Το YouTube μειώνει την ποιότητα των βίντεο στην Ευρώπη λόγω κορωνοϊού

Το YouTube μειώνει την ποιότητα των βίντεο στην Ευρώπη λόγω κορωνοϊού
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Επίτροπος Βιομηχανίας απηύθυνε έκκληση στις πλατφόρμες streaming να μειώσουν την ποιότητα των βίντεο ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να καταρρεύσει το διαδίκτυο, καθώς όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι εργάζονται με τηλεγρασία λόγω κορωνοϊού.

Την απόφασή της να μειώσει την ποιότητα του streaming στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να μην δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στο διαδίκτυο καθώς χιλιάδες Ευρωπαίοι θα εργάζονται με τηλεργασία και θα παρακολουθούν βίντεο από το σπίτι τους λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η YouTube, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πρόκειται για τη δεύτερη εταιρεία, μετά τη Netflix, που παίρνει τέτοια μέτρα, μετά την έκκληση του επιτρόπου βιομηχανίας της ΕΕ, Thierry Breton, προς τις πλατφόρμες streaming να μειώσουν την ποιότητα των βίντεό τους ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να καταρρεύσει το διαδίκτυο. Σημειώνεται πως τα βίντεο αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κομμάτι της κίνησης δεδομένων στο διαδίκτυο.

Η κίνηση ήρθε μετά τις επαφές που είχε ο κ. Breton με τον CEO της Alphabet, Sundar Pichai και την CEO της YouTube Susan Wojcicki.

Η εταιρεία σημείωσε πως μέχρι στιγμής έχει δει ελάχιστα peaks στην χρήση, όμως αποφάσισε να δράσει για να ελαχιστοποιήσει την πίεση στο σύστημα. «Δεσμευόμαστε να αλλάξουμε προσωρινά όλη την κίνηση στην ΕΕ σε standard definition εξ ορισμού», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Τιερί Μπρετόν (EE): Χαιρετίζει πρωτοβουλίες Google και Netflix να κατεβάσουν ταχύτητες

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν για τη δέσμευση των δύο παρόχων συνεχούς ροής  Netflix και YouTube (της Google), να λάβουν μέτρα για τη μείωση της πίεσης που δέχεται η διαδικτυακή υποδομή από την αυξημένη ζήτηση για συνδεσιμότητα εν μέσω της της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Επίτροπος Μπρετόν δήλωσε σχετικά: «Καθώς εκατομμύρια Ευρωπαίοι προσαρμόζονται στα μέτρα κοινωνικής απόστασης χάρη στις ψηφιακές πλατφόρμες που επιτρέπουν την τηλεργασία και την ηλεκτρονική μάθηση και ψυχαγωγία, χαιρετίζω θερμά τις πρωτοβουλίες της Google και της Netflix για τη διαφύλαξης της ομαλής λειτουργίας του Διαδικτύου κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19. Εκτιμώ ιδιαίτερα την έντονη αίσθηση ευθύνης που επέδειξαν οι δύο υπηρεσίες συνεχούς ροής. Μαζί, θα παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης. Επίσης θα συνεχίσω τις συζητήσεις με άλλους παρόχους παρόμοιων υπηρεσιών.».

Των ανακοινώσεων προηγήθηκαν οι χθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου Μπρετόν, με τις οποίες κάλεσε τις υπηρεσίες συνεχούς ροής, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τους χρήστες να φερθούν υπεύθυνα και να διαφυλάξουν το ανοιχτό διαδίκτυο. Συνέστησε στις πλατφόρμες συνεχούς ροής να προσφέρουν κανονική και όχι υψηλή ανάλυση και να συνεργαστούν με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα και μέτρα μετριασμού. Ο Επίτροπος Μπρετόν παρακίνησε επίσης τους χρήστες να χρησιμοποιούν ρυθμίσεις που μειώνουν την κατανάλωση δεδομένων, όπως η χρήση WiFi και η προβολή περιεχομένου σε χαμηλότερη ανάλυση.

Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται γενικευμένη συμφόρηση του δικτύου λόγω της αυξημένης ζήτησης για διαδικτυακή συνδεσιμότητα, η Επιτροπή και ο Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) δημιούργησαν προληπτικά έναν μηχανισμό αναφοράς για την παρακολούθηση της κατάστασης της διαδικτυακής κίνησης σε κάθε κράτος μέλος, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα χωρητικότητας.

Σε κοινή τους δήλωση, η Επιτροπή και ο BEREC «δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στη συλλογική προσπάθεια για στήριξη των ατόμων και των επιχειρήσεων ώστε να συνεχίσουν τις δραστηριότητες και τις επαφές τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσω του διαδικτύου στους πρωτόγνωρους αυτούς καιρούς».

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον διευθύνοντα σύμβουλο Reed Hastings, το Netflix ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον ρυθμό μετάδοσης όλων των ροών στην Ευρώπη για 30 ημέρες, μειώνοντας έτσι κατά 25 % την κίνηση του Netflix στα ευρωπαϊκά δίκτυα. Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google Sundar Pichai και τη διευθύνουσα σύμβουλο του YouTube Susan Wojcicki, και το YouTube δεσμεύτηκε να θέσει προσωρινά ως προεπιλογή την κανονική ανάλυση για όλη την κίνηση στην ΕΕ. Επιπλέον, η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και με άλλους παρόχους παρόμοιων υπηρεσιών.