Το βράδυ η ψήφιση του προϋπολογισμού

Το βράδυ η ψήφιση του προϋπολογισμού
(Ξένη δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019. Πραγματοποιείται στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι αναμένεται να ειπωθεί στην ομιλία του πρωθυπουργού.

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, ολοκληρώνεται μέχρι τα μεσάνυχτα σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020, του πρώτου της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, μετά την επικράτηση του κόμματος στις εκλογές της 15ης Ιουλίου 2019.

Μετά το πέρας της συζήτησης, την οποία θα κλείσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία, η οποία λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του καταλόγου των ομιλητών νωρίτερα του αναμενομένου, η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί και πριν τα μεσάνυχτα.

Ποια «δώρα» μπορεί να φέρει ο Κ. Μητσοτάκης

Προσδοκίες για νέα «δώρα» προς τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη και έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στα χρόνια των μνημονίων γεννούν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το μήνα Νοέμβριο καθώς υπήρξε υπέρβαση στα καθαρά έσοδα  ύψους 380 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης το διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου διαμορφώθηκε κοντά στα 7 δισ. ευρώ  έναντι του στόχου για 4,71 δισ. ένα στοιχείο που «λύνει» τα χέρια της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να ενισχύσει περαιτέρω  ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Την ώρα που ο πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζονται για τη «μάχη» της Τετάρτης, λίγο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, πληθαίνουν οι πληροφορίες για τυχόν νέα θετικά μέτρα που μπορεί να ανακοινώσει ο έλληνας πρωθυπουργός στη Βουλή.

Στόχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας- όπως φάνηκε το προηγούμενο διάστημα- είναι να προχωρήσουν τάχιστα οι φοροελαφρύνσεις κοινωνικών ομάδων που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος στους «ώμους» τους στα χρόνια της κρίσης, όπως συνταξιούχοι, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Στο νέο προϋπολογισμό όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται ανάπτυξη 2,8% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% αποτυπώνεται η πολιτική της κυβέρνησης για το πως βλέπει οραματίζεται τα οικονομικά μεγέθη της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται και η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, ένας φόρος ο οποίος ακόμη και σήμερα αποτελεί «εφιάλτη» για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ μία από τις βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ο φετινός προϋπολογισμός να είναι ο τελευταίος ο οποίος θα προβλέπει τόσο υψηλά πλεονάσματα.

Για το θέμα αυτό  άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει τις επαφές του προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος ώστε να μπει «φρένο» στα υψηλά πλεονάσματα με τα οποία δέσμευσε τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι πλέον η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει με ασφάλεια χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και έχει στόχο να αναδείξει αυτό το ζήτημα, μέσα στο 2020.

«Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εμείς έχουμε στόχο, μέσα στο 2020, να αναδείξουμε αυτό το θέμα, με τέσσερα βασικά επιχειρήματα: υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, χαμηλό κόστος δανεισμού, πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ήδη έγινε, και αξιοποίηση των ANFAs και των SMPs, των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για αναπτυξιακούς λόγους» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας από τη Βουλή.

Πρόσθεσε δε, ότι «αυτά τα τέσσερα στοιχεία ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους σημαντικά, ειδικά τον παρονομαστή, άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε, με ασφάλεια, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα».

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Η ομιλία του πρωθυπουργού σήμερα το βράδυ, λίγη ώρα πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει κάποια «δώρα» προς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περίμεναν με αγωνία τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον μήνα Νοέμβριο ώστε να διαφανεί εάν μπορούν να προχωρήσουν σε νέα θετικά μέτρα.

Το μέγεθος του υπερπλεονάσματος καθώς και τα αυξημένα έσοδα προσθέτουν νέα «όπλα» στην  οικονομική … φαρέτρα της κυβέρνησης  ώστε να αποκαταστήσει αδικίες του παρελθόντος για περισσότερα άτομα.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι θα είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ο οποίος όχι μόνο δεν θα επιβάλλει πρόσθετα μέτρα αλλά θα μειώνει τα βάρη των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζουν πως υλοποιούνται κατά γράμμα όλες οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να μπει σταδιακά «φρένο» στον φαύλο κύκλο της υπερφορλόγησης.

Κοινωνικό μέρισμα

Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα, όπου υπάρχουν προσδοκίες μήπως και καταφέρει η κυβέρνηση να ανακοινώσει πρόσθετο αριθμό δικαιούχων, αναμένεται να δοθεί πριν τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στους λογαριασμούς τους θα δουν χρήματα περίπου 253.000 νοικοκυριά που δικαιούνται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ.

Αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης φαίνεται πως μετά τα νέα στοιχεία για τον προϋπολογισμό, εξετάζεται αύξηση των 68 εκατ. ευρώ κατά 5-10 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους των αιτήσεων, οι οποίες ήδη ξεπερνούν τις 500.000.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υφυπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί κατά τι το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης.

Η πλατφόρμα θα κλείσει στις 20 Δεκεμβρίου ώστε να καταβληθούν τα επιδόματα έως το τέλος του έτους, ενώ τον Ιανουάριο το οικονομικό επιτελείο θα επανεξετάσει το όλο θέμα και θα λάβει αποφάσεις για τυχόν επανενεργοποίηση της διαδικασίας, ανάλογα με τις εξελίξεις.