μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας και να εκπληρώσουμε το ρόλο μας ως κρίσιμου για το σύστημα προμηθευτή ενέργειας», δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος Klaus-Dieter Maubach. 

Οι μετοχές της Uniper υποχωρούσαν έως και 23%, ενώ οι μετοχές της Fortum σημείωναν άνοδο έως και 20%.

Η κυβέρνηση του Scholz είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την επιβίωση της Uniper τους επόμενους μήνες, η οποία έχει ήδη λάβει μια σειρά από προγράμματα διάσωσης και δάνεια.

Βail out 

Η άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου και η προσπάθεια της Μόσχας να περικόψει τις προμήθειες στην Ευρώπη έχουν ήδη προκαλέσει πληθώρα κρατικών προγραμμάτων ελάφρυνσης του καταναλωτικού κοινού

Ωστόσο, ο αντίκτυπος των μέτρων εξασθενεί λόγω της κλίμακας της κρίσης, πόσο μάλλον που υπάρχει ο κίνδυνος οι συστημικοί πάροχοι ενέργειας να καταρρεύσουν χωρίς πιο ισχυρή κρατική υποστήριξη.

Καθώς ο κύριος αγωγός της Ρωσίας προς τη Γερμανία έχει αποκοπεί, η Uniper πρέπει να προμηθευτεί εναλλακτικές προμήθειες και συγκεντρώνει απώλειες έως και 100 εκατομμυρίων ευρώ (100 εκατομμύρια δολάρια) την ημέρα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της.

Σημειώνεται πως, καθώς ο κύριος αγωγός της Ρωσίας προς τη Γερμανία, ο Nord Stream 1, έχει διακόψει τη λειτουργία του, η Uniper αναζητά εναλλακτικές ενώ παράλληλα έχεις συσσωρεύει απώλειες έως και 100 εκατομμυρίων ευρώ (100 εκατομμύρια δολάρια) την ημέρα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της. 

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις για την εξαγορά τουλάχιστον άλλων δύο εταιρειών.

Οι συζητήσεις για την Uniper είναι ιδιαίτερα επίπονες καθώς εμπλέκεται και η φινλανδική κυβέρνηση, η οποία είναι ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της Fortum, που με τη σειρά της είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Uniper.

Η Fortum έχει ήδη επεκτείνει τις πιστωτικές διευκολύνσεις, οι οποίες εξαντλήθηκαν γρήγορα, και η φινλανδική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί να μείνει «ξεκρέμαστη»…

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας δέχεται μεγάλη πίεση για τον χειρισμό της διάσωσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, αντιμετωπίζει δύο προτάσεις δυσπιστίας που κατατέθηκαν την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, με τους βουλευτές να επικρίνουν το υπουργικό συμβούλιο για αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία και σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων.