Το βρετανικό διαβατήριο χάνει τη δυναμική του μετά το Brexit

Το βρετανικό διαβατήριο χάνει τη δυναμική του μετά το Brexit

Εμπόδια στην ελεύθερη μετακίνηση τους θα έχουν πλέον οι Άγγλοι. 

Το βρετανικό διαβατήριο θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο ισχυρά στον κόσμο, δίνοντας στους κατόχους τους ένα προβάδισμα στην παγκόσμια κινητικότητα.

Αλλά, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπου δύο χρόνια, αυτό θα ανακαλέσει αυτόματα το δικαίωμα των Βρετανών πολιτών να κινούνται ελεύθερα ανάμεσα στις 27 υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ.

Τυχόν περιορισμοί που θα επιβληθούν στους Βρετανούς ταξιδιώτες θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Στη χειρότερη περίπτωση, τα κράτη αυτά θα μπορούσαν να απαιτήσουν οι Βρετανοί να υποβάλουν αίτηση για βίζα επισκέπτη, σημείωσε ο Armand Arton, πρόεδρος της Arton Capital, της εταιρείας που βοηθά πλούσιους ιδιώτες να πάρουν πολλαπλές υπηκοότητες.

Η Βρετανία βρέθηκε στη δεύτερη θέση του “Power Rank” index, της Arton Capital, το οποίο βαθμολογεί πόσες χώρες μπορεί να εμπιστευτεί ο κάτοχος του διαβατηρίου χωρίς να κάνει αίτηση για βίζα.

Οι κάτοχοι διαβατηρίου απ’ το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν σήμερα να επισκεφθούν 157 χώρες χωρίς θεώρηση βίζας, ακριβώς πίσω από τις 158 χώρες που οι κάτοχοι διαβατηρίου της Γερμανίας και της Σουηδίας μπορούν να επισκεφθούν.

Ο Arton προειδοποιεί ότι εάν και όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ, το βρετανικό διαβατήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ταξίδια μόνο σε 123 έθνη χωρίς βίζα. Αυτό θα δώσει στην χώρα την 26η θέση στη κατάταξη λίγο πιο κάτω από το Μεξικό.