Το YouTube βρήκε τρόπο να κερδίζει περισσότερα χρήματα

Τα νέα εργαλεία δημιουργίας εσόδων αναμένεται να ωφελήσουν και τους δημιουργούς βίντεο, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως μοναδική πηγή εισοδήματός τους.

του Danielle Abril

Το YouTube εισήγαγε δύο νέες επί πληρωμή λειτουργίες που αναμένεται να βοηθήσουν την εταιρεία και τους δημιουργούς βίντεο να κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Η εταιρεία λάνσαρε τα Super Stickers – εργαλεία animated εικονογράφησης – που θα πωλούνται σε πακέτα – για το Super Chat του YouTube, μια πλατφόρμα ζωντανής συνομιλίας που επιτρέπει στους χρήστες να πληρώνουν χρήματα για να τονίζουν και να καρφιτσώνουν τα σχόλιά τους. Επίσης, το YouTube επιτρέπει πλέον στους δημιουργούς βίντεο να προσφέρουν μηνιαίες συνδρομές σε κανάλια σε πέντε διαφορετικά επίπεδα τιμών, ανταμείβοντας τα μέλη με προνόμια όπως αποκλειστικές ζωντανές ροές και επιπλέον βίντεο βάσει του ποσού των χρημάτων που καταβάλλουν. Το YouTube έκανε τις ανακοινώσεις στο 10ο ετήσιο VidCon την περασμένη Πέμπτη, στην Καλιφόρνια.

Τα εργαλεία δημιουργίας εσόδων αναμένεται να αυξήσουν τις δυνατότητες εξασφάλισης εσόδων για τους δημιουργούς βίντεο, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούν την υπηρεσία ως τη μοναδική πηγή εισοδήματός τους. Όμως, τα εργαλεία αναμένεται να προσφέρουν και επιπλέον εισόδημα για το YouTube – η εταιρεία λαμβάνει το 30% κάθε πώλησης – και να βοηθήσει στη διαφοροποίηση των εσόδων της εταιρείας, τα οποία τροφοδοτούνται από διαφημίσεις και συνδρομές στην τηλεοπτική υπηρεσία συνεχούς ροής.

Οι ανακοινώσεις έρχονται στον απόηχο του λανσαρίσματος του Super Chat πέρυσι – ενός εργαλείου merchandising που επιτρέπει στους δημιουργούς βίντεο να πουλάνε προϊόντα στο κανάλι τους στο YouTube, καθώς και την ιδιότητα του μέλους του καναλιού, η οποία στη συνέχεια κοστίζει 4,99 δολάρια το μήνα. Το YouTube δήλωσε ότι οι επί πληρωμή λειτουργίες αφήνουν υποσχέσεις για το μέλλον. «Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες έχουν υπερδιπλασιάσει το ποσό που παράγουν από το YouTube», δήλωσε ο επικεφαλής Προϊόντων του YouTube, Neal Mohan, αναφερόμενος στις λειτουργίες που ενσωματώθηκαν πέρυσι.

Η Alphabet, η μητρική εταιρεία του YouTube, δεν έχει γνωστοποιήσει πολλά πράγματα σχετικά με την οικονομική απόδοση της δημοφιλούς πλατφόρμας βίντεο, παρουσιάζοντας τα κέρδη της ενιαία μαζί με εκείνα της Google. Ωστόσο, κατά το πρώτο τρίμηνο, η Alphabet ανέφερε ότι τα κλικ επί πληρωμή συνέχισαν να μειώνονται, εν μέρει λόγω της επιβράδυνσης των κλικ στις διαφημίσεις του YouTube. Όμως, ο Mohan είπε επίσης ότι οι 2 δισεκατομμύρια χρήστες του YouTube δημιουργούν μια «τεράστια δυναμική» για τους δημιουργούς βίντεο. Ο αριθμός δημιουργών περιεχομένου στο YouTube με περισσότερους από 1 εκατομμύριο συνδρομητές έχει σημειώσει ετήσια αύξηση κατά 75%. Επιπλέον, η εταιρεία προσφέρει πλέον στους δημιουργούς βίντεο τη δυνατότητα να προσθέσουν ένα κουμπί συγκέντρωσης χρημάτων στα βίντεό τους, επιτρέποντας στους θεατές να δίνουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.