Τόμσεν: Έχουν περιοριστεί οι διαφορές – Εκκρεμότητα τα εργασιακά

Τόμσεν: Έχουν περιοριστεί οι διαφορές – Εκκρεμότητα τα εργασιακά

Τι αποκάλυψε ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ σε ομιλία του στην Οξφόρδη.

To θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας φαίνεται να είναι η βασική διαφωνία ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του protothema.gr, το οποίο επικαλείται δηλώσεις που έκανε μιλώντας σε κολέγιο της Οξφόρδης την Τετάρτη ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Ο Τόμσεν φέρεται να ξεκαθάρισε ότι η βασική εκκρεμότητα είναι πλέον τα εργασιακά τονίζοντας ότι το ΔΝΤ ζητά να μην αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Δηλαδή μην αλλάξει το πλαίσιο που ισχύει για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας -υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων- και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από το κράτος όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Μάλιστα ο Τόμσεν εμφανίζεται αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης λέγοντας «ότι οι διαφορές μας έχουν περιοριστεί σε αξιοσημείωτο βαθμό τις τελευταίες ημέρες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αναφορές αυτές του κ. Τόμσεν επιβεβαιώνονται από αρμόδια πηγή με την οποία επικοινώνησαν και κάνει λόγο για υποχώρηση της ελληνικής πλευράς στο θέμα του αφορολόγητου και των συντάξεων.

«Όταν συμφωνήσουμε με την Ελλάδα για τα μέτρα το επόμενο βήμα είναι να συμφωνήσουμε με τους ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους αλλιώς δεν θα πάμε προς έγκριση το πρόγραμμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ» λέει ξεκάθαρα ο κ. Τόμσεν.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο κύριος Τόμσεν αποκαλύπτει εμμέσως πλην σαφώς ότι το ΔΝΤ δεν ζητάει ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους εδώ και τώρα αλλά μία σαφή δέσμευση για την αντιμετώπισή του από το 2018 έτσι ώστε να μπει στο πρόγραμμα από τώρα.