Tόμσεν: Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις ενός Grexit

Tόμσεν: Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις ενός Grexit

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ προειδοποίησε πως τα χρήματα της ελληνικής κυβέρνησης ίσως διαρκέσουν μέχρι τον Ιούνιο.

«Μακριά από τον στόχο βρίσκεται ακόμα η ελληνική κυβέρνηση παρά την πρόοδο που έχει κάνει» δήλωσε ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ – και πρώην μέλος της τρόικας – Πολ Τόμσεν στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Υπήρξε λίγη περισσότερη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη που μας κάνει να ελπίζουμε αλλά οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ μακριά από τον στόχο», ανέφερε.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα αποκλεισμένη από τις αγορές και χωρίς ρευστό θα έχει τη δυνατότητα να λάβει περισσότερη βοήθεια από το Ταμείο και τους εταίρους, εάν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ προειδοποίησε πως τα χρήματα της ελληνικής κυβέρνησης ίσως διαρκέσουν μέχρι τον Ιούνιο.

Ο Τόμσεν απέστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση προειδοποιώντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι οδυνηρή για όλους. «Δεν πρέπει να πιστέψει κανείς ότι ένα Grexit θα γίνει χωρίς προβλήματα» είπε και προειδοποίησε για τον κίνδυνο η Ευρωζώνη «να γίνει μια λέσχη που όποτε θέλεις μπαίνεις, όποτε θέλεις βγαίνεις» και τόνισε ότι και άλλα κράτη μπορεί να ακολουθήσουν την Ελλάδα.

«Κανείς δεν θα πρέπει να θεωρεί ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ δεν θα συνοδευτεί από προβλήματα», σημείωσε, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να περιοριστούν πιο μακροπρόθεσμα ρίσκα όπως «ο κίνδυνος να αντιμετωπιστεί η ευρωζώνη σαν μια ένωση όπου μπορείς να μπαίνεις και να βγαίνεις όποτε επιθυμείς».

«Πρέπει να σταλεί ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα» από την ευρωζώνη ότι ενοποιείται περαιτέρω για να αντιμετωπίσει τέτοιους κινδύνους, υπογράμμισε.
Διαμήνυσε ακόμη ότι η Ευρωζώνη «πρέπει να στείλει ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα: ότι ενισχύεται περαιτέρω και εκμηδενίζει τέτοιου είδους κινδύνους».